21 april 2012

Bijzondere toetscombinaties voor Safari

Met behulp van een magic trackpad of mouse kun je vanzelfsprekend comfortabel gebruik maken van Mac OS X. Alle applicaties binnen Mac OS X hebben echter ook een groot aantal handig toetscombinaties aan boord die vaak een stuk sneller werken dan de acties die met de muis of op het trackpad moeten worden uitgevoerd.

Hieronder vind je enkele toetscombinaties voor Safari die je de nodige muis en trackpad handelingen kunnen besparen. Maak je vaak gebruik van deze functies dan is het onthouden van deze toetscombinaties zeer zeker aan te raden.

Direct een een website toevoegen aan leeslijst
cmd⌘ + shift⇧ + D

De leeslijst functie in Safari is ontzettend handig als je de inhoud van een webpagina op later tijdstip wilt lezen. Met behulp van de toetstcombinatie voeg je de huidige webpagina direct toe aan de leeslijst, wanneer je dit met de muis wilt uitvoeren dien je meerdere acties uit te voeren (Leeslijst activeren, toevoegen van de webpagina, leeslijst sluiten).

Activiteitenoverzicht
cmd⌘ + option⌥ + A

Met behulp van de het Activiteitenoverzicht kun je de exacte inhoud van een webpagina bekijken, naast de html bestanden zie hierin ook de gebruikte afbeeldingen en overige mediabestanden. Het Activiteitenoverzicht kan ontzettend handig zijn op het moment dat je bepaalde content van een webpagina wilt 'lenen'. Op deze manier is het bijvoorbeeld ook mogelijk om Flash video's uit een webpagina te 'rippen'.

Safari vensters samenvoegen
cmd⌘ + option⌥ + S

In Safari heb je de mogelijkheid om verschillende Safari venster ssamen te voegen via het menu: Venster ▸ Voeg alle vensters samen. En ontzettend handige optie. Met behulp van de systeemvoorkeuren kun je hieraan een toetscombinatie toekennen, bijvoorbeeld cmd⌘ + option⌥ + S(samenvoegen).

Je kunt de toetscombinatie als volgt activeren:

1. Open:  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties.
2. Klik op de ‘+’ om een nieuwe toetscombinatie toe te voegen.
3. Selecteer Safari en vul bij menunaam: “Voeg alle vensters samen” in.
4. Kies een toetscombinatie die Safari nog niet gebruikt (cmd⌘ + option⌥ + S)
5. Klik op de knop ‘Voeg toe’.

Je kunt nu met behulp van de gekozen toetscombinatie alle losse vensters van Safari samenvoegen tot één venster met tabbladen.Reacties


  • Richard Pijs

    21 april 2012 om 14:58

    Haha, zelf een toetsencombinatie toevoegen via Systeemvoorkeuren, tsja dat wist ik wel, maar daar sta je niet meer bij stil. Goeie tip. ‘Voeg vensters samen’ is een commando dat ik veel gebruik via de menubalk en nu heerlijk met een shortcut. Fijn, want ik gebruik overal altijd veel shortcuts voor.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!