6 augustus 2015

Let op! Via een bug in OS X kan malware geïnstalleerd worden op je Mac

malware

OS X 10.10 Yosemite en eerder bevatten een serieuze vulnerability (kwetsbaarheid) die het voor kwaadwillenden mogelijk maakt om malware te installeren zonder dat daar een beheerders wachtwoord voor nodig is. Volgens internet security bureau Malwarebytes wordt de bug actief misbruikt door adware zoals Genieo en VSearch.

De malware kan alleen worden geïnstalleerd als je een applicatie opstart die misbruikt maakt van de bug. Let daarom goed op bij openen van applicaties die zijn gedownload vanaf onbekende bronnen. Installeer geen software die afkomstig is van dubieuze ‘warez’ websites. Applicaties uit de Mac App Store kun je zonder problemen downloaden.

Schermafbeelding 2015-08-04 om 17.23.12

Check voor de zekerheid de Beveiliging en privacy instellingen van je Mac. Ga naar  ▸ Beveiliging en privacy, controleer de optie ‘Sta programma’s toe die zijn gedownload bij’. Selecteer hier ‘Mac App Store’ of ‘Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is’. De optie ‘Elke willekeurige bron’ is in alle gevallen niet aan te raden!.

Apple is op de hoogte van de bug, maar heeft deze nog niet gepatcht. Eventueel kun je in de tussentijd je Mac beveiligen tegen malware met Kaspersky internet security. Deze scant je Mac op Malware, voorkomt phishing en heeft een internet filter waarmee je kinderen veilig op het internet kunnen surfen. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer je echter zelf goed oplet heb je een dergelijk bovenstaand product (nog) niet nodig.Reacties


 • Wouter Vissers

  4 augustus 2015 om 23:43

  Kasperki installeren in zoiets als een splinter in je vinger verwijderen met een moker. Dom, roekeloos en pijnlijk. Er zijn zoveel fatsoenlijke antivirus programma’s die je wel kan deïnstalleren…

 • PB

  5 augustus 2015 om 11:40

  Prima waarschuwing maar naar ik heb gelezen heeft Apple deze bug inmiddels in de 10.11 El Capitan beta en de 10.10.5 Yosemite beta gepatcht. Verschillende engelstalige media maken hiervan melding.

 • mike

  7 augustus 2015 om 16:13

  Eens. Zal best een prima pakketje zijn, maar wil je van een dergelijke avirus af dan gaat dat niet zonder enige kennis te hebben van de Apple Library. Kortom een standaard gebruiker krijgt een dergelijk avirus pakket nooit meer van zijn Mac af. Zelfs de gratis probeer versie lijkt zich als een worm te nestelen op je Mac. Strontvervelend en niet nodig!

 • Willem

  9 augustus 2015 om 23:06

  Sophos Antivirus is getest als een van de beste en is gratis.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!