29 september 2014

iOS 8Kleine wijzigingen in iOS 8 (deel 4)

iOS 8 logo

iBooks

Met behulp van iBooks kun je eenvoudig al je digitale boeken lezen en beheren. Voorheen diende je iBooks te downloaden vanuit de App Store, vanaf iOS 8 is dit niet meer nodig en is deze voorgeïnstalleerd op de iPhone, iPad en iPod Touch en is dus niet meer te verwijderen uit iOS. Naast deze vernieuwing beschikt iBooks nu ook over een automatische nachtmodus.

De nachtmodus veranderd de weergave automatisch naar een donkerdere weergave en past de helderheid van het scherm aan wanneer de omgeving donker is. Deze optie vind je terug door een boek te openen en te tappen op het aA-icon in de knoppenbalk. Schakel hier vervolgens de optie 'Automatisch nachtthema' in.

ibooksnieuw

Bedieningspaneel

Via het bedieningspaneel kun je eenvoudig allerlei systeem-opties in- en uitschakelen zoals vliegtuigmodus, bluetooth, airplay, enzovoorts. Het bedieningspaneel kun je activeren door met één vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van je scherm. In iOS 7 was dit erg moeilijk en lukte het vaak niet wanneer het toetsenbord actief was. Dit is in iOS 8 opgelost en is het stukken eenvoudiger geworden om het bedieningspaneel te activeren wanneer er een toetsenbord actief is.

Berichtencentrum

In het berichtencentrum kun je bij de optie 'Vandaag' het weerbericht bekijken. In iOS 8 is deze functie aangepast, zo heeft Apple een weer-icon toegevoegd die overeenkomt met het weer op dat moment. Denk hierbij aan bewolkt, regen, zonnig, sneeuw, enzovoorts. Verder kun je nu tappen op de omschrijving in het berichtencentrum om onmiddellijk de weer applicatie te raadplegen en zo meer informatie over het weer te bekijken.

Foto

De camera kent enkele nieuwe functies en toepassingen waaronder ’tijdsverloop' (time lapse). In iOS 8 worden al deze functies gegroepeerd in een eigen album. Zo kent de foto applicatie nieuwe albums voor vertraging (slow-motion) en tijdsverloop (time lapse), maar ook voor de burst-foto’s en favorieten. Deze laatste kun je gebruiken door op het hartje te tappen onderaan iedere foto, hiermee markeer je jouw favorieten foto’s.

Haal meer uit iOS 8 met deze 'Kleine wijzigingen'.
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige iOS 8 tips voor de iPhone, iPad en iPod Touch worden besproken. De verschillende delen, kun je hier teruglezen.Reacties


 • Philip

  29 september 2014 om 12:46

  Ik krijg nergens de mogelijkheid om de weer-notifications aan te zetten … in de settings is wel de mogelijkheid om dit te doen voor de third-party-app Celsius, maar de Apple weer-app niet … enig idee hoe ik dat kan doen ? (iOS 8.0.2 op iPhone 5)

 • Roko

  29 september 2014 om 14:13

  In de 0.2 update van iOS8 zit ineens een Beta-knop voor iCloud Photo Library in de “Foto’s en Camera” settings. Je kunt hiermee je hele foto rol in de cloud zetten en bewaren. Met al het negatieve nieuws over foto’s in de cloud zullen ze daar nog niet veel ruchtbaarheid aan geven vermoed ik.

 • Hans

  29 september 2014 om 15:35

  Bij de tips voor ios8 staat onderaan aangegeven dat je door op HIER te drukken alle tips kunt lezen. Waarom werkt dit op mijn iPad niet?

 • Wim

  29 september 2014 om 18:19

  @Philip, ik had eerst ook geen weer-notificatie. Je moet blijkbaar eerst eens de app van het weer die standaard in iOs aanwezig is openen. Daardoor ‘activeert’ de app zich blijkbaar. Bij mij is het zo gelukt.

 • Patrick

  29 september 2014 om 20:41

  Op mijn iPad3 krijg ik nergens in iBooks een aA-knop te zien…

 • meh

  29 september 2014 om 21:57

  @Philip: je moet in Instellingen > Privacy > Locatiebepaling > Weer de instelling van “nooit” naar “altijd” veranderen. Dan moet je ook nog eens de “Overzicht van vandaag” widget toevoegen aan het notificatievenster. Het weerbericht is namelijk onderdeel van die widget en toont alleen het lokale weer. Voor dat laatste heeft hij locatiebepaling nodig.

 • Luc

  30 september 2014 om 6:04

  Na update van mijn Ipad2 naar IOS8 worden afbeeldingen niet meer gevonden, of indien wel gevonden niet meer gecentreerd weergegeven. Nochtans in IOS7 werd alles naar behoren weergegeven.
  Heb nog geprobeerd om terug te gaan naar IOS7 maar mijn iWork’s suite werkte plots niet meer en gaf een melding dat ik diende te upgraden.

 • Philip

  30 september 2014 om 21:11

  @meh … Bedankt. De location services aanzetten maken het verschil. Werkt nu.

 • j.van Hoek

  1 oktober 2014 om 10:34

  Na installatie van iOS 8 is mijn iPAD helemaal van slag. Door hem steeds volledig uit en aan te schakelen doet hij het weer. Dan is het maar afwachten wanneer hij weer problemen heeft.
  Ik nu al spijt dat ik iOS 8 heb gedownload

 • maria

  4 oktober 2014 om 10:38

  Ook ik heb spijt van het installeren van iOS 8.
  Mijn iPad is van slag en reageert vreemd. Kan iemand mij vertellen of en hoe ik deze update kan verwijderen?

 • Kim

  5 oktober 2014 om 13:02

  Leuke en handige tips. Alleen zit ik met een probleem met het geluid na update ios 8.0.2. Ik moet telkens mijn iPad air volledig uit- en aanzetten om geluid te hebben, van zodra hij even in stand-by is geweest is mijn geluid weg. In al mijn apps en in safari. Kan iemand mij helpen aub?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!