13 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Gemigreerde iPhoto of Aperture bibliotheek verwijderen

De nieuwe Foto’s applicatie voor de Mac maakt een nieuwe fotobibliotheek aan. Wanneer je al in het bezit was van een iPhoto of Aperture bibliotheek dan kopieert hij deze naar de nieuwe fotobibliotheek.

Zodra dit proces is voltooid heb je twee verschillende bibliotheken opgeslagen op je Mac, met als gevolg dat je extra opslagruimte kwijt bent. Gelukkig kun je dan de 'migrated' (oude) iPhoto/Aperture bibliotheek verwijderen, hoe lees je hieronder.

• Open Finder
• Navigeer naar de map 'Afbeeldingen'
• Zoek naar je oude iPhoto/Aperture bibliotheek

migrated-iphoto

Selecteer de bibliotheek en voer de toetscombinatie cmd⌘ + i uit, open de optie 'Algemeen' in het nieuwe venster en controleer of er duidelijk bij 'Soort' 'migrated' staat. Als dit het geval is kun je de fotobibliotheek slepen naar de prullenmand om hem te verwijderen.

Let op, wil je alsnog gebruik maken van Aperture of iPhoto dan heb je deze bibliotheek nodig. Het is niet mogelijk een foto’s-bibliotheek te openen in deze programma’s. Wijzigingen die je aanbrengt in deze bibliotheek worden niet gesynchroniseerd met de Foto’s voor OS X applicatie.

Na een migratie van de bibliotheek worden foto's in de iPhoto-bibliotheek aan de nieuwe foto's-bibliotheek gelinkt. De foto staat dus in Foto's bibliotheek, maar kan ook worden opgeroepen door de iPhoto-bibliotheek. Dit zorgt er dus voor dat beide bibliotheken even veel ruimte innemen als 1, echter worden er miniaturen, etc extra bewaard in de iPhoto-bibliotheek. Heb je een grote bibliotheek dan zal het verwijderen van de migrated bibliotheek invloed hebben op de opslag en ruimte vrij maken.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • jeroen

  13 april 2015 om 12:00

  Ik heb het net andersom gedaan. De map van foto’s verwijderd. iPhoto opnieuw opgestart en dan de foto’s weer netjes op hun plek gezet zoals van ouds. Ik gebruik nog geen foto’s zolang het niet fatsoenlijk gaat werken en meer mogelijkheden gaat krijgen zoals iPhoto of Aperture. Syncen met iDevices via iPhoto en iTunes gaat ook veel beter dan met foto’s.

 • Carl

  13 april 2015 om 13:21

  Ik heb de migratie doorgevoerd maar ben zeer ontevreden met Photo”s want alles staat nu door elkaar. Kan ik ook van de nieuwe Photo biblitheek afkomen en gewoon aparture blijven gebruiken met de oude bibliotheek?

  Carl

 • Ben

  13 april 2015 om 18:04

  Ben verbaasd door de suggestie hier.
  Ik begrijp dat na de migratie gebruik gemaakt wordt van z.g. “Hard-links” (zoals ook bij de migratie van iMovie bibliotheken. Hierdoor lijkt het inderdaad dat beide bibliotheken eenzelfde volume nodig hebben, dit is echter niet het geval. Er is geen sprake van een dubbel volume na migratie. Te controleren door het z.g. “Vrije volume” op je schijf te controleren. Je zult ziien dat dat niet of nauwelijks is toegenomen na het deleten van de iPhot bibliotheek..

 • Pieterr

  13 april 2015 om 18:39

  Dat je twee keer zoveel opslagruimte kwijt bent, zoals in het artikel staat, klopt niet. Dat lijkt miscchien zo, als je van beide biliotheken de grootte opvraagt. Maar er wordt een slim trucje gebruikt om de foto’s zelf maar één keer echt op te slaan (“hard links”), dezelfde truc die ook door Time Machine wordt gebruikt om meedere backups efficiënt op te slaan. Je gaat dus niet veel extra schijfruimte erbij krijgen als je een van de bibliotheken opruimt.

