24 oktober 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 9)

Vandaag weer een verzamel artikel met 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

iTunes: Persoonlijk vind ik het heel irritant dat wanneer ik mijn iPad of iPhone aansluit dat deze direct wordt gesynchroniseerd door iTunes. Gelukkig bestaat er de optie: iTunes ▸ Voorkeuren ▸ Apparaten ▸ optie: Voorkom automatische synchronisatie van iPods, iPhones en iPads.

iPhoto: Als in je Places inzoomt op een bepaalde regio dan kan je van de pins die op dat moment aanwezig op het scherm heel eenvoudig een map aanmaken door op de knop “Slim album” te klikken. iPhoto zal als naam van het nieuwe slimme album de regio gebruiken.

iTunes: Het is mogelijk om in de linkerkolom van iTunes de opties: apparaten, genius, afspeellijsten te verbergen. Beweeg je muis over de betreffende sectie en automatisch verschijnt de optie “Verberg”.

iTunes: Je kan in deze applicatie van de audio slider gebruik maken om het geluidsvolume van de applicatie aan te passen. Hiervoor kan je ook gebruik maken van de volgende toetscombinaties: cmd⌘ + pijltoets omlaag en cmd⌘ + pijltoets omhoog. Je kan het geluid op mute zetten met option⌥ + cmd⌘ + pijltoets omlaag.

iCal: Wanneer je de maandweergave gebruikt dan kan je door te dubbelklikken op een datum overschakelen naar de dagweergave van die betreffende datum.

Finder: Je kan heel eenvoudig een kopie of alias maken van een bestand of map. Sleep de folder of map uit het Finder venster naar de gewenste locatie en houd hierbij de option toets ingedrukt om een kopie te maken of gebruik de cmd⌘ toets voor een alias.

OS X: Wanneer je de “Menu” knop op je Apple Remote ingedrukt houdt tijdens het opstarten van je Mac dan verschijnt het boot menu (je krijgt dit scherm ook door option⌥ ingedrukt te houden). Je kan nu met behulp van de Play/Pause knop van je Apple Remote de (bootcamp) partitie selecteren die je wilt opstarten.

Terminal: Soms weigert een CD/DVD uit je drive te voorschijn te komen, dan kun je de Mac herstarten en de muisknop ingedrukt houden maar je kunt het ook oplossen door gebruik te maken van de “drutil” tool in Terminal.

Dock: Het komt wel eens voor wanneer je een applicatie in een schermvullend venster gebruikt dat het Dock onderaan het scherm in de weg zit. Je kan het Dock heel eenvoudig tijdelijk uitschakelen met behulp van de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥ + D.

Keynote: In sommige gevallen is het wel eens handig om een tabel te gebruiken in je presentatie. Je kan de inhoud van cellen binnen de tabel heel eenvoudig van plaats wisselen door een cel te selecteren en deze naar de gewenste plaats te slepen.Reacties


 • Mullum

  24 oktober 2010 om 10:04

  Super Tips weer! Tip 9 zal ik vaak gaan gebruiken. Deze kende ik nog niet. Wel cmd⌘ + option⌥ + L voor volledig scherm. Maar deze is nog handiger.

  Mullum.

 • ThaMan

  24 oktober 2010 om 11:14

  once again, thx

 • Nils Breunese

  24 oktober 2010 om 12:32

  @Mullum: De shortcut staat ook vermeld bij de menu-optie:  > Dock > Schakel verbergen in ⌥⌘D

 • mac lover

  26 oktober 2010 om 2:31

  Goeie tips :) 9 vind ik nog geweldigst

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!