6 maart 2010

De iTunes muziekmap verplaatsen

Als je harddisk bijna vol is, of als je alle muziekbestanden naar een andere harddisk wilt verplaatsen, dan kan je hiervoor de onderstaande procedure gebruiken. Maar let op!: Het is natuurlijk heel erg verstandig om een reservekopie te hebben voor dat je de iTunes music map daadwerkelijk gaat verplaatsen.

Voordat je de muziek-map gaat verplaatsen is het belangrijk dat de optie "Werk map iTunes Media bij" in de iTunes-voorkeuren is geactiveerd. Deze optie kan je terugvinden in de iTunes voorkeuren, tabblad 'Algemeen'. Vergeet niet op 'OK' te klikken om de wijziging door te voeren.

Wanneer je dit hebt gedaan, voer dan de onderstaande 10 stappen uit om de locatie van de iTunes-muziekbibliotheek te wijzigen naar een andere harddisk en vervolgens de inhoud van je muziekbibliotheek te verzamelen op de nieuwe lokatie. Hiermee worden niet alleen je audiobestanden overgebracht maar ook al je meta data en afspeellijsten..

1. Start iTunes (v9+) en ga naar de iTunes voorkeuren.

2. Klik in het Voorkeuren venster op de tab 'Geavanceerd'.

3. In het venster "Locatie map iTunes Media" dat verschijnt, klik je op de 'Wijzig.." knop. Navigeer naar de locatie waarin je de nieuwe muziekmap wilt aanmaken.

4. Klik op de knop 'Nieuwe map' in het venster 'Locatie muziekmap wijzigen'.

5. Geef de nieuwe map die is aangemaakt een naam en klik op de knop 'Maak aan'

6. Klik op de knop 'Kies' in het venster 'Lokatie muziekmap wijzigen'.

7. Klik op OK in het venster Geavanceerd.

8. Ga in de iTunes menubalk naar de menu optie Archief ▸ Bibliotheek ▸ Orden bibliotheek.

9. Klik op Verzamel. Met deze handeling wordt alle muziek naar de nieuwe locatie gekopieerd. Er moet voldoende harde schijfruimte beschikbaar zijn om alle muziekbestanden te kunnen kopiëren.

10. Nadat de map is gekopieerd, kan je de oorspronkelijke iTunes-muziekmap verwijderen door deze naar de prullenmand te slepen. Let op!: Verwijder geen iTunes-bibliotheekbestanden die op dezelfde plaats staan als de iTunes-muziekmap.

Je iTunes Media map is nu verplaatst, en je kan de prullenmand nu legen.

Voor een uitgebreidere beschrijving van deze procedure kan je terug op de Apple support websiteReacties


 • Martijn

  6 maart 2010 om 12:06

  Dank voor je bericht. Erg handig! Ik denk alleen dat er een “foutje” in staat. Althans ik heb iTunes 9 en dan klopt punt 8 niet helemaal.

  8. Kies Verzamel inhoud bibliotheek uit het menu Geavanceerd. Het volgende bericht verschijnt: “Als u de inhoud van de bibliotheek verzamelt wordt alle muziek naar de map iTunes Music gekopieerd. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt.”

  In de menubalk onder Geavanceerd heb ik geen optie “Verzamel inhoud binliotheek”. Dit kon ik wel vinden:

  De inhoud van uw bibliotheek verzamelen

  Kies ‘Archief’ > ‘Bibliotheek’ > ‘Orden bibliotheek’.

  Selecteer ‘Verzamel bestanden’.

  De bestanden blijven staan in de oorspronkelijke map(pen) en in de map ‘iTunes’ wordt van elk bestand een kopie neergezet.

  Als u de map ‘iTunes Music’ nog niet hebt bijgewerkt, kunt u dit nu doen door ‘Converteer naar iTunes Media’ te selecteren.

  Vervolgens wordt de naam van de map ‘iTunes Music’ veranderd in ‘iTunes Media’ en worden alle bestanden in uw iTunes-bibliotheek in de juiste submappen (‘Music’, ‘Movies’, ‘TV Shows’, ‘Podcasts’, enzovoort) neergezet.

  Is dit laatste de juiste handeling?

 • Martijn

  6 maart 2010 om 12:12

  Ik heb nog een vraag. Kan dit ook met de foto’s uit iPhoto?

 • Jeroen

  6 maart 2010 om 12:34

  Ik heb op een gegeven moment mijn gehele bibliotheek ook gekopieerd naar een externe harde schijf. Alles doet die netjes, behalve apps! Die down,oad ie nog gewoon op de intenre harde schijf, de rest gaat wel automatisch naar de externe harde schijf. Wet iemand hoe dit kan?

  @ Martijn: Je kunt toch gewoon je iphoto libary kopieeren uit de map Afbeeldingen?
  @ Martijn: Ik heb ook gedaan wat jij hebt gedaan volgens mij. ALLE data in die map itunes media gekopieerd, kan even duren… Daarna staat itunes gesynct met de nieuwe map en kan je de oude verwijderen.

  Richard, correct me if i’m wrong!

 • Martijn

  8 maart 2010 om 17:55

  Hoi Richard,

  Natuurlijk kan ik de iPhoto Libary kopiëren naar een externe harde schijf. Dit heb ik reeds gedaan voor de back-up. Maar omdat ik erg veel foto’s op mijn iMac heb staan wil ik eigenlijk alleen de foto’s op een extrene harde schijf hebben staan en niet meer op mijn iMac. Dus eigenlijk het idee wat hierboven is beschreven voor de muziek maar dan voor de foto’s.

  Groet,
  Martijn

 • Richard

  8 maart 2010 om 21:51

  De iPhoto Library kan je gewoon verplaatsen, check:

  Extra iPhoto bibliotheken aanmaken/

 • Joshua

  13 februari 2011 om 13:03

  Ik heb al mijn muziek op een externe harde schijf staan, maar die zit al bijna vol, dus heb ik gister een nieuwe gekocht met 500gb geheugen.
  ik heb alleen niet al mijn muziek op itunes staan. ik heb dan bijvoorbeeld albums gedownload waarvan er maar 1/2 goed zijn. hoe kan ik dit oplossen zodat ik al mijn muziek mapjes en itunes muziek lijst behoud op mijn nieuwe harde schijf zonder dat ik ál mijn muziek erop heb staan en weer alles moet affinken of verwijderen van itunes

  alvast bedankt =)

 • Flieps

  15 maart 2011 om 9:45

  Weet iemand f het mogelijk is dat je alleen je films verplaatst? Als ik mijn films op een externe HD zou kunnen zetten, heb ik al weer genoeg ruimte.

 • Franke

  8 augustus 2011 om 10:18

  Weet iemand hoe ik onder de map bibliotheek een nieuwe map audioboeken kan neerzetten en hoe verplaats ik ze dan naar deze nieuwe map.
  alvast bedankt

Een reactie toevoegen: