5 juni 2010

Hoe wordt het geheugen door Mac OS X gebruikt?

3 min leestijd

De meeste Mac’s worden tegenwoordig geleverd met 2 of 4GB geheugen en dat is in de meeste gevallen ruim voldoende voor meeste de OS X gebruikers. Maar hoe gaat Mac OS X om met zijn beschikbare geheugen en hoe kan je dit controleren?

Standaard is OS X uitgerust met de Activiteitenweergave applicatie die je terug kan vinden in de map Programma's\Hulpprogramma's. In deze applicatie kan je ook zien wat het geheugen gebruik op dat moment is, het geheugen gebruik wordt opgedeeld in 4 verschillende segmenten namelijk beschikbaar, wired, actief en inactief.

• Beschikbaar (free)

Dit geheugen is natuurlijk het beschikbaar geheugen wat niet door een applicatie of systeem proces wordt gebruikt en per direct beschikbaar is.

• Wired

Operationeel geheugen dat wordt gebruikt door OS X om te kunnen functioneren. Het Wired geheugen is beschermd en kan niet naar het virtueel geheugen op de harddisk worden geschreven.

• Actief (active)

Dit is geheugen dat daadwerkelijk op dat moment wordt gebruikt door de systeemprocessen en applicaties die gestart zijn door de gebruiker.

• Inactief (inactive)

Inactief geheugen is geheugen dat recentelijk is gebruikt maar niet meer nodig is. Dit is meestal geheugen dat door een recentelijk beëindigd proces is gebruikt of niet meer nodig is voor een actief proces. Dit vrije geheugen is een deel van wat je Mac tot zijn beschikking heeft.

OS X is zeer efficiënt en onthoudt welke processen recentelijk gebruik hebben gemaakt van het actieve geheugen. Door dit te markeren als inactief geheugen kan OS X dit geheugen weer hergebruiken om het systeem sneller te laten werken.

Wanneer je bijvoorbeeld een applicatie voor de eerste keer opstart dan merk je dat je enkele seconden moet wachten. Sluit je de applicatie af en herstart je deze weer direct dan zal je merken dat de applicatie bijna direct verschijnt. In dat geval hoeft er namelijk niet eerst informatie vanaf de harddisk worden gelezen maar wordt er gegevens uit inactief geheugen weer actief gemaakt.

• Hoeveel geheugen heb ik nog over?

Wanneer je wilt weten hoeveel geheugen je nog tot je beschikking hebt dan moet je dus het vrije geheugen en het inactieve geheugen bij elkaar optellen.

In het bovenstaande screenshot heb ik in totaal 1,23 GB geheugen vrij (125,6 MB vrij geheugen + 1,11 GB inactief geheugen). Dit meer dan voldoende om vlot met OS X te kunnen werken.

Je kan geheugen gebruik ook OS X Terminal controleren met behulp van het commando:

top

Wanneer er geen fysiek geheugen meer beschikbaar is dan zal OS X een deel van de harddisk gaan gebruiken als virtueel geheugen. Het grote nadeel hiervan is dat het aanmerkelijk trager is dan de geheugen modules. Wanneer dit vaak voorkomt dan is het verstandig om extra geheugen bij te plaatsen in je Mac.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum05/06/2010 09:30
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  9 reacties


Reacties

  • DEMON
    5 juni 2010 om 11:38

    Als je pages-out gelijk of hoger is dan pages-in, is meer geheugen bij plaatsen verstandig.

  • Martijn Engler
    5 juni 2010 om 13:01

    Om de reactie van Demon even toe te lichten voor mensen die zich nu afvragen of zij ook meer geheugen nodig hebben:
    Een page-out betekent dat een applicatie van de harde schijf moet lezen (het virtuele geheugen wat Richard noemt in zijn artikel) – en zoals hij ook terecht in het artikel zegt is het trager dan het fysieke geheugen.
    Een page-in betekent dat een applicatie de informatie uit het fysiek geheugen (RAM) haalt, wat inderdaad sneller is. Als er dus veel page outs zijn t.o.v. het aantal page ins betekent dit dat je geheugen vaak vol zit en dat het bijplaatsen van geheugen je Mac sneller kan maken.
    Voor een verhouding houd ik zelf graag 5-10% aan en boven de 20% zou ik heel serieus gaan overwegen om geheugen te kopen.
    Zelf heb ik momenteel 2.42GB Page ins en 1.2MB Page outs waarmee ik ruim onder de 1% zit. Ik maak me dus nog geen zorgen. ;-)

  • herman
    5 juni 2010 om 13:22

    Ik draai Window onder VMFusion op mijn Apple.
    Zou het kunnen dat de page-out hierdoor altijd groter is.
    Page-ins : 1,12 GB
    Page-outs : 2,52 GB
    Dit lijken me waarden die wel héél fors afwijken van deze van Marijn
    ???

