6 november 2013

Mac: OS X Mavericks Installatie USB stick maken

3 min leestijd

usbiconAl enkele weken mag iedereen zich wagen aan het nieuwe OS X, Mavericks. OS X Mavericks brengt vele nieuwe functies met zich mee en is gratis te downloaden in de Mac App Store. Je hoeft dus niet meer een fysieke product te kopen, toch zit hier ook een nadeel aan. Mocht je Mac eens een problemen ondervinden, dan heb je geen CD/DVD om OS X Mavericks te herinstalleren.

Daarom is het altijd handig om een bootable USB stick te maken waarmee je OS X Mavericks kunt herinstalleren. Het maken van een bootable USB stick met OS X Mavericks is zeer eenvoudig en kan worden gedaan in slechts 2 stappen.

Wat heb je nodig? Een USB stick met minimaal 8GB (of groter), dit mag natuurlijk ook een externe harde schijf / SSD zijn.

1. Installeer OS X Mavericks in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de OS X Mavericks installatie nodig. Deze kun je downloaden in zowel eerdere versies van OS X (met de Mac App Store) als in OS X Mavericks zelf. Dus mocht je al zijn geüpgraded, dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden.

Download OS X Mavericks

Schermafbeelding 2013-10-25 om 13.59.12
Wanneer je OS X Mavericks eenmaal gedownload hebt, zul je zien dat de installer automatisch word opgestart. Stop de installer, dit kun je doen door met de secundaire muisklik het programma in het dock te sluiten. Het rode kruisje zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

2. Bootable OS X Mavericks USB stick maken

Plaats de USB stick (met minimaal 8GB) in je Mac. Om een Bootable USB stick te creëren, heb je het programma Terminal nodig. Dit programma vind je in Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal. Open Terminal en gebruik de onderstaande command.

Let wel op dat je op de plaats van 'naam van je usb stick', exact dezelfde naam zet als de naam van je USB stick. Je kunt de onderstaande command eenvoudig aanpassen in bijvoorbeeld Teksteditor voordat je hem in Terminal plakt.

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/naam van je usb stick --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

Wanneer je de bovenstaande regel juist hebt ingevuld, druk je op Enter. Terminal zal vervolgens om het wachtwoord vragen van de administrator van de Mac waarop je deze regel toepast.

Het maken van een bootable USB stick met OS X Mavericks, zal even tijd in beslag nemen. In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces opent te blijven. De voortgang zal als volgt gaan:

Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 30%...100%...

Copying installer files to disk...

Copy complete.
Making disk bootable...

Copying boot files...

Copy complete.

Done.

USB-Drive-icon-1Wanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met OS X Mavericks aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install OS X Mavericks'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en dien je hem opnieuw te installeren met een bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

  • Plaats de bootable USB stick met OS X Mavericks in je Mac en start je Mac op.
  • Houd de Option toets ingedrukt wanneer je scherm word ingeschakeld.
  • Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben).

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om Mac OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken.

info
Auteur Joey Verseput
Bijgewerkt06/11/2013 09:35
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  39 reacties


Reacties

  • André
    6 november 2013 om 9:18

    Word er op deze manier ook een Recovery Partion aangemaakt voor OS X Mavericks?

  • jochem
    6 november 2013 om 9:25

    Dit werkt ook erg makkelijk :)

    http://liondiskmaker.com/

  • William
    6 november 2013 om 10:21

    Nu Heb ik dus een ander probleem. Mijn Hdd is gecrashed en is waarschijnlijk defect. Nu moet ik dus een andere hdd installeren wat mij op zich wel lukt. Echter hoe kan ik dan een install stick maken zonder dat ik gebruik kan maken van een mac? Ik heb een oude windows pc thuis staan waar ik het eventueel kan kan downloaden…

  • Marco
    6 november 2013 om 10:22

    Hoef je het Mavericks bestand niet op de stick te kopiëren, zo ja waar kan ik dat vinden?

  • Bert Visscher
    6 november 2013 om 10:40

    Verkooppraatje! Dankzij Open Firmware kon mijn nieuwe iMac OS X opnieuw installeren op een lege harde schijf, door de hele zwik vanaf Internet te downloaden. Voordeel is dat je altijd het nieuwste besturingssysteem krijgt.

    Als je nou geen Internetverbinding hebt, maar hoe vaak komt dat voor – laat staan onder gebruikers van een Apple computer?

  • K.W. van Duijn-Tammer
    6 november 2013 om 11:42

    @Jochem: Bedankt voor de tip. Het proces, beschreven in dit artikel, leverde mij alleen maar een foutmelding op… De DiskMaker X-app (zoals het nu heet) werkt prima. Je moet echter wel wat geduld hebben.. het is een traag proces.

  • Go Mavericks
    6 november 2013 om 13:15

    Ik heb liever een app om e.e.a te maken. Mijn wens is verhoord op:

    http://diskmakerx.com

  • Kor
    6 november 2013 om 19:47

    Inderdaad, DiskMaker X-app werkt prima. Zo heb ik ook mijn Mavericks install USB stick gemaakt.

  • Biker
    9 november 2013 om 12:30

    Zowel de command line als de DiskMakerX tip geprobeerd om mijn dierbare Apple USB MacBook Air stick up-to-date te houden. Is inmiddels al 3 jaar oud maar blijft een plaatje om te zien.

  • Biker
    9 november 2013 om 12:31

    Vergeet de installatie /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app niet te verwijderen. Kostbare ruimte op een krappe SSD.

  • Gert
    9 november 2013 om 13:04

    Helaas bij mij werkt het niet op m’n MacBookPro 2006 10.6.8

  • Roel
    10 november 2013 om 18:36

    Ik krijg: This tool must be run as root.

    Wat nu?

  • Roel
    10 november 2013 om 18:37

    Ik krijg: This tool must be run as root.
    Wat nu?

  • Petervv
    11 november 2013 om 10:49

    @Biker: waar staat dat precies? Want jou verwijzing kan ik niet vinden.

  • Philip
    13 november 2013 om 10:12

    Na de OS X upgrade naar Mavericks heb ik alleen maar problemen met mijn PowerMac: Alle programma’s waren 1/3 deel van het scherm en alle letters super klein ook van de navigatie. Zelfs de helpdesk van apple had er moeite mee alleen al dat probleem te verhelpen. Het maken van een DVD vanuit Final Cut Pro en ook vanuit een ander montagesysteem deed het niet meer, inloggen via een Citrix bij de werkgever doet het nog steeds niet. Gisteren een paar uur mee druk geweest….. Eén bepaald certificaat zou niet goedgekeurd zijn, terwijl ik alle certificaten heb goedgekeurd….. pffff!

  • jebman
    25 november 2013 om 18:05

    hoe lang duurt dat kopiëren van die bestanden? Hij staat nu al 45 min te roken

  • h17
    11 januari 2014 om 16:22

    dit kan toch veel duidelijker via disk uitility (schijfhulpprogramma)

  • ruud
    30 januari 2014 om 11:10

    Hoe lang duurt het installeren op de usb?

  • Nick
    6 februari 2014 om 15:51

    BELANGRIJK: het wordt niet vermeld in het artikel maar alle bestanden die er nog op stonden worden van de usb of externe harde schijf verwijderd.

  • Jeroen
    14 februari 2014 om 11:50

    Precies! Nu ben ik geloof ik alles van mijn externe HD kwijt. Weet iemand of dit nog verholpen kan worden?

  • Philip
    1 maart 2014 om 18:29

    Ander voordeel : als je niet over snelle verbinding beschikt (bijvoorbeeld in afgelegen streken met satelliet internet), dan is het installeren van OSX op meerdere Macs in hetzelfde huishouden bijna niet te doen. Nu kan je de installer app 1 keer downloaden (eventueel zelfs op andere locatie) en die op zoveel toestellen installeren als je wil.

  • hns
    6 maart 2014 om 8:08

    was wat makkelijker als je de hele commandline had neergezet :)

  • hns
    6 maart 2014 om 8:24

    niet om het een of ander maar kwam dit soms van howto.cnet.com af???

  • Bas
    17 maart 2014 om 15:29

    Auteur, slecht advies in deze tutorial om een externe harde schijf te gebruiken. Een onpraktisch voorbeeld want deze schijf moet dan maar leeg kunnen. Er staat inderdaad niet in dat de schijf gewist wordt, wat een ervaren computeraar natuurlijk kan bedenken, maar een onervaren persoon loopt zo de put in.
    Hou het gewoon bij een min. 8 GB USB stick of wees wat zorgvuldiger met de adviezen. Een stick kun je de OS X Mavericks installer prima op laten staan voor later gebruik, bij opstartproblemen of voor het clean installeren van Mavericks op een andere Mac.

    Voor de rest is het veel simpeler om in plaats van gehannes bij het samenstellen van de juiste commandline bijvoorbeeld de gratis DiskMaker X tool of de niet-gratis Carbon Copy Cloner te gebruiken. Maar zo’n advies past misschien niet zo in appletips.

  • Tinus
    2 april 2014 om 11:20

    Geen enkel problee, gehad bij het uitvoeren van deze handige tutorial! Gewoon de stappen volgen, commandline kopiëren usb naam veranderen en klaar! En ja, de stick wordt leeg gegooid maar dat geeft de commandline gewoon aan.

  • pj.scholten
    17 april 2014 om 22:52

    Ik heb de USB gemaakt en met veel plezier de installatie gedaan, maar na dit al is er niets verandert aan mijn Mavericks. Ik hoopte echt op een schone start.

    Of deed ik misschien iets verkeerd ?

    Na opnieuw downloaden en installeren van Mavericks uit de App Store zijn de uitkomsten hetzelfde :(

  • Kevin66
    26 april 2014 om 16:22

    Ik heb het gedownload maar ik heb niks gedaan wat hier boven stond. Ik heb die gewoon verder gedownload. Verlies hierdoor mijn bestanden? Kunnen jullie wel snel reageren op mijn antwoord.

  • Bas
    28 april 2014 om 15:45

    @pj.scholten
    Als je een schone start wilt zul je ook met het Schijfhulpprogramma eerst de schijf moeten wissen ;-)
    Zorg wel voor een goede backup van alles om daarna je programma’s en eigen bestanden vlot terug te kunnen zetten!

    @Kevin
    Het is niet bepaald duidelijk wat je bedoeld zo

  • ali
    14 juni 2014 om 21:05

    kut kevin

  • Aad Metz
    17 juli 2014 om 20:41

    Mijn USB-stick heet ‘THE BACKMAN’
    Zou de regel dan zo moeten werken?
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia —THE BACKMAN /Volumes/naam van je usb stick –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app –nointeraction

    Je begrijpt het lukt niet

  • Remco vd Togt
    21 juli 2014 om 21:18

    Aad Metz, Bijna goed je dient een paar aanpassingen te doen als je USB “THE BACKMAN” heet.

    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia —volume /Volumes/THE\ BACKMAN/ –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app –nointeraction

  • Wendy
    12 augustus 2014 om 14:39

    Ik krijg na het invoeren van mijn wachtwoord in de terminal de foutmelding: ‘/Volumes/NO is not a valid volume mount point’

  • Patrick
    8 september 2014 om 20:31

    TIP! Zorg dat de naam van de USB stick GEEN SPATIES bevat. Dus de standaard “NO NAME” gaat niet werken. Verander dit in NONAME en het werkt. Voor de andere poster THE BACKMAN wordt dan THEBACKMAN. Je kunt dit veranderen door in Finder de USB drive aan te klikken met secundairy muisklik en de naam te veranderen in een naam ZONDER SPATIE. Suc6.

  • Joris
    25 september 2014 om 15:04

    Ik heb mijn macbook pro net geupdate naar Mavericks en nu wil ik een Mavericks USB maken maar als ik de 2e stap bij terminal de code doorvoer dan krijg ik “command not found” in terminal.

    Wat doe ik verkeerd? De naam van de USB stick is zonder spatie.

    Ik hoop dat jullie het weten.

  • Vincent
    25 september 2014 om 21:47

    @Joris, als je net Mavericks hebt geïnstalleerd, dubbelcheck dan even of de installer nog wel in je programma map staat. Mavericks heeft de (in mijn ogen nare) eigenschap die te verwijderen zodra de installatie is voltooid.
    Als dit het geval is zul je ‘m dus opnieuw uit de store moeten downloaden.

    Mocht je ‘m hebben verplaatst dan dien je het pad even aan te passen zodat dit weer klopt. Het makkelijkst is dan om de installer in je terminal venster te slepen, het pad wordt dan tot daar automatisch voor je ingevuld.

    @ Patrick
    Spaties kunnen best, maar zorg dat je die met een ‘/’ afvang. Dus een stick die ‘Mijn Awesome USB Stick’ heet, wordt /Volumes/Mijn\ Awesome\ USB\ Stick.
    Om zeker geen fouten te maken is ‘sleuren en pleuren’ in het Terminal venster hier ook de beste en tevens snelste optie.

    Succes!

  • Vincent
    25 september 2014 om 21:51

    Oeps, bij afvangen met een ‘/’ bedoelde ik natuurlijk de ‘\’ (backslash).

  • Sebastiaan
    11 oktober 2014 om 19:06

    Wie kan me helpen? Ik heb de nieuwe Mavericks via de appstore gedownload en zojuist op me usb stick gezet. Ik wil graag mijn SSD installeren via de usb stick. Als ik de nieuwe mavericks wil installeren op me laptop krijg ik bij het begin van de installatie een foutmelding die aangeeft dat mijn Mavericks blijkbaar illegaal is en nu kan ik de installatie niet voortzetten.

    Wie kan me helpen?

  • Luc Deville
    26 oktober 2014 om 18:20

    Ik kan met mijn MAC geen verbinding meer maken met het internet, noch via WIFI, noch via LAN.
    Ik ben er nog niet uit of het een hardware of een software probleem is. Mijn aanvoelen is eerder een fout in OS X Mavericks (10.9.5).
    Ik tracht Mavericks opnieuw te intalleren doch kan deze niet opnieuw downloaden via de apple store.
    De 10.9.5 upgrade heb ik al gedownload van de apple support website en geinstalleerd doch zonder resultaat.
    Waar kan ik de volledige basisversie van Mavericks downloaden via een andere computer en deze dan via USB stick herinstalleren op mijn defecte MAC ?

    Of heeft er iemand een andere suggestie voor mijn probleem ?

    Dank Luc

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store