7 januari 2013

OS X: Bestanden versturen/ontvangen met behulp van Bluetooth

Bijna iedere Mac is tegenwoordig voorzien van een ingebouwde Bluetooth adapter. Mocht Bluetooth niet aanwezig zijn in je Mac dan zijn er goedkope alternative USB Bluetooth adapters te koop.

Je kunt Bluetooth gebruiken om het draadloze muis en toetsenbord aan te sluiten op je Mac. Bluetooth kan je echter ook gebruiken om bestanden uit te wisselen met andere apparaten zoals bijvoorbeeld (oudere) mobiele telefoons.

Voordat je bestanden via Bluetooth kunt ontvangen en verzenden dien je deze functie te activeren. Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen, activeer in het venster de optie: 'Bluetooth-deling'.

Bij de optie 'Bij ontvangst van onderdelen' kun je aangeven wat moet gebeuren als iemand via Bluetooth een bestand verstuurd naar je Mac. De veiligste optie is 'Vraag om opdracht', hierdoor kun je zelf beslissen of je het bestaand wilt ontvangen en eventueel openen. Mocht je (vaak) meerdere bestanden naar je Mac willen versturen dan is de optie 'Accepteer en bewaar' en goed alternatief. De bestanden worden in dat geval automatisch ontvangen en opgeslagen in de map die geselecteerd is bij de optie 'Map voor geaccepteerde onderdelen'.

Nadat de Bluetooth-deling is geactiveerd, is je Mac zichtbaar voor alle overige Bluetooth devices in de buurt. Je kunt nu vanuit het apparaat een bestand naar de Mac sturen (de procedure hiervoor verschilt per apparaat, raadpleeg hiervoor de handleiding of Google).

Wanneer de optie 'Vraag om opdracht' is ingeschakeld zal er een venster verschijnen op scherm van je Mac. In dit venster zie de naam van apparaat dat je een bestand wilt sturen en heb je de keuze om deze te accepteren, bewaren en te openen.

Omgekeerd is het ook mogelijk, je kunt namelijk vanaf de Mac een bestand via Bluetooth sturen naar een ander apparaat. Activeer op het apparaat de mogelijkheid om bestanden te ontvangen via Bluetooth. Klik hierna op het Bluetooth icon in de OS X menubalk, selecteer de optie 'Verstuur bestand' en kies het bestand dat je wilt versturen. Hierna verschijnt een venster met alle Bluetooth apparaten in je directe omgeving die het bestand kunnen ontvangen.

Het versturen van bestanden via Bluetooth is misschien ietsje omslachtig maar het geeft je wel de mogelijkheid om bestanden te delen met andere 'niet' Apple producten.Reacties


Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!