24 december 2020

Apple Silicon: Alle info over de eigen Mac processoren van Apple

7 min leestijd
Apple Silicon: Alle info over de eigen Mac processoren van Apple
Uitleg
7 min leestijd

Met Apple Silicon brengt Apple hun eigen Mac processoren op de markt die de Mac moeten voorzien van nog meer rekenkracht en snelheid. De eerste in dit rijtje is de M1-chip.

Voor de iPhone en iPad maakt Apple al jaren zijn eigen processors, maar bij de Mac waren ze nog steeds afhankelijk van Intel. Nu Apple zelf hun eigen chips gaat produceren biedt dit tal van voordelen voor de consument. We zetten alle voor- en nadelen op een rij en leggen uit wat Apple Silicon nu precies is.

Wat is Apple Silicon?

De basis van iedere Mac is de processor, dankzij deze chip is de Mac in staat om taken uit te voeren. Apple Silicon is een chip voor de Mac, ontworpen door de techgigant zelf. Apple's eigen processor voor de Mac is gebaseerd op de bekende ARM-architectuur die ook gebruikt wordt voor de iPhone en iPad-chips. Wat meteen inhoudt dat alle Apple-producten met dezelfde processortechniek zullen werken.

Systems on a Chip (SoC)

Apple Silicon is een Systems on a Chip, ook wel SoC genoemd. Deze bestaat net zoals Apple's M1-chip voor Mac en A14 voor iPhone en iPad bestaat uit onder andere een processor (CPU), grafische processor (GPU), Neural Engine (machine learning), beveiligde enclave voor gevoelige gegevens en een centraal geheugen (RAM).

Apple M1 Chip

In tegenstelling tot traditionele chips, zijn bij een SoC al deze componenten samengevoegd tot één enkele chip. De overige onderdelen van een apparaat zoals de radio's (Bluetooth, wifi, mobiel) bevinden zich buiten de SoC. Door o.a de CPU, GPU en het geheugen te combineren in één chip wordt snelheid winst en efficiëntie behaald omdat de verschillende componenten van een SoC onderling kunnen communiceren, zonder tussen komst van een bus-controller.

Zelf de regie in handen

Voor de iPhone en iPad maakt Apple al jaren hun eigen processors, maar bij de Mac waren ze nog steeds afhankelijk van Intel. Dit had flink wat nadelen, omdat Apple steeds moest wachten op Intel voor het introduceren van nieuwe Macs. Met de komst van hun eigen Mac-chips is dit verleden tijd en dat heeft flink wat voordelen voor de consument.

Voordelen van Apple Silicon

Dankzij de nieuwe processors bieden de Macs betere CPU en grafische prestaties, ook de ondersteuning voor machine learning is sterk verbeterd dankzij de aanwezige Neural Engine. Niet alleen worden de prestaties beter afgestemd op de Mac, ook zal deze energiezuiniger presteren waardoor de accu van de MacBooks beduidend langer mee zullen gaan. Zo kun je tot 17 uur draadloos internetten op de 13-inch MacBook Pro, onder intel was dit slechts 10 uur.

Voor Apple Silicon gebruikt Apple dezelfde structuur als die voor de iPad, dit zorgt ervoor dat ook iOS en iPadOS-apps op de Mac gebruikt kunnen worden zonder dat deze moeten worden aangepast naar de Mac.

ook interessant
Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies
Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies

Overzicht van alle nieuwe macOS Big Sur functies en applicaties met o.a. een splinternieuwe gebruikersinterface, Berichten-app en meer.

Apple M1-chip voor Mac

De nieuwe M1‑chip heeft maar liefst 16 miljard transistors en bevat de 8-core CPU, 7 of 8-core GPU, Neural Engine, I/O en nog heel veel meer. In combinatie met macOS Big Sur staat de M1 garant voor snelheden van de buitencategorie, ongekende grafische prestaties en een uiterst bescheiden energie­verbruik, waardoor de batterij enorm lang meegaat. Over het algemeen zorgt de M1-chip ervoor dat de Mac 3x sneller presteert als de vorige generatie Macs.

M1 in een Mac

Alle informatie over Apple's nieuwste M1 processor voor Mac lees je uitgebreid terug in onderstaand artikel.

ook interessant
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac
Alles over de eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac

De eerste Apple Silicon M1 processor voor Mac is onthult, deze is krachtiger, energiezuiniger en tal van extra's t.o.v. Intel chips.

Extra werk voor ontwikkelaars

In 2005 stapte Apple over van PowerPC naar Intel-processors, alle apps moesten worden herschreven voor de Intel-processors. Dit zullen ontwikkelaars nu ook moeten doen voor Apple's eigen Mac-chips. Eind 2020 zullen de eerste Mac's met een Apple silicon beschikbaar zijn en zal de twee jaar durende transitie van start gaan.

Via de Developer-website kunnen ontwikkelaars extra informatie opvragen over de overstap naar Apple's eigen processoren voor Mac. Als ze hun apps niet optimaliseren kan het zijn dat de applicatie opeens niet meer goed functioneert.

Nieuwe apps ontwikkeld met de nieuwste Xcode zullen zowel Intel als Apple Silicon ondersteunen, dit worden zogenaamde Universal apps genoemd. Als er nog geen Apple Silicon versie van een app beschikbaar is dan zal Rosetta 2 ervoor zorgen dat de app gewoon werkt op een Apple Silicon Mac.

