3 december 2010

ScreencastOS X Finder: Voorvertoning in- en uitzoomen

In Mac OS X zitten een aan goed verborgen functies. Vaak worden deze functie bij toeval ontdekt of wordt je er op gewezen door iemand anders. OS X Finder heeft ook zo'n bijzondere en goed verborgen functie.

Wanneer je OS X Finder in kolomweergave gebruikt dan verschijnt er in de laatste kolom een voorvertoning van het geselecteerde bestand. Op het moment dat je een afbeelding selecteert dan heb je een extra optie. Je kan namelijk in- en uitzoomen op de voorvertoning.

Klik op de afbeelding en gebruik alt⌥ + muisklik om in te zoomen en alt⌥ + shift⇧ + muisklik om weer uit te zoomen. Op het moment dat je bent ingezoomd kan je door de muisknop ingedrukt te houden door de afbeelding scrollen.

In de onderstaande video kan je zien hoe dit werkt. Nuttig? misschien niet, maar het kan in bepaalde situaties wel eens van pas komen. Het is in iedergeval een functie die niet in de officiële documentatie van Apple is terug te vinden.

Via: @cabelReacties


 • Henk Jaspers

  3 december 2010 om 10:22

  Door op de spatiebalk te drukken wordt de hele afbeelding vergroot getoond. Nogmaals klikken en de afbeelding wordt gesloten.
  Git geldt ook voor een vluchtig inzien van documenten.

 • Martin van R.

  3 december 2010 om 13:16

  Beste Richard,

  Dit is geen reactie op Voorvertoning in- of uitzoomen, maar op een artikel van okt. 2009 geloof ik. Daarop kan ik echter niet meer rechtstreeks reageren. Daarom maar zo.

  Om doorzichtige mappen in Quick Look binnen Finder te kunnen laten verschijnen, is – zoals je toen schreef – deze Terminal-opdracht nodig:

  defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders 1; killall Finder

  Deze opdracht heeft echter geen effect op het gedrag van Quick Look voor mappen in Path Finder, (andere Finder-vervangers heb ik niet geprobeerd).
  Dit heb ik voorgelegd aan de ontwikkelaar (Steve Gehrman; was voor hem helemaal nieuw) van PF en hij kwam met de volgende opdracht:

  defaults write com.cocoatech.PathFinder QLEnableXRayFolders 1

  PF herstarten …. et voilà.

  Deze tweak terugdraaien kan ook hier met dezelfde tekst en een 0 i.p.v. een 1

  Wellicht behulpzaam voor andere Appletips-lezers die PF gebruiken. Is getest met PF 5.7.1

  Met groet,

  Martin

 • Matthijs

  5 december 2010 om 23:05

  alt⌥ + scrollen
  alt⌥ + shift⇧ + scrollen
  werkt ook

Een reactie toevoegen: