13 augustus 2012

10.810.8: Een Mac wakker houden met ‘caffeinate’

In Mac OS X 10.8 zijn ook enkele nieuwe Terminal commando's toegevoegd, één van de commando's is 'caffeinate'. Met behulp van dit commando kun je ervoor zorgen dat het uitschakelen van het scherm of de sluimerstand op je Mac voor een bepaalde periode niet zal worden geactiveerd.

Wil je de sluimerstand van het beeldscherm overrulen dan kun je gebruik maken van de optie '-d', hieraan kun je eventueel hieraan een tijdsduur toevoegen met behulp van '-t seconden'.

Als je dus een uur lang wilt voorkomen dat het scherm van je Mac in sluimerstand valt dan gebruik je het commando in combinatie met de onderstaande parameters:

caffeinate -d -t 3600

Wil je voorkomen dat je Mac in sluimerstand valt dan gebruik gebruik je de optie '-s'. Deze optie kan alleen gebruik worden als je Mac is aangesloten op de netstroom.

caffeinate -s

Wanneer je geen gebruik maakt van de timer optie kun je het commando onderbreken met de toetscombinatie ctrl + c.

Met behulp van de 'man pagina's' kun je alle beschikbare opties van het commando bekijken.

man caffeinate

Wanneer je voor dergelijke functionaliteit gebruiken zonder OS X Terminal dan kun je gebruik maken van de applicatie 'Caffeine' welke gratis is te downloaden in de Mac App Store.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App StoreReacties


 • Ruben Stadman

  13 augustus 2012 om 13:04

  Kan je er ook voor zorgen dat het beeldcherm eerder in de slaapstand gaat?

 • iDecide

  14 augustus 2012 om 7:39

  Waarom staat er man pages in de tekst?

 • Eelco Deuling

  14 augustus 2012 om 7:58

  @iDecide: die link naar Pages in de Applestore is inderdaad een beetje vreemd. Het programma man (afkorting van manual) geeft een beschrijving weer van een commando in de Terminal (als die aanwezig is). man caffeinate geeft dus de manual van caffeinate weer; man mkdir dus de manual van mkdir.

 • Mats

  14 augustus 2012 om 19:01

  Dit is zeker een leuke feature, hiervoor gebruikte ik altijd cafeïne maar deze terminal commando’s zijn ideaal! Bedankt voor deze tip (;

 • Marja

  25 februari 2014 om 9:23

  Voorheen maakte ik mijn Mac altijd wakker met de muis, nu moet ik met Mavericks mijn toetsenbord gebruiken. Is het mogelijk om dit weer in te stellen naar de muis?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!