1 oktober 2009

Een RAM disk aanmaken in Mac OS X (archief)

ramdisk-icon

Vroeger was het in OS X 9 mogelijk om met behulp van de systeemvoorkeuren een RAM disk aan te maken. Een RAM disk is een virtuele harddisk die je creëert in het RAM geheugen van je Mac. Doordat het RAM geheugen van je Mac wordt gebruikt is deze drive supersnel, je zou hem kunnen gebruiken als tijdelijke opslag voor applicaties die swap geheugen gebruiken of voor het testen van volumes. Ook door Xcode developers wordt vaak gebruik gemaakt van RAM disk's.

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om een RAM disk te creëren onder Mac OS X. Je kan hier bijvoorbeeld OS X Terminal voor gebruiken. Typ in een Terminal sessie (OS X 10.5+) het onderstaande commando:

diskutil erasevolume HFS+ "ramdisk" `hdiutil attach -nomount ram://524288`

524288 = 2048*256 in dit voorbeeld maken we dus een RAM disk aan van 256MB. De naam "ramdisk" mag je aanpassen naar eigen inzicht.

Na het uitvoeren van het commando verschijnt de RAM disk in Finder en op je Bureaublad. Door de RAM disk te unmounten (slepen naar de prullenbak) verwijder je deze weer.

Mocht je het Terminal commando te ingewikkeld vinden dan kan je ook gebruik maken van de Freeware tool Espérance DV van ontwikkelaar Michaël Parrot. Deze tool installeert een extra voorkeuren paneel in de systeemvoorkeuren waarmee je heel simpel een RAM disk kan creëren. Tevens geeft de tool nog enkele extra mogelijk met betrekking tot het mounten van de RAM disk.

Je kan de tool downloaden op: http://www.mparrot.net

esperancedv1

De app, tool of dienst is niet meer beschikbaar, het artikel is in het archief geplaatst


 • Roy

  1 oktober 2009 om 11:23

  Best handig. Maar ik vraag me af waarom dat je de 256 moet vermenigvuldigen met 2048. Moet dit niet 1024 zijn?

 • dito

  1 oktober 2009 om 19:04

  dit werkt dus niet meer onder snowleopard

 • DEMON

  1 oktober 2009 om 19:36

  Dit werkt ook op Snow Leopard, alleen je moet de quote’ die achteraan staat wel meenemen.

 • Jan

  2 oktober 2009 om 0:26

  Het aanmaken van deze drive, geeft dat voordelen bij het gebruik van gewone programmas zoals imovie?

 • Rob van Hees

  2 oktober 2009 om 16:21

  Dank voor de tip , alleen ..
  Ik zou dan wel eens willen weten hoe je ervoor zorgt dat een applicatie gebruik kan maken van zo’n RAM disk als zijnde swap geheugen.

  Gr,

  Robbie

 • Louis vD

  5 oktober 2009 om 20:07

  Een ramdisk als swap heeft natuurlijk geen zin, want de ruimte daarvoor gaat van je gewone ram af. Dus wat je wint aan snellere swap verlies je aan nog veel sneller gewoon ram. Voor programma’s die veel kleine, tijdelijke bestanden gebruiken kan het wel handig zijn.Do NOT follow this link or you will be banned from the site!