20 oktober 2014

YosemiteKleine wijzigingen in OS X Yosemite (deel 1)

OS X Yosemite logo

We gaan weer van start met onze succes reeks 'Kleine wijzigingen' voor OS X Yosemite. Apple is een meester in het toevoegen van kleine handige functies die de gebruiker op het eerste zicht niet opmerkt, maar wel een waardige toevoeging zijn aan OS X.

Al deze kleine nieuwigheden en functies vind je terug in onze posts met de naam 'Kleine wijzigingen in OS X Yosemite' gevolgd door een nummer die het deel aangeeft. Lees ze de komende weken allemaal en profiteer van de verschillende kleine en handige Yosemite tips.

Software-updates

Wanneer je de App Store (voorheen de Mac App Store) in het Dock hebt geplaatst kun je via het bekende rode bolletje (badge) zien hoeveel updates er aanwezig zijn. Dat was voor vele de reden om daarom de App Store te plaatsen in het Dock. Dit moet in OS X Yosemite niet meer want wanneer je klikt op het -logo in de menubalk kun je onmiddellijk bij 'App Store' het aantal updates zien via een nieuwe badge. Wanneer je op App Store klikt wordt de gelijknamige applicatie geopend en kun je de updates uitvoeren.

update badge

Sluimeren

Een Mac sluimeren kun je doen via  ▸ sluimer, via de aan/uit-knop, toetscombinatie of via een interactieve hoek. Door je Mac in sluimerstand te plaatsen wordt deze in slaap geplaatst zodat hij snel opgestart kan worden wanneer je hem nodig hebt. Vooral iMac en andere dekstop gebruikers zullen de kleine wijziging merken wanneer je de Mac in sluimerstand plaatst. Het beeld wordt langzaam zwart met een zacht effect. Ook bij het ontwaken wordt het beeld langzaam weergegeven vanaf het zwart, leuke en subtiele toevoeging.

Volume wijzigen

Het volume van je Mac kun je ook aanpassen via het toetsenbord van je MacBook of het Apple toetsenbord. Druk hiervoor op volumeknoppen op het toetsenbord. Je ziet de wijziging verschijnen op het scherm via het pop-up venster. Voorheen hoorde je hierbij een toon die de aanpassing hoorbaar maakte. Sinds OS X Yosemite hoor je deze aanpassing niet meer, tenzij je de shift⇧-toets indrukt tijdens het drukken op de volume knoppen. Dan hoor je de toon wel, in voorgaande versie gebruikte je de shift⇧-toets net om het geluid uit te schakelen.

volume wijzigen

Stoplicht knopjes

In voorgaande versies van OS X kon je via de stoplicht knoppen (rood, geel, groen) het desbetreffende venster afsluiten, minimaliseren of vergroten. Deze laatste functie is in OS X Yosemite gewijzigd naar schermvullende weergave. Dit wil zeggen dat het venster zich uitstrekt over het hele scherm en de menubalk + Dock verbergt in plaats van het venster te maximaliseren. Wil je liever toch de groene knop gebruiken op de 'oude' manier om te maximaliseren, dan kun je de option⌥-toets ingedrukt houden tijdens het klikken op de groene knop. OS X zal dan het venster maximaliseren in plaats van de schermvullende weergave te activeren.

Haal meer uit OS X Yosemite met de 'Kleine wijzigingen'.
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige OS X Yosemite tips voor de Mac worden besproken. De verschillende delen, kun je hier teruglezen.Reacties


 • Rene

  20 oktober 2014 om 11:18

  Bedankt voor deze tips! Twee ervan waren voor mij onbekend! (App store en geluid) Dank daarvoor!

 • Robert

  20 oktober 2014 om 11:30

  Vraagje, kan je de functionaliteit van ’t groene stoplichtknopje ook weer terugzetten naar de oude manier, zonder elke keer op alt te drukken? Dat fullscreen vind ik maar niks.. :)

 • Ton Kamphuis

  20 oktober 2014 om 13:52

  Als ik een App Store update wil installeren verschijnt er in het schermpje “Log in om materiaal…etc” een vreemde naam in het veld Apple ID. Deze naam kan ik niet veranderen naar mijn eigen Apple ID. Mijn Mac is second hand en mogelijk is de naam van de vorige eigenaar (mij onbekend)? Hoe kan ik deze naam verwijderen c.q veranderen naar mijn eigen Apple ID?

 • Linda

  20 oktober 2014 om 15:40

  Wanneer je het fijn vindt om altijd geluid te horen bij het wijzigen van de volume dan kan dit gewoon ingesteld worden. (Systeemvoorkeuren -> Geluid -> Laat geluidseffecten van gebruikersinterface horen).

 • Sebas

  20 oktober 2014 om 21:59

  De uitgestrekte versie van Safari laat helaas de menubalk bovenin zien. In de oude versie verdween deze automatisch zoals ook beschreven in jullie tips. Kan het bij Yosemite ingesteld worden dat de menubalk verdwijnt bij een uitgestrekte weergave van Safari?