  • dyn
    5 juni 2010 om 15:09

    Het aantal page-ins en page-outs is iets wat over tijd toeneemt. Als je je Mac zoals zovelen niet uitzet maar in slaapstand gooit dan zal die waarde steeds verder stijgen. Je dus ook even stil moeten staan wanneer je de Mac voor het laatst een reboot hebt gegeven. Als dat erg lang geleden is (een week of 3 bijv.) dan is het weer niet raar om hoge page-ins/outs te hebben. Het gaat er uiteindelijk om de stijging van page-ins/outs in zeer korte tijd, dat is wat je in de gaten moet houden.

    Hetzelfde verhaal gaat op voor het gebruik van geheugenintensieve software zoals Parallels, VirtualBox en VMware Fusion. Als je deze applicaties gebruikt en je ziet aardig hoge page-ins/outs in zeer korte tijd zou je denken dat je het een goed idee is om geld uit te geven en je geheugen te upgraden. Als je de software echter zo nu en dan gebruikt is dat echter helemaal niet zo verstandig als het lijkt. Zeker niet met de huidige configuraties waarbij 4 GB aan geheugen zo’n beetje standaard is. Als je naar de 8 GB wilt zul je ergens tussen de 350 en 400 euro moeten gaan uitgeven en voor iets dat je zo nu en dan gebruikt is dat wel een fors bedrag. Daarnaast gebruik je het ook maar vrij tijdelijk waardoor je ook vrij weinig baat hebt bij zo’n upgrade. Er is in dat geval ook geen enkele reden om je geheugen te upgraden.

    Het verhaal van Martijn Engler zou ik dan ook niet gebruiken. Het kijken naar page-ins/page-outs moet je pas gaan doen op het moment dat je problemen hebt met de performance. Als jij het idee hebt dat de boel traag is en dat niet zo hoort wordt het verstandig om op zoek te gaan naar de boosdoener. Als je die denkt gevonden te hebben in de vorm van te weinig geheugen doordat je naar de page-ins/outs hebt gekeken is het van belang om te zien of je dat ook steeds kunt reproduceren. Wellicht dat een stuk software de boosdoener is van het grote geheugengebruik. Daar een alternatief voor zoeken kan dan al voldoende zijn. Als dat echter niet helpt dan is het upgraden van je geheugen daadwerkelijk verstandig (of een nieuwe Mac kopen indien je al het maximale erin hebt zitten).

    @herman: Door het gebruik van andere software en de tijd sinds de laatste reboot fluctueren de resultaten van page-ins/outs bij mensen onderling. Het is heel gewoon dat jij en Martijn verschillen op dat vlak. Bij mij is het ook weer anders bij de Macs onderling.

  • joris
    5 juni 2010 om 16:21

    Je hebt ook een programmetje dat zowel geheugen als processor als temperatuur enz. weergeeft als Widged, namelijk: ‘istat pro’ werkt zeer goed en is volledig gratis

  • herman
    5 juni 2010 om 16:33

    Reden is inderdaad het niet rebooten – bedankt dyn
    die Mac die blijft gewoon altijf opstaan ;)

    misschien off-topic maar het %CPU gebruik in “activiteitenweergave” durft regelmatig fors boven de 100% uitstijgen (vooral bij videomontage). Iets om zorgen over te maken ?

  • iSite
    6 juni 2010 om 10:41

    @ Joris: ik heb ook iStat menus, maar als je nu de nieuwe versie download moet je betalen… spijtig, maar de oude versies zijn nog wel bruikbaar gratis. die zijn wel ergens te vinden zeker…

  • Geert
    12 juli 2010 om 21:58

    Hallo,
    Ik ben vrij nieuw met appel en heb mijn iMac nog maar een paar weekjes.
    Nu heb ik activiteitenweergave geopend, en daar staat onder dat cirkel diagram (net zoals in het screenshot hier boven) dat ik maar 3,75GB heb. Terwijl ik een 4GB RAM heb. Ik heb namelijk het instap model van de iMac 21,5″.
    Echter, als ik Beschikbaar; Wired; Actief en Inactief bij elkaar optel, dan kom ik uit 4GB.

    Zit er misschien een foutje in mijn Mac?

    Mvg

  • Leon
    5 februari 2011 om 7:56

    Geert 12 juli 2010 om 21:58
    Hallo,
    Ik ben vrij nieuw met appel en heb mijn iMac nog maar een paar weekjes.
    Nu heb ik activiteitenweergave geopend, en daar staat onder dat cirkel diagram (net zoals in het screenshot hier boven) dat ik maar 3,75GB heb. Terwijl ik een 4GB RAM heb. Ik heb namelijk het instap model van de iMac 21,5″.
    Echter, als ik Beschikbaar; Wired; Actief en Inactief bij elkaar optel, dan kom ik uit 4GB.

    Zit er misschien een foutje in mijn Mac?

    Mvg

    !!! nee je hebt geen foutje, dit geheugen is voor je video !!!

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store