24 januari 2012

iTunes Match: De 256-Kbps AAC versie van je gematchte muziek downloaden

iTunes Match zorgt ervoor dat alle muziek, die gematcht is wordt afgespeeld vanuit iCloud in het DRM-vrije 256-Kbps AAC-formaat. Wanneer een nummer is gematcht aan de hand van een MP3 versie dan blijft deze op je harddisk aanwezig, gematcht wil dus niet zeggen dat je direct de beschikking hebt over de 256-Kbps AAC versie. Om er voor te zorgen dat alle de muziek die is gematcht lokaal in het 256-Kbps AAC-formaat wordt afgespeeld, dien je onderstaande procedure uit te voeren.

Om er snel achter te komen welke nummers allemaal 'Gematcht' zijn dien je een nieuwe slimme afspeellijst aan te maken, dit doe je via de menubalk van iTunes door te klikken op Archief ▸ Nieuwe slimme afspeellijst…

• Wijzig ‘Artiest’ in ‘iCloud-status’
• wijzig ‘Gematcht’ in ‘Gematcht’
• Klik op “+” knop om de onderstaande condities toe te voegen:

Locatie ▸ is ▸ op deze computer

Selecteer “werk direct bij” en klik op de ‘OK’ knop, geef de afspeellijst de naam 'gemacht'

Selecteer alle nummers door middel van de toetscombinatie cmd⌘ + A te gebruiken, met behulp van de toetscombinatie option⌥ + delete kan je nu alle nummers verwijderen, het is belangrijk dat je 'Verwijder deze onderdelen ook in iCloud' NIET selecteert en bevestig de verwijdering door op 'verwijder onderdelen' te klikken. De nummers kun je verwijderen naar je prullenmand. De zojuist aangemaakte afspeellijst kan nu verwijderd worden door in de iTunes navigatiekolom met de rechtermuisknop te klikken op de afspeellijst en de optie 'verwijder' te selecteren.

Download de 256-Kbps AAC-versie

De hele lijst zal nu lokaal verwijderd zijn op je Mac, maar is nog wel beschikbaar in iCloud. Om de 256-Kbps AAC versie te verkrijgen zal je de muziek opnieuw moeten downloaden vanuit iCloud. Aan de hand van onderstaande slimme afspeellijst kan je met één klik al je "gematchte" muziek weer opnieuw downloaden.

iTunes ▸ Archief ▸ Nieuwe slimme afspeellijst…

• Wijzig ‘Artiest’ in ‘iCloud-status’
• wijzig ‘Gematcht’ in ‘Gematcht’

Selecteer “werk direct bij” en klik op de ‘OK’ knop, geef de afspeellijst de naam 'gemacht'

Als je de afspeellijst in de iTunes navigatiekolom selecteert komt er het iCloud download symbool naast te staan, als je hierop klikt wordt automatisch alle muziek die gematcht is vanuit iCloud gedownload naar de harde schijf van je Mac en word vanaf nu de muziek lokaal afgespeeld in het DRM-vrije 256-Kbps AAC-formaat. Je kunt dit controleren door een nummer te selecteren en de toetscombinatie cmd⌘ + I te gebruiken.

Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat wanneer je gebruik maakt van Time Machine, er een nieuwe back-up van je muziek wordt gemaakt. Ook gebruikt het AAC-formaat meer opslagruimte dan het MP3-formaat en zullen de muziekbestanden aanzienlijk meer schrijfruimte innemen op je harde schijf.Reacties


 • Dude

  24 januari 2012 om 10:18

  Wat ik me hierbij afvraag: krijg je na het opnieuw downloaden vanuit iCloud je eigen ID3-tags terug, of krijg je de ID3-tags van de iTunes Store?

  Dus stel ik heb een mp3 met alleen naam + artiest + album, hij wordt gematcht, vervolgens verwijder ik het nummer van de computer, download ‘m opnieuw vanaf iCloud, nu zijn de tags compleet met naam + artiest + album + tracknr + genre + discnr + componist etc..?

 • Frank

  24 januari 2012 om 10:30

  Wat ik graag wil weten is of als je muziek downloadt van iCloud naar je iPhone en je deze in iTunes hebt staan op ‘omzetten naar 128 kbps’ om ruimte te besparen, dit ook gebeurt vanuit iCloud? Houdt iCloud zich aan de instellingen zoals opgegeven in iTunes of krijg je dan toch ongewild de 256 kbps versie op je iPhone? Kun je dat ergens zien/controleren? Anders zit m’n iPhone wel heel snel vol…

 • Albert

  24 januari 2012 om 12:15

  Hier was toch eerder al een artikel over geplaatst?

  @Dude: Je eigen ID3-tags blijven overal behouden, (nog wel bugs in het coverart gedeelde).

 • michel

  24 januari 2012 om 18:59

  Ben er nog niet over uit of iTunes match iets voor mij is.

 • Ruud

  24 januari 2012 om 23:19

  Ik heb in mijn lokale iTunes veel dubbele songs omdat ze op verschillende albums staan (Best of… etc.).
  Hoe gaat iTunes Match hiermee om, krijg je deze ook gewoon dubbel in de cloud, elk met zijn eigen ID3 tags zoals ze ook in mijn lokale iTunes staan?

 • Harry

  25 januari 2012 om 7:28

  S…t….bij mij is iets goed fout gegaan……ben nou een gedeelte kwijt; hier staat “wachten” , in schaduw letters , dus hij wacht op uploaden, maar kan ze niet meer vinden……. Tevens staan er “verwijderde onderdelen ” en die kan ik wel gewoon afspelen…….Als ik match bij laat werken , gebeurd er niets met die nummers……………..Iemand een oplossing voorhanden ???

 • bryan

  26 januari 2012 om 17:27

  Wijzig ‘Gematcht’ in ‘Gematcht’? Dat is toch hetzelfde? En op het plaatje staat ‘Gemacht’. Wat moet het nou zijn?

 • Bob

  27 januari 2012 om 16:25

  Hoi, het converteren van een mp3 naar AAC hoeveel kwaliteitsverlies neemt dit met zich mee? Ik heb al mijn mp3-bestanden op 320 kbps.

  Je bent per slot van rekening van een gecomprimeerd bestand nog een gecomprimeerd bestand aan het maken….

 • Laurens

  13 februari 2012 om 20:45

  Hartstikke bedankt weer! Super tip.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!