2 maart 2010

OS X Adresboek: Websites, verjaardagen & telefoonnummers

Het OS X Adresboek is een prima applicatie om je contact personen eenvoudig en simpel te kunnen beheren. De applicatie verzorgt ook koppelingen naar andere standaard OS X applicaties zoals bijvoorbeeld iCal en Safari.

Wanneer je bijvoorbeeld websites toegevoegd aan de kaarten van je contactpersonen dan zijn deze direct vanuit Safari te benaderen. Ga hiervoor naar Safari ▸ Voorkeuren ▸ Bladwijzers, activeer in het venster de optie 'Bladwijzermenu: Voeg Adresboek toe'.

Als je nu naar 'Bladwijzers' gaat in het Safari menu dan zie je een extra menu optie 'Adresboek'. Als je deze optie selecteert dan krijg je direct de websites van gekoppelde contact personen te zien.

Het toevoegen van verjaardagen op de kaart van een contactpersoon behoort ook tot de mogelijkheden van Adresboek. Deze verjaardagen kan je eenvoudig koppelen aan iCal. Ga hiervoor naar iCal ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen en activeer de optie 'Toon verjaardagskalender'. Onder de sectie 'Abonnementen' in de linkerkolom verschijnt nu verjaardagen.

Telefoonnummers in het Adresboek hebben ook een bijzondere optie, je kan namelijk een telefoonnummer over je volledige schermbreedte weergeven. Handig als je Mac op een grote afstand van je telefoon staat, het telefoonnummer is na het activeren van de optie heel makkelijk te lezen. Klik op een telefoonnummer met de Control toets ingedrukt en selecteer de optie 'Geef vergroot weer'.

Het resultaat:Reacties


 • Cas

  2 maart 2010 om 9:18

  Wat ik me nog altijd afvraag: ik heb veel mails in Mail staan, waarvan ik de emailadressen die nog niet in mijn adresboek staan graag wel daarin zou willen overzetten (niet handmatig overtypen maar via automatisch toevoegen oid). Is hier een functie voor in Mail of Adresboek?

 • Hans

  2 maart 2010 om 9:52

  @ Cas. in Mail een Nieuw bericht openen- in het ‘aan’ venster het emailadres intypen (normaal komt dat vanzelf te voorschijn bij de eerste letters) – op pijltje klikken rechts van emailadres – in menu dat verschijnt adresboek kiezen. De uitleg is moeilijker dan de uitvoering. Voorwaarde is wel denk ik dat je al minstens 1 maal een mail gestuurd hebt naar dat e-adres.

 • Rob IdM

  2 maart 2010 om 10:04

  Is er nog zo iets als het groeperen van adressen in AdresBoek. Stel ik heb een familie waarvan ik alle verjaardagen zou willen vastleggen maar ze wonen allemaal op hetzelfde adres. Normaal maak je hier voor 1 ‘kaart’ aan in AdresBoek; moet ik dan nu voor alle familieleden apart een kaart aanmaken om verjaardagen vast te leggen in AdresBoek.

 • Stoffel

  2 maart 2010 om 12:31

  welke growl skin gebruik je op deze screen?

  thx

 • Willy Fenstra

  2 maart 2010 om 16:24

  Hallo,
  Ik probeer al een tijdje om de gegevens van het adresboek, (naam, e-mailadres etc…) te exporteren in een spreadsheet of database-achtig iets. Ik moet n.l. een heel bestand delen met een collega die onder windows werkt. Het lukt me maar niet om de gegevens overgezet te krijgen zonder alles stuk voor stuk uit te typen.
  Bestaat hier een oplossing voor binnen het Mac-systeem ?

  vr. gr. Willy

 • jeroen

  2 maart 2010 om 18:42

  @ Willy Fenstra.

  Ik heb even gegoogled en hier staan een aantal oplossingen voor je probleem.

  http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=400619

 • Wilfred

  2 maart 2010 om 18:46

  Hey Willy,

  Met iWork (Numbers) kun je simpel een tabel maken van je contact gegevens. Selecteer de adressen waar je een tabel van wilt maken en sleep deze in Numbers. Of dit met Microsoft Office for Mac werkt weet ik niet (dat heb ik simpel weg niet op m’n computer staan). Er is ook nog andere methode. Namelijk het exporteren naar een vCard-bestand. Selecteer weer de adressen die je wilt exporteren. Klik vervolgens op Archief > Exporteer > Exporteer vCard… vCard bestanden kunnen als het goed is ook door Windows gebruikers geopend worden. Het bestand zal geopend worden met Outlook en worden toegevoegd aan het Outlook adressenbestand (of een ander standaard programma voor e-mail).

  Tot zover,

  Succes,

  Wilfred

 • Willy Fenstra

  3 maart 2010 om 11:13

  bedankt voor de tips mannen, hier kom ik wel verder mee.

  gr. Willy

 • Hennie

  3 maart 2010 om 14:31

  in mijn adresboek heb ik ook families staan die uit meerdere personen betaat maar ik kan maar 1 verjaardag vermelden weet iemand hier een oplossing voor

 • Matthijs

  26 mei 2010 om 16:16

  Is het ook mogelijk om gemakkelijk een Outlook .vcf file te converteren naar mac format?

  Gr Matthijs.

 • Marcel

  21 juli 2014 om 23:16

  Ik ervaar de rare situatie dat ik in mijn Exchange-contacts geen veld “verjaardag” kan toevoegen. Die veldnaam blijft grijs gedrukt, en ook bij het veld + datum, en dan daar verjaardag kiezen levert niet iets op dat werkt. Ik wil namelijk de verjaardagen in de agenda kunnen zien.

  Het lukt wel in iCloud accounts en in “op mijn mac”, maar NIET in exchange. Om de onduidelijkheid te completeren heb ik ook reeds aangemaakte exchange -contacts (al eerder ingevoerd kaarten) en daar staat het veld “verjaardag” gewoon wel op, is keurig de juiste datum ook op terug te vinden en zichtbaar in de kalender.

  Is dit een bug? Of doe ik iets fout? Weet iemand een oplossing?

  Groet

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!