3 april 2010

De OS X prullenmand snel en veilig legen

In Mac OS X kan je heel eenvoudig een bestand of map verwijderen door deze in de prullenmand rechts in het Dock te slepen. Er zijn een paar handige toetscombinaties beschikbaar om de prullenmand te legen en er is zelfs een mogelijkheid om bestanden 'veilig' te verwijderen.

Normaal gesproken verschijnt er bij het legen van de prullenmand een venster waarin je moet bevestigen dat je ook daadwerkelijk de prullenmand wilt leeg gooien. Door gebruik te maken van cmd⌘+ Shift⇧+ Option⌥+ Delete kan je dit venster omzeilen en wordt de prullenmand direct leeg gemaakt.

De bevestiging kan je ook permanent uitschakelen via de menu optie: Finder ▸ Voorkeuren… ▸ Geavanceerd, zet daar het vinkje uit bij de optie ‘Toon waarschuwing voor legen prullenmand’.

Het is ook mogelijk om een bestand of map in de prullenmand te plaatsen met behulp van een toetscombinatie, namelijk cmd⌘+ delete. Als je de toetscombinatie kan onthouden dan zal je merken dat dit een zeer snelle en handige manier is om bestanden en mappen te verwijderen.

De prullenmand heeft tevens de mogelijkheid om bestanden veilig te wissen van je harddisk. Als je voor deze optie kiest dan worden de bestanden in je prullenmand meerdere malen overschreven waardoor ze niet meer zijn terug te halen. Zelfs niet voor forensische computer specialisten.

Je activeert de 'veilige' optie in het Finder menu ▸ Voorkeuren… ▸ Geavanceerd, activeer de optie 'Leeg prullenmand veilig'.Reacties


 • Koen

  3 april 2010 om 9:34

  klinkt goed, maar is hier ook nog een negatieve kant aan? aangezien dit niet standaard is aangevinkt.

 • HCHybrid

  3 april 2010 om 9:35

  Je kunt het wissen v/d prullenmand ook ‘normaal’ laten en ‘ad-hoc’ kiezen voor veilig wissen d.m.v. dubbelklik (ook wel rechterklik) op de volle prullenmand en vervolgens de CMD ingedrukt houden. Nu kun je op “Leeg prullenmand veilig” klikken.
  Deze heeft mijn voorkeur omdat niet altijd alles meteen ‘echt’ weg moet zijn ;-)

 • Jasper

  3 april 2010 om 13:06

  Nadeel van “veilig verwijderen” is dat het flink langer duurt.
  Ik vind de stelling dat het zelfs niet voor forensische computer specialisten [sic] terug te halen is, wel erg heftig. Er zijn bedrijven die nog informatie uit een in zuur opgeloste harddisk weten te peuteren, dus door het een paar keer te overschrijven is het nog steeds niet echt weg.

 • L

  3 april 2010 om 13:56

  Overigens, moet ⌘+delete niet ⌘+backspace zijn?

 • Max

  3 april 2010 om 15:14

  Het grootste nadeel is dat een apple toetsenbord geen delete knop heeft!!!!

 • gvg

  3 april 2010 om 15:20

  je kunt de waarschuwing ook omzeilen door de “option” toets in te drukken en dan “leeg prullenmand” te kiezen

 • W

  3 april 2010 om 15:29

  @L: je hebt gelijk! Bij mij werkt ook alleen ⌘+backspace.

 • W

  3 april 2010 om 15:31

  @Max: oh? En wat gebeurt er dan wanneer je gebruikt maakt van de combinatie fn+backspace? ;)

  Edit: kon mijn vorige bericht niet aanpassen, dus vandaar nog maar een berichtje…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!