1 februari 2016

Wat is VPN en hoe werkt het?

VPN, we hebben het er regelmatig over hier op appletips, maar wat is het? Met VPN kun je een versleutelde en veilige netwerkverbinding opzetten voor je internetverkeer. VPN is niet voor niets de afkorting voor Virtual Private Netwerk.

Voor je aan de slag kunt met een VPN-verbinding moet je een VPN-provider kiezen, onderaan dit artikel bespreken we enkele providers die je kunt gebruiken, daarnaast moet je de VPN instellen via een app die bij de VPN-provider hoort op je Mac of iDevice. Daarnaast kun je het handmatig toevoegen voor OS X via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Netwerk ▸ plus-knop ▸ Interface = VPN en voor iOS voor Instellingen ▸ Algemeen ▸ VPN ▸ Voeg VPN-configuratie toe.

Klik hier voor meer informatie over het toevoegen van een VPN verbinding.

Zodra de verbinding tot stand is gekomen kun je VPN activeren via de app of via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Netwerk ▸ VPN ▸ Verbind. Vanaf dat moment wordt de verbinding versleuteld zodat deze niet kan afgetapt worden (handig bij openbare netwerken) of kun je een verbinding tot stand brengen die je locatie verbergt.

Locatie verbergen
De meeste VPN-providers hebben verschillende locaties voor de VPN servers die ze aanbieden, zo kun je een VPN client gebruiken die in Amerika staat of in Nederland. Dat is handig wanneer je de geografische blokkades wilt omzeilen op vakantie (dan kun je de NL-verbinding gebruiken) of wanneer je een Amerikaanse serie wilt kijken die alleen maar beschikbaar is wanneer je in Amerika woont. Maak dan een VPN verbinding aan voor dat land en gebruik deze wanneer nodig.

Uitzending gemist scherm met blokkade

Veilig en versleuteld
Niemand, behalve de VPN-provider natuurlijk, kan met jouw verkeer bekijken. Hierdoor kun je veilig gebruikmaken van openbare netwerken, dit is echt aan te raden wanneer je veelvuldig gebruikmaakt van deze netwerken. Bovendien kun je met een VPN verbinding je bezoek aan een website verbergen omdat je IP-adres niet zichtbaar is en je kunt websites raadplegen die misschien je internet provider of land heeft geblokkeerd.

Welke VPN-provider gebruiken
Op internet vind je verschillende (vaak Engelstalige) VPN-providers, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en het is een kwestie van proberen en uittesten welke je graag wil gebruiken. Het hangt puur af van je gebruik, want net zoals de verschillende gebruikers bieden de VPN-providers allemaal andere diensten en snelheden aan. Bekijk altijd de voorwaarden van de VPN-provider, sommige verbieden het versturen van Mail (om SPAM te voorkomen) en sommige registeren wel het gebruik (tijd van bewaren kunnen verschillen).

Hieronder hebben we een aantal VPN-providers opgesomd die nu in de aanbieding zijn. Uiteraard kun je ook zelf opzoek naar een VPN-provider of een gratis variant (lees hier wel goed de voorwaarden!)

Unblock All VPN
VPNGhost
PureVPN
IPinator
AnonVPN
VPNUnlimited
ZenMate

Lees ook: iOS app VPN unlimited omzeilt geografische blokkades (RTL XL en Uitzending gemist)

Meer over beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • dimitri

  27 december 2015 om 10:28

  ik mis cloak in het rijtje: ben ik zeer tevreden over

 • jeroen

  27 december 2015 om 11:29

  Tiger VPN, Heb een $29,- lifetime abonnement genomen. niet heel veel servers beschikbaar in vergelijking met de rest. Maar de belangrijkste landen kan je uit kiezen. Geen data limiet. Wel maar 1 verbinding tegelijk mogelijk, is uit te breiden naar meerdere tegen betaling.

  Is stabiel en werkt tot nu toe prima.

 • Treadstone

  27 december 2015 om 13:48

  Zelf al enige tijd tevreden gebruiker van NordVPN, deze hebben ondertussen een mooie en goed werkende App voor de Mac en staat 6 verbindingen tegelijk toe! Wat ook erg prettig is, is de No-Log policy.

  Helaas is de App voor IOS er matig tot slecht te noemen maar men verwacht in 2016 een volledig functionerende App voor IOS te lanceren.

  Zo heeft NordVPN oa een dubbele VPN en TOR over VPN verbinding.

 • Peter Scheele

  28 december 2015 om 10:05

  Wie een Fritzbox heeft via XS4ALL, kan daarmee een VPN-verbinding aanleggen. Kost niks, toch veilig.

 • Joeri90

  2 september 2016 om 14:13

  Ik gebruik sinds kort GOOSE VPN, een nieuwe VPN aanbieder uit NL, kost nog geen 3 euro per maand en werkt super!

 • VPN gebruiker

  21 oktober 2016 om 14:27

  Leuk artikel. Ik raad zelf gratis VPN diensten af. Vaak moeten ze toch ergens aan verdienen en dit komt meer dan eens je privacy niet ten goede..

 • Staunch

  24 oktober 2016 om 11:22

  Een goed artikel! Legt duidelijk uit wat een VPN precies is. Voor de meeste mensen is privacy en veiligheid (denk aan WiFi/openbare netwerken) denk ik de belangrijkste reden om een VPN te gebruiken. Echter kun je dit ook prima gebruiken om tv/films uit het buitenland mee te bekijken.

 • Marc

  23 januari 2017 om 11:22

  Uit interesse heb ik op de link naar VPNUnlimited geklikt.
  Op die site (StackSocial) is de prijs voor het “Lifetime” aanbod 29,99$, op de pagina van VPNUnlimited is de prijs voor het “Lifetime” aanbod 129,99$.
  Is de aanbieding van 29,99$ dan wel te vertrouwen ?

 • Wesley Fabry

  23 januari 2017 om 11:25

  @Marck StackSocial is een bedrijf dat te vertrouwen is, de aanbieding is groot. Ze zullen wellicht onderling afspraken hebben voor langere tijd aanbieding. StackSocial is slechts een ‘kortings-website’. Uiteindelijk neem je de dient bij VPNUnlimited af.

 • Kevin

  17 mei 2017 om 5:49

  Goedemorgen, ik heb al een tijdje vpn provider privateinternetaccess. Maar ik durf toch niet zo goed verbinding te leggen als ik bijvoorbeeld in een hotel zit en even op mijn NAS thuis bestanden wil bekijken. Is dit veilig om te doen? En als ik de vpn gebruik in mijn thuis netwerk en ik ga intern naar mijn nas, gaat dit verkeer dan ook langs de vpn server? Ps: ik bezoek jou website erg vaak, en vind dat je mooie en duidelijke artikelen plaats. En tevens respect om altijd snel een reactie te geven naar de mensen. Top!

 • Wesley Fabry

  17 mei 2017 om 6:13

  @kevin zodra VPN actief is gaat al het verkeer hierover, ook in je thuisnetwerk. Het is zeker veilig in gebruik, maar je gebruikt wel zelf een externe vpn, dat zeker goed. Als je zelf een vpn maakt in je thuisnetwerk is dat het veiligst omdat je dit natuurlijk zelf in de hand hebt. Zo iets kun je maken met bijvoorbeeld een raspberry pi: https://raspberrytips.nl/pivpn-de-eenvoudige-manier-om-openvpn-te-installeren/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!