25 mei 2010

Spotify, iTunes en de Play button (F8)

De populariteit van de online muziekdienst Spotify is enorm. Deze applicatie bied je de mogelijkheid om gratis naar muziek te luisteren waarbij je zelf de muziektracks kan selecteren. Als je Spotify nog niet kent dan is het zeker een aanrader om de dienst eens nader te bekijken.

Veel OS X gebruikers hebben Spotify geïnstalleerd op hun Mac, er is echter een klein probleempje met de applicatie, wanneer je de 'play-control'-toetsen op je toetsenbord gebruikt. Dit zijn de toetsen F7, F8 en F9 op het toetsenbord, deze worden gebruikt voor het afspelen, stoppen en het selecteren van muziek in iTunes.

De functietoetsen worden echter ook gebruikt in Spotify en dat geeft een conflict. Wanneer je bijvoorbeeld in Spotify op de F8 knop (afspelen) drukt dan zal iTunes automatisch worden gestart, OS X heeft op dit moment geen mogelijkheid om het standaard gedrag van deze toetsen te wijzigen of toe te kennen aan een andere applicatie.

Wanneer je toch gebruik wilt maken van de 'play-control'-toetsen in combinatie met Spotify dan is dit mogelijk doormiddel van een trucje. Sluit iTunes en Spotify af, start Quicktime Player vanuit OS X Finder of Spotlight, klik niet op een media bestand om de applicatie starten. Start hierna Spotify en je kan gebruik maken van de 'play-control'-toetsen zonder dat iTunes wordt gestart.

Nadeel hiervan is dat Quicktime Player wordt gestart maar deze neemt bijna geen resources in beslag als deze geen media afgespeeld.Reacties


 • ietje

  25 mei 2010 om 12:00

  Wellicht makkelijker: Je kan ook in Itunes de Itunes Store selecteren in de linkercolom. Dan reageert Itunes niet meer op de ‘play-control’ toetsen.

 • Martijnsch

  25 mei 2010 om 13:09

  @ietje
  Maar iTunes gebruikt wellicht meer resources dan QuickTime.

 • iSite

  25 mei 2010 om 16:54

  Spijtig dat in België geen gratis versie van Spotify is…

 • Niels

  26 mei 2010 om 0:02

  Of gebruikt alt+shift+F7(of F8, F9), dan is de actie alleen van invloed op spotify, én hoef je niets te starten.

 • Jan van der Ploeg

  27 mei 2010 om 7:04

  thanks!

 • iDriftKing

  31 januari 2012 om 10:31

  @iSite Spotify is zeker gratis in België.

Een reactie toevoegen: