6 augustus 2017

Kleine handige tips voor je Mac (#5)

macOS logo

Het deel-menu in macOS aanpassen

Zoals in iOS beschikt macOS (OS X) over een deel-menu, deze is te herkennen aan het vierkant met de pijl omhoog. Daarnaast is het deel-menu ook te raadplegen in het archief-menu in de menubalk.

De deel-menu kun je eenvoudig beheren via de systeemvoorkeuren, zo kun je deelfuncties van plaats wijzigen of verwijderen wanneer je ze nooit gebruikt. Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Extensies ▸ Deel-menu. Vervolgens kun je alle deelopties bekijken die beschikbaar zijn. Door een deelfunctie te slepen kun je deze plaatsen naar een andere plek in het menu. Vink de opties uit die je niet wil gebruiken. Sommige opties kun je niet uitschakelen, deze zijn standaard actief en onderdeel van macOS.

Tekeningen, tekst en meer toevoegen in voorvertoning

Sinds OS X Yosemite is het mogelijk snel markeringen toe te voegen aan bestanden en foto's in Voorvertoning. Zo kun je aantekeningen toevoegen, maar ook tekst en andere optie. Dit doe je als volgt:

• Open een bestand in de Voorvertoning applicatie
• Activeer de markerings-optie (te herkennen aan het koffertje in de knoppenbalk)
• Selecteer de schetsknop (potloodje met gebogen lijn)
• Teken erop los

kleine mac tips voorvertoning en deel-menu

Voorvertoning zal automatisch getekende figuren herkennen en deze strakker weergeven, zo kun je een pijl tekenen met de losse pols en voorvertoning maakt er een gestroomlijnde pijl van. Dit kan ook met tekstbalonnen, sterren en andere vormen. Naast het tekenen kun je nog andere markeringen toevoegen, deze vind je terug in de opmaakbalk naast het potlood.

Safari tabbladen wisselen met een toetscombinatie

In Safari kun je op verschillende manieren navigeren doorheen openstaande tabbladen. Uiteraard kun je gewoon met je muis klikken, maar het kan ook met een toetscombinatie. Om een tabblad te openen met een toetscombinatie heb je alleen de cmd⌘-toets nodig gevolgd door het nummer dat overeenstemt met het tabblad. Wil je dus het tweede tabblad openen dan voer je de toetscombinatie cmd⌘ + 2 uit, wil je het vierde openen dan voer je cmd⌘ + 4 uit, etc.

toetscombinaties Safari

Spotlight terug in het midden plaatsen

Spotlight kun je door op het vergrootglas te klikken of met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk activeren. Sinds OS X El Capitan heb je de mogelijkheid om het Spotlight venster te verplaatsen en te wijzigen van grootte. Wanneer je dit hebt gewijzigd kun je dit herstellen door het vergrootsglas in de menubalk gedurende enige momenten ingedrukt te houden. Automatisch wordt de weergave hersteld.

Kleine handige tips voor je Mac:
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor macOS en OS X worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!