5 maart 2013

10.8OS X 10.8.2: Problemen met het uitpakken van archiefbestanden

archiveringshulpprogramma at2Voor het uitpakken van archiefbestanden zoals zip, tar, tgz, etc hoef je onder OS X geen extra software te installeren. Met een simpele dubbelklik op een archiefbestand wordt deze automatisch uitgepakt.

Het Archiveringshulpprogramma is verantwoordelijk voor het uitpakken van de archiefbestanden, een zelfstandige applicatie die je niet kunt terugvinden in de Programma's of Hulpprogramma's map. De applicatie behoort tot de OS X CoreServices die je kunt terugvinden in de map:

root ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices.

Onder OS X 10.8.2 kan het voorkomen dat een archiefbestand niet correct wordt uitgepakt. Het statusvenster met de voortgangsbalk verschijnt, echter blijft deze hangen waardoor het proces niet voltooid kan worden.

Mocht je last hebben van dit probleem sluit dan het Archiveringshulpprogramma vanuit het Dock, klik hierop met de secundaire muisknop en selecteer de optie 'Stop'. Open hierna OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en voer het onderstaande commando uit:

sudo killall appleeventsd

Schermafbeelding 2013-03-04 om 11.45.27

Bij het uitvoeren van het commando zal om je wachtwoord worden gevraagd omdat er gebruik wordt gemaakt van het sudo commando.

Het commando zal het 'appleeventsd' achtergrondproces herstarten, waarna het uitpakken van de archiefbestanden weer zal werken zoals het hoort. Deze bug zal waarschijnlijk in 10.8.3 opgelost zijn.

Mocht je geen OS X Terminal commando willen gebruiken, dan kun je ook je Mac herstarten. Het Terminal commando is echter veel sneller en direct effectief.Reacties


 • Freek Wolsink

  5 maart 2013 om 9:34

  Krijg dan deze melding:

  dyld: DYLD_ environment variables being ignored because main executable (/usr/bin/sudo) is setuid or setgid

 • Niels

  5 maart 2013 om 9:37

  Toevallig gisteren last van gehad. Ik pak dagelijks diverse archief bestanden uit maar eigenlijk nog nooit problemen gehad.

 • dirkuijt

  5 maart 2013 om 9:43

  Ah, ik ben dus niet de enige :

 • Digilike

  7 maart 2013 om 15:01

  Ik heb er ook last van en bovenstaande tip haalt bij mij niets uit. Daarom heb ik net uit de Mack appstore het gratis programma The Unarchiver gedownload en geïnstalleerd. Dat werkt zeer soepeltjes en snel!

 • Ida

  2 mei 2016 om 10:23

  Ik zie dat het zip bestand wordt uitgepakt, maar ik vind nergens de documenten (database) terug…
  Waar komen de documenten terecht?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!