8 februari 2010

Wel of geen vlag in de OS X menubalk?

Met enige regelmaat krijg ik van beginnende OS X gebruikers de vraag: "Hoe verwijder ik het vlag symbool uit de menubalk?". Maar ook de tegengestelde vraag: "Hoe krijg ik dat vlaggetje in mijn menubalk?" verschijnt regelmatig in mijn mailbox. Kortom, de hoogste tijd om hier eens aandacht aan te besteden.

Het vlag symbool in de menubalk heeft alles te maken je toetsenbord instellingen. Wanneer je een Mac (op)nieuw installeert en hierbij aangeeft dat je de Mac in Nederland gaat gebruiken dan verschijnt in de menubalk na de installatie een Nederlandse vlag.

Door middel van het vlag icoon in de menubalk kan je switchen tussen de standaard Amerikaanse en Nederlandse toetsenbord layout. De Amerikaanse layout is een systeem vereiste voor OS X en wordt hierdoor altijd geïnstalleerd.

De meeste OS X gebruikers kiezen ervoor om de Nederlandse layout te gebruiken. Overigens zit er heel weinig verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse layout. Wanneer je het euro-teken wilt gebruiken dan dien je gebruik te maken van de Nederlandse layout.

En nu het belangrijkste, de weergave van het vlag icoon in de menubalk kan je aan of uitschakelen in het voorkeurenpaneel Taal en tekst.

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en tekst ▸ Invoerbronnen

Met de optie: "Toon invoermenu in menubalk" kan je het vlag icoon aan- of uitschakelen.

Andy bedankt voor het idee!Reacties


 • Wim Strik

  8 februari 2010 om 8:23

  Wanneer je de (.) punt op het nummeriek toetsenbord wilt gebruiken dan is het Amerikaanse toetsenbord weer een vereiste, anders wordt de punt een comma. Best een lastige combinatie voor o.a. boekhouders lijkt mij.

 • Rob Vermeulen

  8 februari 2010 om 10:46

  @Wim: Die komma op het numpad is juist handig bij het invoeren van bedragen. In het Nederlands bestaat er niet zoiets als een ‘decimale punt’, hoewel daar wel eens tegen gezondigd wordt. Als financiële software uit Nederland komt of goed gelokaliseerd is, komt er een komma tussen euro’s en centen.

 • Eur van Andel

  8 februari 2010 om 11:45

  Dat € teken kun je maken op het US toetsenbord met Shift Alt 2 ipv Alt 2 op het NL toetsenbord

 • Marius Knip

  8 februari 2010 om 13:47

  Bij mij komt er geen vlag ,maar wel een klein vierkantje met een sterretje erin.

 • dyn

  8 februari 2010 om 15:04

  @Wim: als je het standaard wil hebben wanneer je de toets indrukt ja. Als je wilt switchen tussen punt en komma dan kun je de alt/option toets gebruiken (moet je wel ingedrukt houden). Doet hij standaard een komma dan kun je met de alt/option toets ingedrukt er ineens een punt van maken. Alleen om het verhaal wat Rob al aanhaalt denk ik niet dat er veel mensen zullen zijn die dat missen (voornamelijk ict’ers omdat die ip-adressen e.d. invoeren waarin geen komma’s voorkomen).

  @Marius: yup, dat doet hij als je maar 1 input source (lees: keyboard layout) hebt gedefinieerd. Als je er meer dan eentje doet dan geeft hij met het vlaggetje aan van de taal van de toetsenbordlayout die actief is. Zo kun je dus switchen tussen Nederlands en Amerikaans. Neem maar eens een kijkje in sysprefs -> language & text -> input sources en vink eens wat aan/uit.

 • Boni

  8 februari 2010 om 19:21

  Tip voor de belgen met macbooks en apple klavieren zonder nummeriek gedeelte: Zet de ‘Frans – Nummeriek’ vlag bovenaan beschikbaar. Wanneer je veel met nummers werkt druk dan de schift toets in met het lichtje. Cijfertoetsen bovenaan blijven nu beschikbaar.

 • inpro

  8 februari 2010 om 21:06

  Op mijn MBP met SL 10.6.2 functioneert het niet zoals in het vb aangegeven.
  Het is of de NL vlag of Toetsen- en Tekenweergave. Als je beide aanvinkt dan krijg je alleen T en T weergave en verdwijnt de NL vlag……..

 • user888

  9 februari 2010 om 11:30

  Ik heb nog een aanvullende tip voor degenen met een MacBook met Nederlandse toetsenlayout. Alleen als je je eraan ergert dat je steeds een \ tikt ipv enter en als je enigszins avontuurlijk bent ingesteld, want je moet een paar toetsen op je toetsenbord verplaatsen…

  Ik heb mijn hele verhaal op http://www.ruwebit.net/article/401 gezet.

 • Simon

  2 oktober 2010 om 11:06

  Als ik a.d.h.v. bovenstaande tip de vlag uit de menubalk verwijder, hoe kom ik dan bij een menu als ‘Toon tekenweergave’? Dat benader ik nu via de (Amerikaanse / PC) vlag in de menubalk…

 • emma

  1 december 2013 om 11:43

  ik wil graag switchen tussen Nederlands en Noors en gebruikte daarvoor altijd de vlag. Nu heb ik een 10.9 en is de optie niet meer mogelijk? Het rijtje met de invoerbronnen is niet langer aanwezig. Wie weet een oplossing?

 • Richard IJzermans

  1 december 2013 om 11:55

  Je kan deze optie activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Invoerbronnen ▸ Vink hier de optie ‘Toon invoermenu in menubalk’

 • Cor

  25 december 2015 om 22:04

  Cor

  Welke toets combinatie moet ik in typen voor een decimaal punt (.) op de IMAC.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!