31 januari 2011

De tab-toets gebruiken in Safari

Wanneer je in Safari op een webpagina terecht komt waar je keuzes kunt maken door middel van selectievakjes (checkboxes) en/of keuzerondjes (radio buttons) dan zal je merken dat je hiervoor niet de tab toets kan gebruiken. Vooral bij OS X gebruikers die recentelijk zijn geswitched van Windows naar de Mac zal dit gedrag snel opvallen.

Via het Safari menu ▸ Voorkeuren... ▸ Geavanceerd ▸ optie: 'Tab-toets markeert elk onderdeel op webpagina' is het mogelijk om de tab-toets te activeren en zo te switchen tussen de verschillende componenten op een webpagina. Via de systeemvoorkeuren is het mogelijk om de tab-toets functionaliteit systeem breed te activeren.

▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties

Onderaan het scherm zie je de optie: "Uitgebreide toetsenbordfuncties" activeer het keuze rondje "Alle regelaars" en vanaf dat moment kun je de tab-toets gebruiken voor het selecteren van selectievakjes en keuzerondjes.

Wil je de instelling snel wijzigen zonder naar de systeemvoorkeuren te hoven gaan dan kun je de toetscombinatie fn + ctrl + F7 gebruiken.

• Geupdate artikel voor OS X 10.6Reacties


 • Paul Klinkenberg

  7 september 2009 om 22:35

  Bedankt voor deze tip! Als windows-switcher en toetsenbord-fanaat vond ik dit wel een van de stomste dingen van de mac. Gelukkig is er dus een oplossing!

 • Cédric

  31 januari 2011 om 20:55

  Misschien nog een andere oplossing: Alt+ Tab
  Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen maar ik denk dat dit misschien ook een hulp is.

 • Gerbert

  1 februari 2011 om 19:18

  Ook een handige; Ctrl+ Tab = wisselen van tabblad in Safari.

 • jjw

  12 februari 2011 om 10:28

  Bij mij staat deze instelling op “alleen tekstvlakken en lijsten” en tocj kan ik in Safari gewoon met de tab naar een volgend invul veld springen.

  Wel een goed tip maar is naar mijn weten niet nodig.

  grtjs jjw

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!