25 september 2009

OS X: Links maken in Dock, Finder, en Favorietenmap

2 min leestijd

finder-pngEr zijn in de Finder een aantal plekken waar je snelkoppelingen naar veelgebruikte programma's en bestanden kan maken. Zo is er de Dock, vanuit waar je meestal je programma's opstart en stacks hebt voor bijvoorbeeld je downloadsmap of je documentenmap. Ook is er aan de linker kant in de Findervensters een lijstje met plekken die je vaak gebruikt, waaronder de schijven op je computer of netwerk, een aantal veelgebruikte mappen zoals Documenten en Muziek, en een aantal opgeslagen zoekopdrachten om bijvoorbeeld alle documenten die gisteren zijn gebruikt te vinden. Als laatste is er de favorietenmap, een map waar je links naar favoriete programma's en bestanden in kan zetten.

Om een programma of bestand toe te voegen aan de drie genoemde plekken, kun je het bestand met de muis ernaartoe slepen. Sleep je het programma naar de Dock, dan verschijnt er een ruimte tussen de twee naburige iconen, en kun je het bestand daar neerzetten. Hiermee maak je of een snelkoppeling naar een programma of bestand, of een stack naar een map. Op dezelfde manier maak je een snelkoppeling in de lijst in een Finderscherm. Sleep het bestand precies tussen twee items in het lijstje, en het bestand komt tussen de twee items als link terecht.

Een bestand of programma toevoegen aan de favorietenmap is iets ingewikkelder. Als je het bestand simpelweg naar de map sleept, verplaats je het bestand in plaats van er een link naartoe te maken. Je moet dus éérst een alias maken, en die vervolgens in de favorietenmap slepen. Of je gebruikt de optie 'Toevoegen aan favorieten' uit het menu Archief, dat je te zien krijgt als je de control toets ingedrukt houdt terwijl je het menu bekijkt.

Favorieten

Velen zullen hun Dock, plekkenlijst in de Finder, en hun favorieten slechts eenmaal indelen. Als je echter vaker dingen wil veranderen op deze plekken, kan het handig zijn de sneltoetsen ervan te onthouden. Hieronder staan de sneltoetsen om een of meerdere geselecteerde bestanden of programma's snel toe te voegen aan deze plekken:

  • Om een selectie toe te voegen in de plekkenlijst in de Finder, druk op Command ⌘-T.
  • Om een selectie toe te voegen aan de Dock, druk op Shift-Command ⌘-T.
  • Om een selectie toe te voegen aan de favorietenmap, druk op Control-Command ⌘-T.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.

info
Auteur Daan van Dijk
Bijgewerkt15/04/2016 16:18
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  7 reacties

Reacties

  • Ik heb alles geprobeerd, maar ik krijg het niet voor elkaar.

    Ik wil een map van mijn nas server toevoegen aan mijn favorieten. Als ik hem sleep dan geeft hij aan dat het kan, maar hij wordt gewoonweg niet zichtbaar onder favorieten.

    Het is me een keer gelukt, want de map documenten van dezelfde nas server staat wel onder mijn favorieten :|. Maar hou heb ik dat gedaan?

    Iemand een idee wat ik fout doe?

    Beantwoorden
  • Sinds deze uitleg is geplaatst is de procedure nogal veranderd. Het lijkt me verstandig deze uitleg hieraan aan te passen.

    Beantwoorden
  • Even een versnelling op bovenstaande tip:

    “Een bestand of programma toevoegen aan de favorietenmap is iets ingewikkelder. Als je het bestand simpelweg naar de map sleept, verplaats je het bestand in plaats van er een link naartoe te maken. Je moet dus éérst een alias maken, en die vervolgens in de favorietenmap slepen.”

    Nee, dat hoeft niet,want je kunt het ook als volgt doen met een shortcut:

    Drag & drop een bestand met ALT-CMD toets ingedrukt je muisicoon verandert nu in een zwart alias pijltje. Wanneer je nu het loslaat (Drop), wordt er direct een alias van gemaakt in de folder waarin je loslaat en blijft het bestand dus keurig op zijn huidige positie staan.

    Groeten,

    Koen

    Beantwoorden
  • Beste Jan, het valt me nu pas op dat jij de knoppenbalk van Safari probeert aan te passen. Dat kan op zich wel, maar niet zoals bovenstaande tips. We hebben het hier over de Finder vensters, dus de algemene systeem vensters.
    No hard feelings, dat is het mooie van de Mac, alles is zo consequent doorgevoerd en lijkt zoveel op elkaar, dat het de leercurve sterk verkort en de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

    Beantwoorden
  • Hallo Jan, stel je zet het venster met dat rolmenu links op je scherm. Met het nieuwe scherm -dat zet je rechts van je scherm- navigeer je naar de map waarin het ikoontje staat wat je in de bovenbalk wilt zetten, bijvoorbeeld het ikoontje van het programma Adresboek.
    Het linker venster heeft bovenaan enkele pictorammen van o.a. de pijltjes, weergave en de zoekfunctie. In die strook kun je het ikoontje van Adresboek slepen, bijvoorbeeld links van het ‘zoekstrookje’ (met het vergrootglasje). Je pakt dus het ikoontje van Adresboek op met je muis uit het rechter venster, en sleept het in de balk van het linker venster. Je zult zien dat het zoek-pictogram even aan de kant schuift om plaats te maken voor het Adresboek, als je de muis loslaat schuift alles netjes op zijn plaats. Het ikoontje van het Adresboek in het rechter venster (de programma’s-map) blijft na deze handeling gewoon staan waar het stond. In het vervolg staat in ieder venster het Adresboek ikoontje, zoals je in ieder venster de pijltes hebt e.d. Merk op dat je de ‘vrije-ruimte kadertjes’ ook kunt weghalen door ze uit de balk te slepen.

    Beantwoorden
  • Aan Leon, beste Leon als beginnend mac-gebruiker begrijp ik niet goed wat je juist wil uitleggen. Ik open een venster en ik krijg inderdaad dat rolmenu met de standaardicoontjes zoals afdrukken/kleinere of grotere letters zoom in zoom uit enz…..
    Ik open een nieuw venster met “archief – nieuw venster” maar vanaf nu kan ik niet meer volgen wat juist de bedoeling is……

    Beantwoorden
  • Dit zijn nog niet alle mogelijkheden, je kunt ook ikoontjes in de bovenbalk van een (ieder) venster zetten.

    Open een venster, ga naar de menubalk > Weergave > Pas knoppenbalk aan. Er komt een rolvenster met standaard ikoontjjes die je in de bovenbalk kunt slepen. Open nu een TWEEDE venster -met het ikoontje wat je in de balk wilt hebben- en sleep het in de bovenbalk van het eerste venster.

    Deze optie is al zo oud als OSX.0

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store