5 februari 2010

5 Tips voor OS X Mail

De standaard applicatie om email te kunnen verzenden en ontvangen is OS X Mail. Zoals de meeste OS X applicaties bezit ook deze applicatie een aantal hele handige opties die niet bij iedereen bekend zijn. Hieronder vind je 5 tips voor OS X Mail.

1. Wanneer je in een applicatie een stuk tekst selecteert en deze op het Mail icoon in de Dock sleept, dan wordt er automatisch een nieuwe email geopend met de geselecteerde tekst in de body.

2. Het bovenstaande werkt ook wanneer je een bestand op het Mail icoon sleept. Het bestand wordt automatisch als attachment toegevoegd aan een nieuw email bericht.

3. Om te voorkomen dat je een email naar een verkeerde contact persoon stuurt omdat deze dezelfde voornaam heeft kan je in het 'Aan:'-veld ook de achternaam van een contactpersoon intypen. Automatisch wordt er naar de contactpersoon gezocht in je adresboek en recente contactpersonen.

4. Wanneer je in een email bericht een stuk tekst selecteert en daarna op doorsturen/beantwoorden klikt, dan wordt alleen het geselecteerde stuk tekst in het nieuwe bericht opgenomen.

5. Om een snelkoppeling toe te voegen aan een email, ctrl+klik op een woord en kies in het menu voor "Koppeling ▸ Voeg koppeling toe..." In het nieuwe venster dat verschijnt plak je de gewenste url, automatisch wordt hiervan een link van gemaakt.


Reacties


 • Steph

  5 februari 2010 om 8:41

  Tip 1 en 4 kende ik nog niet. Dat is nog best handig :)

 • Jean Aretz

  5 februari 2010 om 9:24

  Hoe kan ik om een ontvangsbevestiging vragen binnen de OSX mail-applicatie? Kan het nergens vinden.

 • Tim

  5 februari 2010 om 13:11

  @ Jean Aretz:

  In Mail van Apple is het niet mogelijk om een ontvangstbevestiging/leesbevestiging aan te vragen.

 • L

  5 februari 2010 om 17:40

  Ik voeg in mijn mails regelmatig links toe, maar doordat dat volledig met de muis moet, is dat enorm tijdrovend. Weet iemand of hier een sneltoets voor is (of misschien wel te maken is)?

 • Roland

  5 februari 2010 om 18:28

  @L : He ? Een webadres krijgt automatisch zijn hyperlink mee als je mail aankomt bij je bestemmeling. Dus aan een webadres hoef je niet nog eens een koppeling toe te voegen.

 • Rob Vermeulen

  5 februari 2010 om 22:27

  @Roland @L: Maar als ik een lange url wil toevoegen is dat nogal onoverzichtelijk in de tekst. Mooier is dan iets als ‘klik hier’, als link. Ik doe dat ook vaak en inderdaad altijd met de muis. Ik zal eens op zoek gaan…

 • Leo

  5 februari 2010 om 22:44

  L

  Dat kan ook met cmd en shift en i

 • L

  6 februari 2010 om 2:04

  @ Roland, Rob, Leo: Inderdaad vind ik een koppeling in de vorm van “klik hier” een stuk netter staan.
  De sneltoets ⌘+⇧+i werkt bij mij niet, maarrr… ik heb nu wél de sneltoets ⌘+k ontdekt! Het gekke is dat ik eerder op zoek ben geweest naar een sneltoets, maar die nooit heb kunnen vinden. Nu wel dus. Dit gaat een hoop gesleep en geklik besparen :-)

 • Pim

  6 februari 2010 om 19:41

  Hi,

  werkt dit ook als je mail op een IMAP server draait ? Ik heb e.e.a. net doorgevoerd maar qua opstarten merk ik niet zoveel verschil in snelheid en die IMAP server draait al een aantal jaren met mijn e-mail …

  Groet,
  Pim

 • Menno

  7 februari 2010 om 0:26

  Richard,
  helemaal te gek, dit had ik nog niet meegekregen.
  Bedankt voor de goede tip.
  Menno.

 • RvanL

  12 februari 2010 om 18:55

  SUperdhandig!

 • Menno Hoogerwerf

  15 februari 2010 om 10:45

  1. Wanneer je in een applicatie een stuk tekst selecteert en deze op het Mail icoon in de Dock sleept, dan wordt er automatisch een nieuwe email geopend met de geselecteerde tekst in de body.

  Deze tip van de selectie werkt dus niet met deze tip op deze pagina. De selectie wordt alleen maar grotere en valt niet te slepen naar het mail icoon in het dock.

 • Stephen

  15 februari 2010 om 10:45

  Kan iemand misschien uitleggen hoe je tip 1 precies uitvoert? Het klinkt prachtig, maar als ik bijv. in Safari een stuk tekst selecteer en probeer te verslepen naar de dock, dan wordt mijn selectie alleen maar groter…

 • Tfreb

  25 maart 2010 om 19:41

  Thanks voor de tips,

  Treb

 • Menno

  20 mei 2011 om 21:34

  Weet iemand misschien hoe je een attachment stuurt zonder dat je de lege .htm file meestuurt ?

 • Menno

  20 mei 2011 om 21:36

  En waarom wordt mijn handtekening soms als .txt verstuurd en soms niet ? Iemand ? :-)

  Bedankt voor de tips overigens !

 • Koen

  11 april 2014 om 17:18

  Bij oude OS kon ik in Mail afzenders in de adresbalk een andere kleur geven als deze mensen niet dezelfde domeinnaam in het emailadres hadden. In Marvericks kan ik dit niet vinden. Kan dat nog?

  Voorbeeld van kleur in adresbalk bij opstellen van een mail:

  koen@ichoosr.com = blauw
  jaap@ichoosr.com = blauw
  gerard@test.com = rood
  gerard@ichoosr.com = blauw

Een reactie toevoegen: