10 september 2010

5 simpele Quick Look tips

Quick Look is één van de enorm handige functie's die Mac OS X (Snow) Leopard bevat. Veel gebruikers weten echter niet precies wat er mogelijk is met Quick Look of gebruiken het te weinig, deze 5 tips brengen duidelijkheid voor iedereen die niet precies weet wat Quick Look inhoud en hoe het werkt.

De basis van Quick Look is simpel: Quick Look laat een bestand snel zien zonder de bijbehorende applicatie te openen dit doe je door een bestand te selecteren en vervolgens op de spatiebalk te drukken, Quick Look zal zich vervolgens openen.

1. Zoomen in Quick Look
Wanneer je Quick Look geopend hebt en een bestand aan het bekijken bent kun je inzoomen op dit bestand door de alt⌥ toets in te drukken en tegelijk te scrollen met de muis of het trackpad (de meeste bestandsformaten ondersteunen dit).

2. In Expose en Spaces
Quick Look is niet alleen beschikbaar voor bestanden, ook vensters die weergegeven worden in Expose of Spaces kunnen door middel van de spatiebalk worden vergroot. Om dit te doen dien je met de muis op het desbetreffende venster te gaan staan. Deze tip werkt alleen in Snow Leopard.

3. Applicaties starten
Doormiddel van de toetsen combinatie cmd⌘ + pijltoets omlaag kun je een bestand uit Quick Look direct openen in de bijbehorende applicatie. Dit is alleen mogelijk wanneer de toetsen combinatie niet gebruikt wordt door Spaces.

4. In dialoog vensters
Quick Look is ook beschikbaar in dialoog vensters, bijvoorbeeld bij het openen van een bestand cmd⌘ + O. Op deze manier kun je op een makkelijke manier controleren of je het goede bestand te pakken hebt.

5. Meerdere bestanden
Quick Look is ook te gebruiken wanneer meerdere bestanden geselecteerd zijn, dit kun je doen door cmd⌘ in te drukken en vervolgens meerdere bestanden te selecteren. Wanneer er meerdere bestanden geselecteerd zijn kan een fullscreen slideshow gestart worden en kunnen alle geselecteerde bestanden naast elkaar weergegeven worden, erg handig!

Met behulp van deze tips is het mogelijk om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van deze handige feature. Als laatste nog een tip voor iedereen die wel eens gebruik maakt van de Terminal: met onderstaande comando kan Quick Look vanuit de Terminal worden gestart.

qlmanage -p bestand.jpgReacties


 • Wim Groen

  10 september 2010 om 9:11

  Hallo,
  Ik heb al een tijdje een Apple maar waar kan ik “quick look” vinden?
  Vriendelijke groeten,
  Wim

 • Neman

  10 september 2010 om 9:44

  Voor wat betreft punt 2 werkt het niet in Leopard. Gewoon in spaces op een venster klikken en het wordt geopend maar je kan niet terugkeren. Je moet hier dan opnieuw spaces activeren. Hetzelfde in Expose tenzij hier iemand een andere oplossing heeft??

 • tom

  10 september 2010 om 9:47

  @ wim: “Quick Look laat een bestand snel zien zonder de bijbehorende applicatie te openen dit doe je door een bestand te selecteren en vervolgens op de spatiebalk te drukken, Quick Look zal zich vervolgens openen.”
  volgende keer eerst ff lezen.

  nog wat leuke plugins:
  http://www.quicklookplugins.com/
  http://www.qlplugins.com/

  vooral zip plugin is erg handig.

 • Pepijn

  10 september 2010 om 10:06

  Neman > Tip 2 is inderdaad alleen voor Snow Leopard beschikbaar, ik heb dit voor de duidelijkheid nog even bij de tip gezet.

 • Daan

  10 september 2010 om 11:57

  Een andere Quick Look tip is alt+spatiebalk voor schermvullend quick looken.

 • Daan

  10 september 2010 om 11:58

  Aanvulling: volgens mij is die alleen beschikbaar in Snow Leopard.

 • MrBP

  10 september 2010 om 17:51

  quick looken (full screen) in Leopard gaat ook met alt⌥ + cmd⌘ + y

 • eddy

  22 september 2010 om 10:12

  quicklook is het oogje dat je in je werkbalk ziet vb in finder.
  Soms heb ik ook moeilijkheden dat er bij appletips engelse termen worden gegeven voor de knoppen of toepassingen,terwijl we (naar ik denk toch) meestal met de nederlandstalige versie van snowleopard werken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!