12 januari 2016

OS X: Een hoofdwachtwoord instellen op je Mac

systeemvoorkeuren OS X icoon

Het is uiteraard erg belangrijk dat je het wachtwoord van je account onthoudt en ten alle tijden kunt invullen. Iedere OS X gebruiker heeft een wachtwoord, ook als je deze niet gebruikt om in te loggen op je Mac. Sinds OS X Yosemite kun je het wachtwoord van je Apple ID gebruiken om in te loggen of als algemeen wachtwoord.

Hoe je dit kunt doen lees je hier terug, daarnaast kun je ook een hoofdwachtwoord toevoegen. Dit is overigens een functie die ook in andere OS X versies kunt toepassen, hoe lees je in onderstaande procedure.

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Gebruikers en groepen'
• Klik op het hangslot en vul je wachtwoord in
• Klik onderaan in de kolom op het tandwiel
• Selecteer hier de optie 'Wijzig hoofdwachtwoord'

hoofdwachtwoord instellen

Vul vervolgens een wachtwoord in, herhaal deze ter controle en vul eventueel een geheugensteuntje in. Bevestig door op 'OK' te klikken. Wanneer nu iemand zijn of haar wachtwoord is vergeten kan deze worden hersteld met het hoofdwachtwoord. Uiteraard kunnen beheerders onderling via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen het wachtwoord van andere gebruikers herstellen.

Lees ook: Het (vergeten) wachtwoord van een OS X gebruikersaccount wijzigenReacties


  • senna007

    19 januari 2016 om 12:02

    Is er ook een mogelijkheid om de wachtwoorden die safari automatisch aanmaakt eenvoudig te kopiëren terwijl deze worden aangemaakt ? Dan kan ik wanneer ik dat wil ook met een andere browser inloggen met het safari wachtwoord Groet Ruud,

  • Wesley Fabry

    19 januari 2016 om 12:03

    Dat kan tijdens het kopiëren niet, wel achteraf via de Sleutelhanger applicatie in OS X. Zoek hier naar de website van het wachtwoord en vink de optie ‘Toon wachtwoord’ aan om hem te kunnen bekijken en kopiëren.

Een reactie toevoegen: