6 mei 2012

Controle over de functietoetsen met FunctionFlip

De media (functie) toetsen op je Mac toetsenbord zijn handig om snel toegang te krijgen tot bijvoorbeeld het volume, helderheid van je scherm of de afspeelopties in iTunes. Ze zijn echter niet altijd even handig in applicaties, in veel programma’s dien je hierdoor de combinatie fn + f-toets te gebruiken voor de standaard functies.

Door middel van de  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord kan je er voor kiezen de f-toetsen in te stellen als normale functie toetsen en de media opties te bedienen doormiddel van fn + f-toets. Er bestaat standaard geen mogelijkheid om dit per f-toets in te stellen.

FunctionFlip is gratis hier te downloaden en maakt het mogelijk de functie toetsen individueel in te stellen. Je kan dus per functie toets instellen of je hem als normale of speciale media toets wilt gebruiken waarbij het gebruik van de fn toets omgekeerd werkt.

Voor dat FunctionFlip wordt geïnstalleerd dien je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele toegang, de optie 'Activeer toegang voor hulpapparaten' in te schakelen. Installeer hierna FunctionFlip. De applicatie ondersteunt alle MacBooks en de recente Apple externe toetsenborden. Na de installatie verschijnt FunctionFlip in de “overige” sectie van de systeemvoorkeuren.

Hierdoor is het mogelijk om de f-toetsen toe te wijzen aan menu-opties binnen een applicatie. Als voorbeeld gebruiken we een nieuwe brandmap in Finder die we gaan activeren met behulp van een f-toets. Om dit te doen volg je onderstaande stappen:

• Open Systeemvoorkeuren ( ▸ Systeemvoorkeuren…)
• Klik op Toetsenbord ▸ Toetscombinaties
• Selecteer de opties 'Programma's' in de linkerkolom
• Klik op het plus-knop om een programma toe te voegen
• Selecteer het gewenste programma (Finder)
• Voer de exacte menunaam in, dit is de optie waaraan je de f-toets wilt koppelen. (Nieuwe brandmap)
• Voer de toets combinatie in, gebruik hiervoor fn + f-toets (F4)

Vanaf nu is het mogelijk om binnen een applicatie met behulp van de gekozen f-toets een bepaalde menuoptie te activeren, in dit geval zodra Finder actief is en de F4 toets wordt ingedrukt een nieuwe brandmap worden aangemaakt, dankzij FunctionFlip is het overbodig om de fn-toets ook in te drukken.

Wanneer je gebruik wilt maken van de standaard functie toetsen dien je de fn-toets ingedrukt te houden en vervolgens de f-toets om de functie te activeren.Reacties


  • Joerian

    6 mei 2012 om 13:11

    Alleen F12 kan niet.. : (
    en die wilde ik juist omdat ik de eject knop niet gebruik op mijn MacBook Air

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!