23 oktober 2013

Mavericks10.9: Gebruik maken van de Tabbladen in Finder

finder icon retinaHet valt misschien niet onmiddellijk op maar Finder heeft in OS X 10.9 Mavericks een nieuwe handige functie gekregen. Zo is het vanaf nu mogelijk om nieuwe vensters binnen Finder te openen in tabbladen.

In veel gevallen ging het overzicht verloren wanneer je geruime tijd met Finder aan het werken was en het bureaublad overspoeld werd met Finder vensters. Dit is nu verleden tijd dankzij de tabblad-funcitie, volg onderstaande stappen om een nieuw tabblad venster te openen in Finder.

Open Finder en navigeer naar de menubalk, selecteer hier Archief en vervolgens de optie 'Nieuw tabblad'. Uiteraard kun je net zoals in Safari de toestcombinatie cmd⌘ + T uitvoeren om een nieuw tabblad te openen.

finder tabbladen

Er verschijnt een nieuw tabblad binnen het huidige Finder venster en de tabbladbalk wordt geactiveerd. In deze balk kun je ook op het plus-icon klikken om een nieuw tabblad te openen. In het nieuwe tabblad-venster kun je uiteraard een andere map openen. Wanneer je bijvoorbeeld nu een bestand uit deze map wilt verplaatsen in een andere map volstaat het om het bestand te slepen naar een ander tabblad. Deze wordt dan automatisch geopend, waarna je bestand er in kunt plaatsen.

Meer over Mavericks kun je hier terugvinden.Reacties


 • Mike

  23 oktober 2013 om 11:56

  Mooi dat ze dat hebben toegevoegd, alleen jammer dat je een flits ziet als je de toestcombinatie cmd⌘ + T maakt. had het vloeiender verwacht. ;-)

 • Dennis

  23 oktober 2013 om 13:17

  Het is heel fijn dat er nu tabs zijn maar voorheen gebruikte ik TotalFinder waarmee Finder in Dual-Pane kon worden geplaatst. Dit is zeer handig omdat je met twee folders binnen een venster werkt. Ik snap niet dat dat nog niet als optie is ingebouwd, of ik heb het nog niet gezien.

  Verder zit er een kinder bugje in de Tabs van Finder. Wanneer je een tab uit het Finder venster sleept dan wordt deze tab een nieuw Finder venster (zelfde gedrag als bij bijvoorbeeld Google Chrome).
  Echter, Tijdens het slepen wordt er een preview plaatje, een klein mini venstertje, getoont. Wanneer je de tab los laat waardoor er een nieuw Finder venster ontstaat dan blijft het preview plaatje staan op dezelfde plek op je buroblad. Deze heb ik alleen maar weg kunnen halen door opnieuw in te loggen.
  Is dit bij andere gebruikers ook zo?

 • ELLA

  23 oktober 2013 om 14:05

  Heb hem nog niet gezien maar ik gebruik Pathfinder. Waarschijnlijk beetje hetzelfde als Totalfinder want ik heb ook 2 vensters naast elkaar. Super handig!!

 • Julian

  23 oktober 2013 om 18:34

  Ik snap helemaal niks van het nieuwe finder. In mijn map documenten zie ik categorieën met daar in weer mappen. Bestanden kan ik openen (alleen als ze een tag hebben) en die categorieën kan ik niet verwijderen..

 • floopie

  23 oktober 2013 om 19:41

  Apple is al jaren stekeblind voor dual-pane of split-pane genaamd zoals in xtrafinder, totalfinder pathfinder. En dat is zoals het ‘hoort’!

  Apple vind dat duidelijk niet.

 • Joerian

  24 oktober 2013 om 23:37

  Hoi,
  Weet iemand hoe je kan aanzetten dat hij automatisch kiest voor een nieuw tabblad ipv nieuw venster bij het openen van een map in je dock of openen van bronlocatie van een bestand?

 • Bubbly

  26 oktober 2013 om 5:41

  Hoi Joerian,

  Ga in Finder naar de voorkeuren (CMD + komma).
  Ga naar het Algemene paneel

  Daar is een optie, in het Engels: “Open folders in tabs instead of new windows”. Bij mij is deze overigens standaard ingeschakeld. Helaas zit er een bug in Finder, want als je een venster opent en dan de prullenmand opent zie je al dat het simpelweg niet werkt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!