12 april 2017

Finder: Knippen en plakken op een Mac

Finder icoon

Finder is het hart van een Mac en bevat alle documenten, gegevens, bestanden, etc. van je Mac. In Finder kun je prima je bestanden beheren, ordenen, kopiëren, enzovoorts. Mac gebruikers die net zijn overgestapt van Windows vragen zich vaak af hoe je kunt knippen en plakken in Finder.

Wanneer je met een secundaire klik (rechtermuisknop) klikt op een bestand zal je merken dat in het contextmenu geen mogelijkheid tot knippen tevoorschijn komt. Je kunt alleen kopiëren of wanneer er iets gekopieerd is plakken. Toch is het mogelijk met behulp van een toetscombinatie te knippen in Finder op een Mac.

Knippen en plakken op een Mac

Vanaf OS X Lion is het mogelijk om te 'knippen' in Finder, je kopieert eerst de bestanden om deze vervolgens te verplaatsen met behulp van een toetscombinatie. Volg hiervoor de volgende stappen:
• Open Finder
• Navigeer naar het bestand dat je wil verplaatsen
• Selecteer één of meerdere bestanden
• Voer de toetscombinatie command⌘ + C uit

Knippen en plakken in Finder

Je hebt nu inderdaad de bestanden gekopieerd, deze worden dus niet 'gewist' en op het klembord geplaatst. Ga nu naar de locatie waar je dit bestand naartoe wil verplaatsen. Voer de toetscombinatie option⌥ + command⌘ + V uit.

De gekopieerde bestanden worden nu verplaatst (knip en plak) naar de nieuwe locatie. Dit verplaatsen kun je ook uitvoeren door met een secundaire klik te klikken op de nieuwe locatie om het contextmenu te openen. Druk vervolgens de option⌥Waarom verplaatsen en niet knippen in Finder?

Honderd procent zeker weten we niet, maar de reden waarom Apple het 'echte' knippen en plakken niet ondersteund is waarschijnlijk te wijten aan 'veiligheid'. Wanneer je namelijk een bestand knipt en vergeet te plakken of een ander bestand op het klembord plaatst dan raakt je het bestand kwijt. Door de slimmere oplossing van Apple kan dit nooit gebeuren.

Lees ook: Namen van meerdere bestanden in één keer wijzigen in FinderReacties


  • Coucke Andre

    17 juni 2017 om 12:38

    Knippen en plakken op een mac lukt perfect met “Drag and drop” als de weergave van de bestanden in kolommen is geselecteerd.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!