Apple Silicon Xcode

In 2005 duidde Apple de Rosetta software aan als 'The most amazing software you'll never see'. Dat kwam omdat de app volledig op de achtergrond draaide en ervoor zorgde dat je niet geoptimaliseerde PowerPC apps toch gebruikt konden worden op een Intel Mac. Dit zal voor de overstap van Intel naar Apple's eigen processor ook het geval zijn.

ook interessant
Project Catalyst: iOS apps gebruiken op een Mac vanaf macOS Catalina
Project Catalyst: iOS apps gebruiken op een Mac vanaf macOS Catalina

Uitleg over Project Catalyst waarmee het mogelijk is om iOS Apps te gebruiken op een Mac dankzij universele apps.

Nadelen van Apple Silicon

Apps optimaliseren

Omdat ontwikkelaars hun apps moeten optimaliseren voor de nieuwe processor kan het zijn dat sommige applicaties niet meer goed werken op ARM gebaseerde Macs. Hoewel Rosetta 2 ervoor zorgt dat je ook Intel-apps kunt draaien op een Silicon-Mac kan het toch zijn dat deze minder goed functioneren. Het is dus belangrijk dat ontwikkelaars hun applicaties optimaliseren voor Apple's eigen Mac processoren, die verantwoordelijkheid ligt bij de ontwikkelaar en niet bij Apple.

Virtualisatiesoftware en Boot Camp

Parallels of VMware worden vooral gebruikt om Windows virtueel te draaien op de Mac, dit kan in de toekomst problemen op leveren voor Mac met Apple Silicon processoren. Virtualisatiesoftware onder Apple Silicon is geen enkel probleem, zolang de geïnstalleerd virtuele software ARM-gebaseerd is. Rosetta 2 werkt helaas niet met x86-gebaseerde virtualisatiesoftware. De ARM-versie van Windows is voorlopig alleen voorgeïnstalleerd beschikbaar op Microsoft apparaten, er zijn nog geen plannen om deze als losse software aan te bieden. Wellicht dat dit in de toekomst zal veranderen.

macOS Big Sur Rosetta 2

Tot slot heeft Apple bevestigd dat Macs met een Apple Silicon geen Boot Camp mogelijkheid meer zullen krijgen, ook niet in de toekomst. Als je Windows op de Mac wil draaien moet je virtualisatiesoftware gebruiken. Omdat Windows voorlopig alleen x86-gebaseerde software aanlevert is het niet mogelijk deze te installeren op een ARM Mac. Ook Rosetta 2 kan er niet voor zorgen dat Boot Camp mogelijk wordt.

ook interessant
macOS Big Sur FAQ: Uitleg functies, ondersteunde apparaten en meer
macOS Big Sur FAQ: Uitleg functies, ondersteunde apparaten en meer

De macOS Big Sur FAQ: Antwoord op de meest gestelde vragen met o.a. uitleg functies, ondersteunde apparaten, releasedatum en meer

Koopadvies: Intel of Apple Silicon?

Apple brengt niets op de markt wat niet grondig is getest. Het kan natuurlijk bij nieuwe technieken voorkomen dat er zogenaamde kinderziektes ontstaan. Om hun reputatie te behouden zal Apple deze vanzelfsprekend zo snel mogelijk verhelpen als deze zich voordoen. De transitie van PowerPC naar Intel in 2005 is ook zonder al te veel problemen en bijna naadloos verlopen.

Macs met een M1 chip

Heb je nu een nieuwe Mac nodig dan kun je kiezen voor een Silicon Mac, maar een op Intel gebaseerde Mac, bijvoorbeeld een iMac, is nog steeds een optie. Apple heeft beloofd deze Macs te blijven voorzien van updates en ondersteuning. Pas eind 2022 zullen alle Mac's voorzien zijn van Apple Silicon. Waarschijnlijk zal het dan nog een jaar of 5 duren voordat Intel-Macs niet meer voorzien worden van updates.

Wil je direct het nieuwste van het nieuwste dan kun je een Mac met Apple Silicon aanschaffen en ben je direct voorbereid op de toekomst en profiteer je meteen van alle voordelen zoals de gigantische snelheidswinsten, langere batterijduur en ingebouwde 8-core CPU, GPU en supersnel centraal geheugen.

ook interessant
Overstappen naar een Mac met Apple Silicon?
Overstappen naar een Mac met Apple Silicon?

De eerste Mac's met Apple Silicon zijn nu beschikbaar. Is direct overstappen naar een M1-chip een goed idee? We leggen het uit...

M1 Prestaties en ervaringen

Sinds de introductie van de MacBook Air M1 beschikken wij over het goedkoopste model met 8 core CPU en 7 core GPU. Na deze enkele maanden te hebben gebruikt kunnen we constateren dat de M1 processor een superkrachtig monster is. De MacBook Air doet niet onder voor onze intel i7 6 core 16-inch MacBook Pro van eind 2019. Op sommige vlakken is de MacBook Air met M1 van €1130 zelfs sneller dan de bijna € 2700 kostende MacBook Pro i7.

Doordat de nieuwe iMac is voorzien van actieve koeling zullen de prestaties nog stukken beter zijn dan die van onze MacBook Air M1 zonder koeling. Dat bewijst de MacBook Pro 13-inch met M1-chip namelijk ook al. Gezien onze ervaringen met de MacBook Air M1 weten wij zeker dat de performance van o.a. de nieuwe iMac super zullen zijn!

ook interessant
Koopwijzer: De prijsvergelijker voor Apple producten
Koopwijzer: De prijsvergelijker voor Apple producten

De appletips koopwijzer, de prijsvergelijker voor Apple producten. Waar is de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en meer het goedkoopst?

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt02/07/2021 13:41
Categorie Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store