29 juni 2013

OS X Mail: Postbussen opnieuw opbouwen

Door het veelvuldige gebruik van de standaard OS X Mail applicatie kan het voorkomen dat de applicatie naarmate de tijd langzamer wordt. Dit komt omdat alle e-mails en bijbehorende informatie worden opgeslagen in een database.

Deze database kan ook nutteloze data bevatten die de prestaties van de applicatie verminderen en hierdoor zal de applicatie een stuk trager opstarten en werken. Via een eenvoudige klik kun je de Mail applicatie weer versnellen door de postbussen opnieuw op te bouwen, hierdoor zal de database worden opgeschoond en opnieuw worden opgebouwd.

Dit zal tot algemene verbeterde prestaties leiden en de Mail applicatie zal weer soepeler werken, de optie is standaard aanwezig in de Mail applicatie.

Selecteer de postbus 'inkomend', hierna kan de database opnieuw opgebouwd worden via:

Menubalk ▸ Postbus ▸ Bouw opnieuw op

De database wordt nu op de achtergrond opnieuw opgebouwd, tijdens dit proces kun je nog gebruik maken van de mail applicatie. Wanneer je tijdens dit proces de Mail applicatie (per ongeluk) afsluit is er geen reden tot paniek, het proces zal zodra je de mail applicatie opnieuw opstart automatisch verder gaan.

Met behulp van het Activiteitenoverzicht (Venster ▸ Activiteitenoverzicht), kun je de status van het opbouw proces bekijken.

ActiviteitenoverzichtReacties


 • Frank

  29 juni 2013 om 10:09

  Volgens mij gaat dit alleen maar voor POP mail op. Ik gebruik IMAP en dan zie ik niets gebeuren. Ergens ook logisch omdat dat niets op de pc opslaat maar direct op de server van de ISP.

 • Wes

  29 juni 2013 om 17:31

  Ook als je IMAP gebruikt wordt je mail lokaal opgeslagen.

 • Jan

  1 juli 2013 om 21:30

  Ik heb gekeken of ik de optie Mailbox > Postbus > Bouw opnieuw op ook te zien krijg. Maar ik zie deze optie niet beschikbaar.
  Ik krijg alleen de volgende opties te zien:
  Nieuwe Postbus
  Exporteer Postbus
  Wis verwijderde onderdelen
  Wis ongewenste reclame
  Gebruik alle accounts offline
  Toon accounting

  Waar zit Postbus opnieuw opbouwen?

  dank!

 • Noël

  10 februari 2015 om 17:56

  Ik heb de instructie opnieuw “opbouwen gebruikt” op de inbox van één van mijn email accounts en alle inkomende mails van deze account zijn verdwenen. De vooruitgangsindicator geeft aan dat het opbouwen voltooid zou zijn. Hoe kan ik de mails terug opvissen? Gelukkig zitten de mails nog op de server maar ik kan ze wel niet meer op mijn computer downloaden.
  Alvast bedankt voor een goeie tip.

 • marinus

  7 november 2015 om 21:47

  Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar.
  Van de laatste binnengekomen mails was geen woord zichtbaar in het mailvenster. Toen dacht ik: ik zal de postbus eens opnieuw opbouwen, zoals boven beschreven. maar nu krijg ik als boodschap dat er 0 mails in die postbus aanwezig zijn…..
  Wat nu te doen??

 • marinus

  8 november 2015 om 12:34

  Onverklaarbaar… maar ineens staat het vanmorgen weer op z’n plek..
  Gelukkig maar!

 • Ben

  27 april 2016 om 15:55

  dank voor de uitleg, werkt prima

 • J'ee

  13 mei 2016 om 13:46

  En wat als je de actie ‘mail opnieuw opbouwen’ niet kunt inschakelen omdat deze grijs is weergegeven?

 • Anita

  16 juni 2016 om 14:30

  Ook hier al mijn inkomende yahoo-mail kwijt na opbouw-functie! Hoe lang duurt het voordat je ze terug krijgt? Of ben ik ze voorgoed kwijt….. Help!

 • Johan

  29 augustus 2016 om 10:38

  Beetje late reactie, maar hier in Mavericks wilde ik mail opnieuw opbouwen, omdat er een ongelezen bericht zou staan, die ik niet terug kon vinden. Nu ben ik de mail kwijt van midden oktober vorig jaar toen en met nu. Ze staan gelukkig wel in m’n G-mail account, maar leuk vind ik dit niet. Het is lastiger terugzoeken in google namelijk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!