30 januari 2011

DVD’s afspelen met Front Row

Front Row is de multimedia interface van Mac OS X. Met Front Row kan je muziek afspelen, trailers en foto's bekijken maar ook dvd's op je Mac afspelen. Met behulp van de Apple Remote of je toetsenbord kan je door menu's navigeren, afspelen en onderbreken, naar het volgende of vorige hoofdstuk gaan, vooruit- en terugspoelen en de geluidssterkte aanpassen.

Als je geen Apple Remote bezit dan kan je Front Row activeren door de applicatie te starten vanuit OS X Finder (Programma's map) of door middel van de toets combinatie cmd⌘ + esc.

Om een dvd met behulp van Front Row te bekijken plaats je de disc in de drive en start je Front Row. Wanneer er een afspeelbare video-dvd in de drive aanwezig is dan heb je de beschikking over de menu optie 'dvd'. Door deze optie te selecteren wordt het afspelen van de dvd gestart en kan je met behulp van de Apple Remote door de menu's navigeren zoals je dat ook kan bij een 'normale' dvd-speler.

Wanneer je de trotse bezitter bent van een iMac dan kan ik me voorstellen dat je deze Mac vaker gebruikt om dvd's te bekijken. In dat geval kan je ook instellen dat Front Row automatisch wordt geopend wanneer je een dvd in de drive plaatst.

Ga naar hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Cd's en dvd's. Selecteer bij de optie 'Wanneer u een video-dvd plaatst' voor de optie 'Open Front Row'.

Als je na het bekijken van de dvd niet meer uit bed wilt komen, dan kan een extra 'Shutdown' optie aan Front Row toevoegen, zie hiervoor het artikel: Shutdown toevoegen aan Front RowReacties


 • Danny

  30 januari 2011 om 11:33

  Hello,
  Frontrow is wel heel tof, maar spijtig dat ie nog wat tekortkomingen heeft.
  Zoals het supporteren van srt-bestanden om bij divx ondertitels weer te geven.
  Ook stel ik me nog wat vragen rond het verkrijgen van de (hoes)-afbeeldingen:
  Bij DVD kun je meta-data ophalen en deze wordt dan getoond (foto + korte inhoud + acteurs) dus no problem, maar bij divx filmen lukt dat niet zomaar.
  Je kunt wel in de betreffende map een afbeelding plaatsen met als naam preview.jpg.
  Maar dan dien je voor iedere film een map aan te maken gezien de naam van het bestand steeds hetzelfde is, om nog maar te zwijgen over de rest van de (meta)-data.
  Groetjes

 • jocstone

  30 januari 2011 om 17:08

  hey danny,
  eens je “perian” hebt geïnstalleerd toont zelfs frontrow de ondertitels.

 • Ikke

  31 januari 2011 om 9:30

  Ook jammer dat je in FrontRow geen mogelijkheid hebt tot “opschalen”
  van breedbeeld dat op schijf staat als letterbox (dus 4:3 met balken)

Een reactie toevoegen: