22 november 2012

HERE Maps: Een goed functionerende kaarten-applicatie voor iOS

Doordat de huidige Apple kaarten-applicatie simpelweg niet goed functioneert zijn we allemaal opzoek naar een gratis en vooral goed alternatief. Wij hebben er één gevonden namelijk 'HERE Maps', deze app is enkele dagen geleden door Nokia gelanceerd in de iOS App Store en is een waardig alternatief voor de standaard iOS 6 kaarten-applicatie van Apple.

De app is eenvoudig in gebruik en te vergelijken met Google Maps en de Apple kaarten applicatie. Je kunt snel schakelen tussen kaart en satelliet-weergave. Met behulp van een groene bolletje linksonder in het scherm kun je je huidige locatie bepalen. Via de zoekbalk kun je vrij eenvoudig een locatie opzoeken, door hierna op de locatie te tappen kun je allerlei informatie raadplegen. Zou worden restaurants, museums, winkels, enzovoorts weergegeven in de lijst die in de buurt van je locatie liggen zoals we dat gewend waren van de kaartenapplicatie in iOS 5 en eerder.

Een routebeschrijving kan eenvoudig worden gestart door op 'route' te tappen. Je hebt de mogelijkheid om een route te verkregen wanneer je je verplaatst met de auto of te voet. Helaas werkt de mogelijkheid om je met het openbaar vervoer te verplaatsen nog niet. HERE maps heeft ook nog geen turn-by-turn spraak navigatie, echter kun je wel een geschreven routeplanning volgen. Automatisch wordt er ook rekening gehouden met wegwerkzaamheden en files dankzij de ingebouwde traffic-functie.

De applicatie maakt net zoals de Apple kaarten app en Google Maps gebruik van een netwerkverbinding (WiFi of Data) om de kaarten op te vragen. Een erg groot voordeel is de mogelijkheid om een kaart van een zelfgekozen gebied lokaal te bewaren. Dankzij de functie 'Save a map area' kun je vrij eenvoudig lokaal bewaarde mappen raadplegen zonder netwerkverbinding. Zeer handig wanneer je op reis bent! Rechtsboven kun je op de 'meer-knop' tappen, te herkennen aan de zes kleine vierkantjes. Selecteer hierna de optie 'Save a map area', bepaal het gebied en tap op save.

Na het downloaden van de kaart kun je deze terugvinden bij de meerknop onder de optie 'View your saved maps'. Naast de kaart- en satelietweergave is het ook mogelijk om de huidige verkeerssituaties te bekijken op de kaart. Door rechts beneden op de 'view-knop' te tappen, te herkennen aan het zwarte vierkant, kun je de optie 'Live traffic view' activeren. Hierdoor is het mogelijk om de files en werkzaamheden in één oogopslag te bekijken.

HERE Maps maakt gebruik van NAVTEQ-kaarten welke ook in de meeste auto GPS systemen wordt gebruikt. Het ziet er naar uit dat Nokia nu een aantal stappen voorloopt op Google en heeft een zeer goed alternatief afgeleverd voor de standaard in iOS 6 aanwezige kaarten applicatie. HERE Maps is gratis te downloaden voor iPhone, iPod Touch en de iPad (mini).


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Meer tips over applicaties kun je hier terugvinden.Reacties


 • R.V. Jacobs

  22 november 2012 om 10:44

  Er zit ook gesproken navigatie bij. Echter, deze is alleen engelstalig.

 • Loek

  22 november 2012 om 13:29

  Zojuist geprobeerd. Geeft geen nieuwe route als je van de geplande afwijkt. Dat herberekenen is toch wel handig…….

 • Mark

  22 november 2012 om 13:30

  Ik heb helemaal niet het gevoel dat Nokia met Here voorop loopt tov Google. Nou ja, natuurlijk wel omdat Here Maps al wel beschikbaar is en de maps-app van Google nog niet, maar inhoudelijk mag het niet in de schaduw staan.

  De database van Google blijft vele malen beter dan die van Here Maps (zoek bijvoorbeeld eens op pizza). OV-informatie is bij Google ook echt beschikbaar, terwijl Here niet veel verder komt dan Amsterdam. Kaarten zijn onscherp, streetview afwezig, na het inzoomen verspringt het beeld, bij navigatie geeft ie maar één optie ipv drie, alle namen en navigatie is in het Engels, etc.

  De app is op zoveel punten minder dan wat we gewend waren bij de oude Google Maps, zelfs minder dan de huidige Apple Maps. Wanneer Google Maps binnenkort beschikbaar zal zijn, zal het (vermoed ik) lichtjaren voorliggen op Here Maps.

 • Anne

  22 november 2012 om 15:23

  Ik vind het een beroerde applicatie. De webapp van Google Maps werkt beter.

 • Without

  22 november 2012 om 16:07

  Vind het net als Anne een beroerde app, de interface is retina, maar de kaart zelf + icoontjes niet? Vele kleine irritaties zoals dat het alleen naar het midden inzoomt in plaats van de plek waar je werkelijk naartoe ‘knijpt’. De kaart draait ook niet mee zoals Apple maps dat doet. Ook kan ik meer locaties vinden op Apple maps dan op deze Nokia Maps app… Verschillende locaties vond hij niet die ik op Apple maps wel kon vinden. Enige pluspunt is dat het maps offline op kan slaan, maar als je wat onderzoek doet naar hoe Apple maps ook gebruik maakt van een offline cache, zal je zien dat Apple gelukkig nog steeds goed hun verstand gebruikt. :) Ik wacht nog even de Google Maps app af!

 • demi

  22 november 2012 om 22:11

  Met alle respect. Waarom dit soort semi-map apps wanneer er binnen kort een Google Maps app aankomt?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!