8 maart 2012

Mac OS X: Vertraagde schermafdrukken maken

Onder Mac OS X is het met behulp van de standaard aanwezige 'schermafbeelding' tool mogelijk om een vertraagde schermafdruk te maken. Je kunt deze tool terugvinden in de map:

Programma's ▸ Hulpprogramma's.

Via de menu optie: Leg vast ▸ Scherm met timer of de toetsencombinatie Shift⇧ + cmd⌘ + Z kun je de vertraagde vertraagde schermafdruk maken. Nadat je de timer heb gestart heb je 10 seconden de tijd voordat de volledige schermafdruk wordt gemaakt. Wanneer 10 seconden vertraging niet lang genoeg zijn dan kun je gebruik maken van OS X Terminal.

Met het commando screencapture in combinatie met de optie -T kun je een eigen vertraging instellen. Als je bijvoorbeeld nu 30 seconden een schermafdruk wilt maken dan type je het onderstaande commando:

screencapture -T 30 ~/Desktop/screenshot.png

Na 30 seconden wordt automatisch een schermafdruk gemaakt en het resultaat wordt op het bureablad weggeschreven in het PNG formaat. Je kunt het proces voortijdig af breken door ctrl + c te gebruiken.

Geef je liever de voorkeur aan het JPEG formaat dan is dat ook mogelijk, vervang dan PNG door JPG. Vanzelfsprekend kun je ook de locatie wijzigen, door alleen een bestandsnaam op te geven wordt de schermafdruk weggeschreven in de root van je thuismap.Reacties


 • Patrick Bijvoet

  8 maart 2012 om 17:25

  Een andere vraag dan, Ik gebruik heel vaak Shift⇧ + cmd⌘ + 4 voor door mij gewenste screenshots. Maar ik werk ook veel met iconen op mijn desktop. Voor velen een gruwel, ik vind het prettig. Echter 1 nadeel, soms moet je even zoeken, omdat ik ook de sorteerfunctie uit heb.

  Wat ik graag wil is dat alle screenshots die ik daar maak, in een andere map komen en niet op de desktop. Hoe kan ik dat regelen?

 • Nick

  8 maart 2012 om 17:55

  Misschien met een Automator script’je ?

 • Patrick Bijvoet

  8 maart 2012 om 20:16

  dat zegt me eerlijk gezegd niets.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!