31 januari 2010

De naam van je Mac wijzigen

Met regelmaat komt er bij ons de vraag binnen: "Hoe kan ik de naam van mijn Mac wijzigen". Het wordt dus tijd dat we dit eens gaan uitleggen.

De naam van je Mac wordt automatisch ingesteld tijdens de installatie van Mac OS X. Deze wordt op gebouwd uit de naam gegevens die je tijdens de installatie ingeeft. Standaard wordt je Mac voorzien van de naam: "Computer van Jouw Naam". Deze computernaam wordt ook gebruikt om je Mac te identificeren op het netwerk wanneer je bestanden deelt.

Het is vrij eenvoudig om de computernaam van je Mac te wijzigen, ga hiervoor naar:

 ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Delen

In het venster wat nu verschijnt kan je boven in het scherm de computernaam van je Mac wijzigen.

Door middel van de "Wijzig"-knop kan je eventueel de DNS naam van je Mac wijzigen. Deze wordt standaard opgebouwd aan de hand van de ingestelde computernaam. Je kan deze aanpassen naar eigen wens.

In OS X is het ook mogelijk om de naam van je harddisk te wijzigen, standaard is deze ingesteld op "Macintosh HD". Je kan deze naam wijzigen door de naam te selecteren in OS X Finder en op enter te drukken.Reacties


 • Pimdakaas

  31 januari 2010 om 11:31

  Is het ook mogelijk de naam van je thuismap te wijzigen?

 • Melvin

  31 januari 2010 om 11:36

  Dit wist ik al, maar het is interessant voor de mensen die hier nog mee stoeien. Wat ik me echter afvraag, hoe ik kan realiseren dat ik in de Finder ook mijn PC’s met een mooie omschrijving zie. Nu staat er lowercase de DNS-naam, “PC van Melvin” zou ik mooier vinden.

 • Ruud

  31 januari 2010 om 12:13

  Ik weet niet in hoeverre mijn probleem met deze tip is gerelateerd, maar mijn iMac genaamd iMac 27″ zie ik op andere computers in hetzelfde netwerk keurig terug in de zijbalk onder het kopje “GEDEELD”. Echter hij staat er ook met een PC-icoontje met de naam iMac27.
  Hoe kom ik hier in godsnaam vanaf? Ik heb op mijn iMac voor zover ik weet niets verkeerd ingesteld. Wel staat Parallels erop. Kan dat ermee te maken hebben?

 • Henno

  31 januari 2010 om 12:29

  @Pimdakaas

  Ja dit kan, ga naar Accounts (Zorg dat je wijzigingen kan aanbrengen) rechtsklikken op je account en dan Advanced Options. Aldaar je accountnaam en Home dir, echter adviseert Apple je dit niet te doen.

 • Daniel

  31 januari 2010 om 18:12

  Bedankt voor deze tip. Eindelijk eens iets wat ik echt niet wist! ;-)

 • Jur

  31 januari 2010 om 19:11

  Goede tip. Nu weet niet elke voorbijganger welke compu ik heb. Immers via wifi was dit te zien

 • Tom

  1 februari 2010 om 12:03

  Toffe tip, gisteren getest. Nu pc herstart. Met als gevolg dat zowat alles in de wat is. Bestanden verdwenen, alle instelling van firefox ed weg. Kan wel het account dat ik gisteren heb gemaakt (met alle oude instellingen ed) terugvinden maar hij opent dit niet aoutomatisch. Kan iemand me helpen om alles terug bij het oude te krijgen zodat ik mijn vertrouwde omgeving terug heb?

  Alvast bedankt!

 • Reinder Sierksma

  10 december 2010 om 16:02

  Mijn computer-naam heb ik gewijzigd, echter mijn persoonlijke website blijft de oude naam houden die ik ooit aan mijn Mac heb gegeven:
  Bij de persoonlijke website (die ik niet heb gemaakt)
  http://macprowin7.lan/~mijnnaam
  en
  http://macprowin7.lan

  Op mijn TV (via EyeConnect) krijg ik deze verkeerde naam ook te zien via de UPnP AV.

  Waar haal ik dit weg cq verander ik dit?

  Alvast bedankt!

 • Evi Syniawsky

  18 december 2010 om 13:00

  Hey, ik heb ook zo een probleempje.
  vroeger heette mijn macbook ; macbook pro van Evi Syniawsky
  maar nu heb ik hem vorige week binnengedaan bij switch omdat enkele functies niet meer naar behoren werkte.
  Nu krijg ik hem terug, en uiteraard was alles eraf, maar ik had een backup, dus no worrys.. het enige probleem. Mijn computer noemt nu Admin.
  En ik kan het echt nergens veranderen, en voor op mijn school is dit noodzakelijk. ik heb de tips die boven stonden vermeld uitgeprobeerd,maar tevergeefs. Kan iemand mij helpen ?
  Thanks x

 • Richard IJzermans

  18 december 2010 om 13:14

  Er zit een verschil tussen je computernaam en hostname, met behulp van OS X Terminal kan je de hostname aanpassen:

  Je huidige hostname kan je opvragen met:
  systemsetup -getcomputername

  Om deze te wijzigen gebruik je het commando:
  sudo systemsetup -setcomputername "Computernaam-watjemaarwilt"

 • Karo

  8 februari 2011 om 15:04

  Ik heb een groot probleempje , als ik iets wil installeren of naar systeemvoorkeuren ga om ga om iets te doen zie ik altijd een slot daardoor kan ik niet veranderen als ik op de slot druk komt er een balke met daarin : Geef de naam en wachtwoord van een beheerder op om systeemvoorkeuren wijzigen te laten doorvoeren. en daaronder moet ik mijn naam en wachtwoord invullen , ik heb maar 1 wachtwoord en het gaat niet , ik heb alles geprobeerd .
  En allesbij systeemvoorkeuren staat op hangslot , als ik dat wil af doen komt dat balkje weer .
  Wie kan mij helpen? stuur een mailtje naar voetbal-karo@hotmail.com of zet het hier .
  Alvast bedankt .

 • Karo

  8 februari 2011 om 15:05

  Ik heb een groot probleempje , als ik iets wil installeren of naar systeemvoorkeuren ga om iets te doen zie ik altijd een slot daardoor kan ik niet veranderen als ik op de slot druk komt er een balke met daarin : Geef de naam en wachtwoord van een beheerder op om systeemvoorkeuren wijzigen te laten doorvoeren. en daaronder moet ik mijn naam en wachtwoord invullen , ik heb maar 1 wachtwoord en het gaat niet , ik heb alles geprobeerd .
  En allesbij systeemvoorkeuren staat op hangslot , als ik dat wil af doen komt dat balkje weer .
  Wie kan mij helpen? stuur een mailtje naar voetbal-karo@hotmail.com of zet het hier .
  Alvast bedankt .

 • Denise

  26 februari 2011 om 15:50

  hallo, wie kan mij alsjeblieft helpen ? Ik heb een groooot probleeem!
  Ik heb vandaag een mac gekregen en een wachtwoord ingesteld enzo. Dat verliep allemaal goed. Maar nu wil ik op mijn imac en dan doet het wachtwoord het niet!

  HELP ME!

 • Renee Ketelaar

  7 november 2013 om 10:35

  Van een vriendin heb ik een iMac overgenomen. Nu wil ik haar admin naam veranderen in de mijne, maar kan nergens vinden hoe ik dat moet doen.
  HELP!

Een reactie toevoegen: