29 maart 2012

OS X: De leeslijst gebruiken in Safari

De leeslijst is een handige functie voor het bewaren van artikels, websites, foto's, enzovoorts die je achteraf nog eens wilt bekijken of lezen. De titel van iedere webpagina, de URL en een voorvertoning van de eerste regels tekst wordt weergegeven in de Leeslijst zodat je in één oogopslag ziet waarover het artikel gaat.

Bovendien is het heel eenvoudig om webpagina's toe te voegen of te verwijderen. De leeslijst is bij activatie zichtbaar links in het Safari-venster en geeft een snelle toegang tot de bewaarde items.

Een item toevoegen aan de leeslijst

Zodra je een interessant artikel of iets dergelijks vind op het internet en deze wil toevoegen in de leeslijst dien je onderstaande stappen te doorlopen.

Klik op 'Bladwijzers' in de Safari-menu balk en selecteer vervolgens 'Voeg toe aan leeslijst' of maak gebruik van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + D

Het item wordt dan automatisch toegevoegd aan de leeslijst. Om toegang te krijgen tot de leeslijst dien je deze zichtbaar te maken met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + L of via: Safari ▸ Weergave ▸ Toon leeslijst

Een item verwijderen uit de leeslijst

Zodra je een artikel of dergelijke bekeken hebt en deze wilt verwijderen kun je dit doen door met je muis op het artikel te staan en vervolgens rechts op het kruisje te klikken.

Ook kun je ervoor kiezen om met de rechtermuisknop op het item te klikken en vervolgens de optie 'verwijder onderdeel' te klikken.

Om de volledige leeslijst te wissen volstaat het om linksboven in de leeslijst de optie 'wis alles' te klikken.

Leeslijst toevoegen aan de bladwijzerbalk

Je kunt de leeslijst ook toevoegen in de bladwijzerbalk zodat je een snelle toegang hebt tot de leeslijst. Ga hiervoor naar Safari ▸ Voorkeuren ▸ bladwijzers en maak de optie 'Voeg leeslijst toe' actief

Wanneer je nu de leeslijst wilt bekijken dien je gewoon in je bladwijzerbalk op het 'brilletje' te klikken. De leeslijst zal nu geopend worden en kun je de inhoud bekijken.

De leeslijst is ook te activeren op een iOS aparaat, zie hiervoor dit artikelReacties


 • olfie

  29 maart 2012 om 12:27

  Sleur en pleur werkt ook (URL selecteren en naar het brilletje slepen)

 • Robbylator

  30 maart 2012 om 7:33

  Met iCloud synchroniseren en je kan het op een andere device of werkplek weer bekijken. Erg handig!

 • J.Rabbinge

  30 maart 2012 om 13:11

  Ik heb safari 5.0.2 en in bladwijzers staat niet voeg leeslijst toe zodat ik dat kan aan vinken Hoe los ik dat op??

 • sjef

  31 maart 2012 om 3:35

  Je loopt 10 updates achter Rabbinge

 • christiaan

  31 maart 2012 om 16:44

  Iemand bij AT opgevallen? Er staat 2x gebruiken in de titel…”Sleur en pleur” werkt voor mij het fijnst, thanks voor de tips!

 • Marco

  25 april 2013 om 22:33

  Ik wil die leeslijst gewoon uit me scherm hebben…. maar ik kom er mar niet achter hij blijft in ieder safari venster open staan heel vervelend!!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!