25 juni 2015

Automator: Snel een adres tonen in Google Maps

Met behulp van de Kaarten applicatie in OS X (beschikbaar vanaf OS X Mavericks) kun je snel en eenvoudig locaties opzoeken en bekijken vanaf je Mac. Toch zijn er nog een aantal gebruikers die liever Google Maps gebruiken om locaties op te zoeken en routes uit te stippelen. Je moet dan steeds het adres kopiëren, navigeren naar Google Maps en dan plakken.

Het is niet moeilijk, maar het kan nog eenvoudiger en vooral sneller met behulp van Automator in OS X. In onderstaande procedure kun je terugvinden hoe je zelf een Google Maps-tooltje kan maken voor je Mac.

Open de applicatie Automator vanuit de Programma's folder en maak een nieuwe Voorziening aan. Selecteer nu in de Bibliotheek ▸ Hulprogramma’s ▸ dubbelklik hier op 'Voer AppleScript uit'

Google maps raadplegen automator script

Kopieer hierna onderstaande code en plak deze in het venster voor Applescript code.

on run {input, parameters}
set output to "https://www.google.nl/maps/place/" & urldecode(input as string)
return output
end run
on urldecode(x)
set cmd to "'require \"cgi\"; puts CGI.escape(STDIN.read.chomp)'"
do shell script "echo " & quoted form of x & " | ruby -e " & cmd
end urldecode

Voeg vervolgens een Websitepop-up toe, dit doe je via de Automator bibliotheek: Internet ▸ en dubbelklik op 'Websitepop-up' Kies vervolgens een gewenste site (venster) afmeting. Google Maps zal via een pop-up venster overal te raadplegen zijn in OS X, daarom dien je een afmeting te kiezen. Het bestand zou er als volgt moeten uitzien:

Google maps raadplegen automator script 2

Bewaar dit bestand als Google Maps via de menu optie Automator ▸ Archief ▸ Bewaar.

Google maps raadplegen automator script 3

Om de voorziening te gebruiken volstaat het om een adres te selecteren in bijvoorbeeld Safari (kan overigens overal in OS X), klik met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de gemarkeerde tekst en kies voor 'Google Maps' (eventueel eerst op 'Voorzieningen'). Google Maps wordt onmiddellijk geopend, waarna je de gemarkeerde locatie te zien krijgt.

Google maps raadplegen automator

Rudy, bedankt voor de tip!Reacties


 • Stefan

  25 juni 2015 om 15:45

  Sorry maar van de stap “Ga nu naar de locatie waar je de voorziening hebt opgeslagen, open hier ‘Google Maps’ en kies voor ‘Installeer’, herstart nu eventueel je Mac.” ben ik ‘m kwijt, als ik de Google Maps.workflow dubbelkik opent Automator en gebeurt er verder niets.

 • Richard IJzermans

  25 juni 2015 om 16:37

  @Stefan: Een herstart is niet nodig, na het opslaan van de Voorziening is deze direct beschikbaar via het context menu. Selecteer een adres en control+klik of klik erop met de secundaire muisknop. Via de optie ‘Voorzieningen’ heb je toegang tot de aangemaakt Google Maps voorziening.

 • Kor

  25 juni 2015 om 21:41

  Grappig, het werkt ook als ik GPS-coordinaten selecteer en de service start. Bedankt voor dit script.

 • Wim

  26 juni 2015 om 0:18

  Dank je wel. Het werkt perfect.
  Een vraag: om een of andere reden wordt de “Lite” versie van Maps geopend.
  Als ik Maps normaal start heb ik de volledige versie.

  Wordt dat in het script ergens zo bepaald?

 • Wim

  26 juni 2015 om 0:27

  Oh, en er staat in de menubalk van de iMac een “tandwieltje” te draaien als deze versie van Maps open staat. Als je de muis op dat tandwieltje zet staat er “pop up scherm, 50% gereed”
  Die 50% wordt echter nooit 100% ….

 • Loek

  26 juni 2015 om 13:31

  @wim
  Heb ik ook, maar hij doet het wel en daar gaat het om. Zelfs met coordinaten, las ik, dus een perfecte tip.

 • Hans

  27 augustus 2015 om 17:23

  Sorry maar van de stap “Ga nu naar de locatie waar je de voorziening hebt opgeslagen, open hier ‘Google Maps’ en kies voor ‘Installeer’, herstart nu eventueel je Mac.” ben ik ‘m kwijt, als ik de Google Maps.workflow dubbelkik opent Automator en gebeurt er verder niets.

  Wat voegt dit toe als ik ook “Toon adres in Google maps” kan gebruiken? Overigens geen lite versie.

Een reactie toevoegen: