21 oktober 2011

iOS 5iOS 5 Features: Reading list (Leeslijst)

Met de leeslijst-functie (Reading list) in iOS 5 kun je artikelen die je op een website tegenkomt opslaan om deze later te lezen.

Je kunt de feature vergelijken met favorieten (bookmarks), de artikelen die je met behulp van de leeslijst-functie selecteert worden automatisch met behulp van iCloud tussen al je iOS apparaten en Mac’s gesynchroniseerd.

Wanneer je een interessant artikel tegenkomt op je iPhone dan kun je deze markeren en op een later tijdstip lezen op je Mac, iPad of iPod touch. Je krijgt toegang tot de Leeslijst-functie via het pijl symbool onderin het Mobile Safari scherm.

In dit menu kun je naast het toevoegen van een artikel aan de leeslijst ook de huidige webpagina via e-mail naar een contactpersoon sturen of de url met behulp van de tweet-knop direct naar je volgers op Twitter verzenden.

Een overzicht van de artikelen die je hebt toegevoegd aan de leeslijst kun je terugvinden onder de knop: bladwijzers ▸ Leeslijst. In het overzicht heb je de keuze om alle bewaarde of gelezen artikelen te bekijken. Artikelen kun je van de leeslijst verwijderen met behulp van een horizontale swipe.

Artikel geupdate voor de definitieve versie van IOS5Reacties


 • Roy

  21 oktober 2011 om 10:24

  Erg handig dit :-)

 • Dennis

  21 oktober 2011 om 10:42

  Betekent dit dat je die websites later *offline* kan bekijken?

 • DvdB

  21 oktober 2011 om 11:27

  Maar kan ik ook synchroniseren met mijn Mac? Want ik gebruik leeslijsten vooral om later iets op mijn mac te lezen wat niet fijn lezen op mijn iphone is.
  Tot op heden heb ik dit niet kunnen ontdekken…..gemiste kans van apple als dit niet mogelijk is!

 • Wander

  21 oktober 2011 om 11:33

  Ze zeggen dat het mogelijk is maar het werkt voor geen meter.

 • Guus

  21 oktober 2011 om 12:05

  @DvdB: als je via iCloud bladwijzers synct op je iPhone en je Mac, dan wordt je leeslijst ook automatisch gesynchroniseerd.

 • hoi

  21 oktober 2011 om 12:07

  @DvdB bij safari in osx lion 10.7.2 op de mac staat er rechtsboven onder de pijltjes om een pagina terug te gaan, een bril. Als je een pagina toevoegt aan de leeslijst op je iphone/ipod/ipad, dan komt de webpagina ook daar te staan.

  Dat is dus de leeslijst op de Mac.

 • DvdB

  21 oktober 2011 om 12:45

  @hoi @Guus van dat brilletje wist ik. Van de bladwijzers niet maar die stond wel aan. Ook na het aan/uit zetten van de bladwijzers worden de links niet naar de leeslijst in safari gesynct.

 • Sjeltur

  21 oktober 2011 om 14:29

  Maar als dan de complete bookmarks OOK worden gesynced met de Mac, gaat toch veel te ver?
  Ik wil alleen maar de reading list syncen; mijn Mac heb ik propvol staan met bookmarks, dat wordt op de iPad en iPhone TOO MUCH.

 • Luc

  2 januari 2013 om 12:07

  Hoe kan ik de leeslijst leegmaken?

 • Kip

  8 april 2013 om 14:20

  Swipe op een item van je leeslijst en er komt een ‘verwijderknop’ te voorschijn. Hierop drukken en je item verdwijnt.

 • Lot

  2 mei 2014 om 2:21

  Het lukt mij niet om de leeslijst te verwijderen. Hierboven staat swipen maar het werkt niet. Weet iemand een andere manier?
  Alvast bedankt!

 • Hans

  26 oktober 2014 om 22:26

  Hoi Lot,

  Je moet gewoon met je vinger naar links swipen over de link en dan komt zichtbaar verwijderen.

  s6 Hans

Een reactie toevoegen: