4 maart 2010

ClickToFlash: Flash blokkeren in Safari

Dat Adobe Flash niet wordt ondersteund op de iPhone en iPad heeft een reden. Wanneer Safari crashed heb je zoals bij alle andere applicaties de mogelijkheid om een crash report naar Apple te sturen.

Nu blijkt uit analyse van deze rapporten dat problemen met Safari in de meeste gevallen worden veroorzaak door de Flash plugin.

ClickToFlash is een handige Webkit plugin voor Safari (v3+) waarmee je Flash content zoals reclame banners en andere interactieve elementen eenvoudig kan blokkeren.

Geblokkeerde Flash onderdelen worden stijlvol als een clicktoflash icoon weergegeven en met één muisklik kan je het betreffende onderdeel alsnog activeren.

Wanneer je de plugin gebruikt zal je merken dat je Mac aanzienlijk minder hardware resources gebruikt en dat de webpagina's stukken sneller worden ingeladen. Maar er zijn nog meer voordelen, zo worden bijvoorbeeld video's op Youtube niet meer in het Flash formaat weergeven maar in het H.264 (HD) formaat, hierdoor zijn deze meestal van een hogere kwaliteit.

Websites waarvan je altijd het Flash content wilt bekijken kan je via het context menu op een Whitelist plaatsen, hierdoor worden deze automatisch en volledig geladen.

Je kan de plugin downloaden op:

http://rentzsch.github.com/clicktoflash/

ClickToFlash is gratis te gebruiken, je kan de ontwikkelaars helpen om hun hosting kosten te betalen door middel van een donatie.

Michael bedankt voor de tip!Reacties


 • Bas

  4 maart 2010 om 16:37

  Geweldige tip, thanks!

 • bigkevx2

  4 maart 2010 om 17:47

  Gebruik dit al een tijdje en is echt een aanrader.

 • Biker

  4 maart 2010 om 18:26

  Is al ingebouwd op de iPad zeker ;-)

 • Zalex

  4 maart 2010 om 19:09

  Ik gebruik dit ook een tijdje en het is erg fijn dat veel reclames e.d. worden geblokt. Met betrekking tot de h.264 formaat bij bijvoorbeeld Youtube: Als ik dat instel krijg ik geen full screen optie meer meer en ik kan ook niet op de video klikken om af te spelen (ik moet naar de play-knop). Doe ik iets verkeerd? Want anders vind ik de sporadisch hogere kwaliteit bij h.264 niet opwegen tegen het hogere gebruiksgemak bij Flash.

 • DevTorrent

  5 maart 2010 om 6:58

  Ik gebruik het al tijden. Het geeft de flexibiliteit die ik nodig heb. Soms kom je niet om flash heen omdat een webdesigner te lui is (of het bedrijf te weinig budget geeft) om een HTML alternatief aan te bieden.

  Kortom een echte aanrader :)

 • MacBart

  7 maart 2010 om 13:16

  @Zalex
  Die problemen die je hebt bij youtube liggen eigenlijk aan youtube zelf. De html5 video’s zitten nog in een beta fase, dit zal binnenkort wel gaan veranderen.

 • Zalex

  8 maart 2010 om 11:53

  @MacBart

  Thx voor de info, blijf voorlopig op Youtube nog even bij Flash.

 • bigkevx2

  13 maart 2010 om 13:52

  Bij de nieuwste update van Safari en Flash (deze werd verplicht door youtube) werkt deze add-on niet, hij blijft op youtube alles blokkeren en youtube blijft aangeven dat je moet upgraden.
  Dit kun je omzeilen door in het menu van Safari click to flash even uit te zetten.
  Voor mij geen reden om het van mijn systeem te verwijderen.

Een reactie toevoegen: