20 september 2011

Gebruik maken van textClippings

Onder Mac OS X is het vanzelfsprekend mogelijk om stukken tekst te kopiëren en te plakken. Dit zal voor niemand schokkend nieuws zijn aangezien de toetscombinaties cmd⌘ + C (kopiëren) en cmd⌘ + V (plakken) dagelijks worden gebruikt door bijna alle Mac OS X gebruikers.

Er bestaat onder Mac OS X ook nog een andere manier om een stuk tekst vanher ene naar het andere document te verplaatsen, namelijk met behulp van textClippings. Met behulp van deze functie kun je een stuk tekst uit een document opslaan en deze later weer in een ander document gebruiken.

Je maakt een textClipping aan door een stuk tekst te selecteren en daarna opnieuw met de muis op de selectie te klikken. Door de muisknop ingedrukt te houden heb je de mogelijkheid om de tekst uit het venster te slepen naar bijvoorbeeld het bureaublad. Door de muisknop weer los te laten wordt de geselecteerde tekst als een bestand opgeslagen.

De inhoud van een textClipping kun je bekijken door erop te dubbelklikken, dit geeft je de mogelijkheid om een stuk tekst uit de textClipping te selecteren. In Mac OS X Lion kun je van QuickLook gebruik maken om de inhoud van het bestand te bekijken, selecteer het bestand en druk op de spatiebalk om QuickLook te activeren.

In iedere applicatie waarmee je tekst kunt bewerken is het mogelijk om de tekst die aanwezig in de textClipping toe te voegen door het bestand in het venster te slepen, automatisch wordt de inhoud aan het document toegevoegd.Reacties


 • mike

  20 september 2011 om 9:52

  Dit is een erg handige tip! Thx!!! ;-)

 • Marcel Kraan

  20 september 2011 om 10:19

  Dit is echt superhandig… ik vind textedit erg lastig omdat je niet meer kan saven… alleen versie opslaan en mijn server is niet geschikt voor version control? (dit moet ik maar even uitzoeken)

 • Max

  20 september 2011 om 14:27

  En er is het prima gratis progje ClipEdit om wat makkelijker textclippings te kunnen bewerken:
  http://www.macupdate.com/app/mac/6097/clipedit

  Overigens is een multiple clipboard vaak nog handiger werken dan met textclippings. Daarvoor gebruik ik het gratis ClipMenu:
  http://www.macupdate.com/app/mac/29988/clipmenu

 • sredlums

  20 september 2011 om 15:16

  Ook erg handig voor terminal-commando’s: selecteren op (bijv.) een internetpagina, slepen naar Finder. Wanneer je het nodig hebt: slepen naar een terminal venster, op enter klikken, klaar!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!