 • Ann

  13 april 2015 om 19:10

  Vergeet niet dat foto’s gebruikmaakt van iCloud en er dus minder ruimte nodig is..

 • Carl

  13 april 2015 om 20:02

  @ Pieterr, na verwijdering van de nieuwe Photo bibliotheek is mijn schijfruimte toegenomen met 500 GB. Mijn Time Machine kan nu ook weer een backup maken zonder dat ik een foutmelding krijg dat er te weinig schijfruimte is. Jouw verhaal klopt met wat Apple zegt maar mijn schijf verteld een ander verhaal.

  @Ann, die gratis 5 Gb van iCloud maakt niet zoveel uit op een fotobestand van 500 GB.

 • Tom

  13 april 2015 om 20:25

  Had hier ook een reactie geplaatst, maar nu alweer verdwenen?? Hmm al net zo verwarrend als die nieuwe foto-app zelf. Ik zie overigens nergens “migrated” staan maar wel soms “bewerkt”, en dat dan soms weer bij een lege map. Verder staat alles inderdaad in een strikt willekeurige volgorde. Sommige foto’s hebben een soort download-teken bij zich staan, andere weer niet, ufff kortom: ik zie de voordelen niet echt, was 5 maand geleden van windows overgestapt naar mac en was net aan iphoto gewend en nu dit fraaus weer… Is er nergens een actuele uitleg te vinden om er zinvol mee aan de slag te gaan?

 • Dirk

  13 april 2015 om 20:34

  Toch heb ik hier 2,5GB ruimte gewonnen, geen 15 zoals mijn bibliotheek groot is, maar wel 2,5. Blijkbaar slaat iPhoto toch meer op. Overigens werkt mijn foto’s app prima, ook na verwijderen van de oude bibliotheek.

 • Pieterr

  13 april 2015 om 22:45

  Niet alles wordt gedeeld. Alleen de originele foto’s. In de iPhoto bibliotheek wordt nog veel meer informatie opgeslagen (thumbnails, faces, metadata etc.). Dus je gaat zeker wat diskruimte terugkrijgen als je een van de bibliotheken verwijdert. Maar niet alles. Voor meer info, zie dit artikel:

  http://sixcolors.com/post/2015/02/the-hard-link-between-photos-and-iphoto/

 • Wesley Fabry

  13 april 2015 om 22:46

  @pieter dat klopt, heb ik eerder vandaag aangepast in het artikel. Schept net iets meer duidelijkheid..

 • Frank

  13 april 2015 om 22:51

  Je kon voorheen in iPhoto of een aantal verschillende manieren sorteren, dat kan niet meer. Ook het “slepen” van een foto uit Foto’s naar bv een Albelli fotoalbum gaat niet meer. Eerst naar bv bureaublad en dan in Albelli… Ik ga gauw, voor zo lang het nog kan, terug naar iPhoto! Inderdaad is het volume niet toegenomen na een migratie. Ik heb bijna 1Tb aan foto’s in een redelijk aantal bibliotheken, ff wachten!!!

 • Martin

  14 april 2015 om 6:19

  Ik heb mijn iPhoto bibliotheek in het verleden verplaatst naar een externe hdisk. Hoe kan ik dat doen in de nieuwe Foto applikatie op de Mac?

 • Tanja

  17 september 2015 om 18:17

  @Jeroen: maar dan kan je geen bestellingen meer doen, zoals een fotoboek?

 • Flora

  28 december 2015 om 14:29

  Ik heb onlangs een nieuwe macbook gekocht en mijn Iphoto bibliotheek van mijn vorige mac op een usb stick gezet om weer op mijn nieuwe mac te zetten. Nu zegt mijn mac dat ik 37 GB te weinig ruimte heb om het te importeren terwijl op mijn schijf staat dat ik nog 460 GB vrij heb… iemand suggesties of hulp?
  Ik begrijp ook niet waarom ik meteen alles moet importeren en niet kan selecteren wat ik wil importeren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!