16 januari 2010

5 Tips voor Safari

Zoals iedere standaard OS X Applicatie is ook Safari uitgerust met aantal handige maar minder bekende opties. Hieronder vind je er een aantal.

1. Het komt wel eens voor dat je per ongeluk Safari afsluit terwijl je aan het surfen was op een interessante website. Niet slim natuurlijk maar in het Safari menu "Geschiedenis" vind je de optie "Open vensters van de laatste sessie opnieuw". Deze optie zorgt ervoor dat alle webpagina's die openstonden bij afsluiten van Safari opnieuw worden geopend.

2. Wanneer je een webpagina hebt geopend in een tabblad dan kan je daar heel eenvoudig een nieuw separaat Safari venster van maken. Die doe je door het het tabblad uit het Safari venster te slepen, automatisch wordt het tabblad omgezet in een nieuw venster.

3. Als je problemen ondervindt met het openen van webpagina's dan kan je het probleem onderzoeken met behulp van het Ontwikkel menu. Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je deze menu optie allereerst te activeren in de voorkeuren van Safari. Je vind de optie terug onderaan in het tabblad "Geavanceerd". Na het activeren kan je doormiddel van de toets combinatie cmd⌘ + alt⌥ + i de webinspector openen. Deze bied een enorme hoeveelheid aan informatie over de geopende webpagina.

4. Wanneer er meerdere tabbladen open staan op je scherm dan je heel eenvoudig alle tabbladen op één na afsluiten. Dit doe je door de alt ⌥ toets ingedrukt te houden terwijl je op het kruisje klikt van het tabblad dat je niet wilt afsluiten. Alle andere tabbladen worden hierdoor afgesloten.

5. Soms ben je aan het surfen en kom je een leuke webpagina tegen die je gelijk met iemand wilt delen. Je kan dan natuurlijk de URL kopiëren, mail openen de URL plakken en uiteindelijk het e-mail bericht versturen. Doormiddel van cmd⌘ + Shift ⇧ + I in te drukken kan je met Safari een aantal handelingen overslaan. Door de toets combinatie wordt automatisch de mail applicatie gestart, de URL toegevoegd en het onderwerp veld ingevuld. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is de geadresseerde in te vullen.Reacties


 • Justin

  16 januari 2010 om 9:40

  Handige tips! En tip 5 kan ook op de “Apple manier” (sleur en pleur).

  Selecteer met je muiscursor de link in de adresbalk, en sleep het adres naar de mail-icoon in de dock. Mail opent automatisch een nieuwe mail met de link erin geplakt. (alleen het onderwerp moet je zelf nog invullen).

 • Eelke

  16 januari 2010 om 9:48

  He, die laatste is handig. De rest was reeds bekend.

 • Jeroen

  16 januari 2010 om 10:55

  Die laatste tip is inderdaad erg handig. Alleen werkt hij bij mij niet. :-(
  Ik gebruik gewoon mail van OSX maar zodra ik cmd⌘ + Shift ⇧ + I intoets geeft hij de melding dat er geen mail programma is geïnstalleerd?
  Weet er iemand een oplossing?

 • Rob Vermeulen

  16 januari 2010 om 11:05

  @Jeroen: Mail staat waarschijnlijk niet als standaard ingesteld. in de Voorkeuren van Mail (tabje Algemeen, eerste optie) kun je dit instellen.

 • Ruben

  16 januari 2010 om 11:44

  Laatste tip is handig! Bedankt!

 • technobeats

  16 januari 2010 om 13:01

  is er ook een mogelijkheid om als er verschillende tabladen openstaan, deze samen te voegen in een tabblad?

 • L

  16 januari 2010 om 15:45

  En als je de de shift weglaat (dus enkel ⌘+i indrukt) verstuur je de hele pagina per mail. Geen idéé waar je het voor nodig hebt, maar het kan :-)

 • Frank

  16 januari 2010 om 23:54

  Tip 6: met option+cmd+A kun je het Activiteitenoverzicht openen, en vervolgens streaming media (waaronder flash bestanden) direct aanklikken om de download te starten.

 • Tom

  17 januari 2010 om 14:27

  Tip 7: Safari Glims. Een geweldige plugin voor safari. Met name de keywords voor zoekmachines is een erg handige feature. Daarnaast veel eye-candy en slimmigheden.

  http://www.machangout.com/

 • SaintDamien

  19 maart 2010 om 0:26

  technobeats:

  is er ook een mogelijkheid om als er verschillende tabladen openstaan, deze samen te voegen in een tabblad?

  Dit zou ik ook graag willen weten !!!

 • Patrick

  1 maart 2011 om 14:04

  Ik heb ook een tip. Stel je bekijkt een pagina in een tabblad en je wilt deze in een nieuwe venster weergeven. Je kunt dit doen door eenvoudig het tabblad uit de balk te slepen. Andersom werkt ook om een venster weer als een tabblad te transformeren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!