 • ronald

  20 oktober 2014 om 23:03

  Hallo,

  probeerde een start usb-stick met Yosemite te maken.
  in terminal gegevens overgetypt zoals die in bij de tips staan, daarna dus enter.
  bij optie password kan ik helaas mijn password niet intypen.
  Wat doe ik fout?

 • Pietje

  21 oktober 2014 om 22:11

  Leuk dat deze rubriek weer terug is, het zijn altijd de kleine dingen die het ‘af’ maken!

 • Amy

  23 oktober 2014 om 10:13

  Handige tips! Ik heb alleen een vraag, want sinds ik deze update heb geïnstalleerd krijg ik wanneer ik mijn Mac opstart als gebruikersicoon een man met een vraagteken in zijn hoofd met de tekst “[Update nodig]” te zien. Als ik dan mijn wachtwoord invoer kan ik wel inloggen, maar gaat hij eerst iets ‘updaten’ (zie ik aan blauwe balkje dat dan verschijnt) voordat ik naar mijn beeldscherm ga.

  Zijn er meer mensen met dit probleem en is er iemand die toevallig weet wat ik hier aan kan doen?

 • Ferry

  24 oktober 2014 om 17:33

  Ik heb een iMac late 2009. Daar draait sinds vorige week OS X Yosemite op. Mijn ervaringen tot nu toe:
  1. Het lijkt wel of de iMac een stuk trager is geworden (in opbouw van schermen),
  2. Zodra schermbeveiliging start krijg ik de National Geographic foto’s te zien. Ondanks het feit dat ik iedere keer een andere fotomap kies.
  3. Krijg iedere keer een ‘onbekende fout’ melding van iTunes. Na opnieuw opstarten is foutmelding weg,
  4. Heb sinds vorige week tot twee maal toe ineens een zwart scherm gekregen. Waardoor iMac opnieuw opstart.

  Van al deze problemen en bugs had ik voorheen geen last.

 • Philippe

  26 oktober 2014 om 10:33

  Hey Amy,

  Ik heb hetzelfde probleem (update nodig), voorlopig nog geen oplossing hiervoor gevonden, jammer genoeg.

 • Mieke

  26 oktober 2014 om 17:40

  Hallo Amy en Philippe,

  Heb ook hetzelfde probleem. Grijs inlogscherm met [update nodig] onder gebruikersaccount.

  Baal hier wel van want heb altijd veel plezier gehad van mijn Mac. Traagheid heb ik geen last van, alleen dat rare inlogscherm waardoor hij wel langzamer opstart.

  Hoop dat hier gauw een oplossing voor komt.

 • Joop

  27 oktober 2014 om 8:48

  Ik heb OSX Yosimite geïnstalleerd

  Werkt goed

  Echter bij het opstarten van de pc, komt nu eerst een horizontale zandloper

  Wat gaat er fout?

 • Jan

  30 oktober 2014 om 18:46

  @Joop
  Niets. Bij eerdere edities van OSX, zoals Tiger, was die horizontale zandloper er ook. Bij latere versies hebben ze deze verwijderd. Dat vond ik jammer, want je zag geen voortgang. Blijkbaar zijn ze ervan terug gekomen. (Net als de 2D-Dock)

  Ik heb trouwens ook dat probleem van “update nodig”. Geen idee hoe ik dat moet verhelpen. Wie wel?

 • Lara

  4 november 2014 om 19:13

  Ik vind de lay-out van het Dock veel minder mooi dan de vorige. Hoe kan ik dit terug aanpassen naar de vorige lay-out?

 • Henry

  8 november 2014 om 10:05

  Hier de oplossing gevonden:
  I got this message too and solved it easily:

  Go to System Preferences; Users and Groups; Select the Admin User and click the padlock to make changes; enter the Admin’s password; Click on the picture of the Admin; the word ‘edit’ should appear; Select Camera; Take a new picture of yourself and save it; Lock the padlock again; Restart the computer. You could probably take a different option instead of ‘Camera’ but I didn’t try that.

 • Valérie

  14 november 2014 om 17:46

  Ik heb ook het probleem van “update nodig” bij het opstarten. Heeft iemand ondertussen al een oplossing gevonden?

 • Gerben

  2 december 2014 om 21:14

  Hier de oplossing voor de (update nodig) login scherm

  Ga naar systeemvoorkeuren
  Dan naar beveiliging en privacy
  Kies dan filevault en schakel deze uit en start opnieuw op
  Nadat je mac opnieuw is opgestart is filevault weer ingeschakeld en is de boel aan het decoderen

 • onno

  12 december 2014 om 13:43

  sinds een paar dagen hebben we een macbook air, nu heb ik uit de App Store Facebook en pinterest apps gedownload enz. Echter, als ik die open zijn ze alleen links op het scherm te zien in smalle langwerpige vorm. Ik zoek me een ongeluk, waarschijnlijk op de verkeerde plek, naar hoe ik die apps full screen kan bekijken. En is het in te stellen dat dat formaat dan ook full screen blijft?
  Alvast dank.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!