9 december 2014

ScreencastOS X: Folders beheren in Launchpad

Launchpad icoon

Alles in OS X Yosemite ziet er strakker en gestroomlijnder uit, het Lauchpad is zeker prachtig te noemen met zijn nieuwe interface en alle nieuwe (Apple) iconen. Via het zoekveld kun je snel zoeken binnen Launchpad en heb je eigenlijk nooit meer de programma’s folder in Finder nodig.

Het was al eerder mogelijk om applicaties in Launchpad te groeperen in een folder, maar dit gedrag is in OS X Yosemite gewijzigd. Deze functie gedraagt zich nu nog meer zoals in iOS.

meerder apps in folders

Je kunt nu eindeloos applicaties toevoegen aan de folders binnen Launchpad. Voorheen had dit een maximum, dat is nu niet meer het geval. Bovendien wordt de folder in zijn geheel geopend en kun je met behulp van twee vingers van rechts naar links vegen om te navigeren doorheen de folder.

Applicaties toevoegen aan een folder gaat erg eenvoudig. Sleep een applicatie naar een andere om een folder aan te maken of sleep een app naar een bestaande folder. De naam kun je wijzigen door de folder te openen en te klikken op de naam en wijzig deze. Het aanmaken van folders werkt in iedere OS X versie hetzelfde, echter is het visuele aspect gewijzigd in Yosemite.

Lees ook: Bepaal zelf de indeling (rijen en kolommen) van Lauchpad

Meer over Launchpad kun je hier terugvinden.Reacties


 • puccini

  9 december 2014 om 11:27

  Dat hele Launchpad heb ik nooit begrepen en het is zo onoverzichtelijk, geef mij maar gewoon de finder om programma’s te starten.
  Overigens ben ik wel benieuwd hoeveel gebruikers eigenlijk launchpad gebruiken ?

 • Mike van Vught

  9 december 2014 om 11:47

  Nou, Puccini, ik gebruik Launchpad heel erg vaak. Voor mij hetzelfde als de interface van iPhone/iPad. Bij mij in het dock staan de meestgebruikte apps, op de eerste pagina van mijn Launchpad de apps die ik meteen wi kunnen gebruiken ongeacht in welke app ik zit. Makkelijker kan voor mij niet.

 • puccini

  9 december 2014 om 14:07

  @Mike van Vught
  Je moet iets duidelijker zijn, want ik begrijp niet wat je allemaal bedoeld !
  Launchpad/Interface/Dock ?

 • sredlums

  9 december 2014 om 18:42

  @puccini: hoe kun je nou wel weten wat het Launchpad is, maar niet wat het Dock is?? Nou ja, dat verklaart wel waarom je het gemak van Launchpad niet begrijpt natuurlijk.
  Het is toch echt vrij makkelijk: om een programma te openen in Finder moet je eerst een Finder venster openen, dan zoeken naar programma’s in de zijbalk en daar op klikken, dan zoeken naar het juiste programma, en dubbelklikken om dat te openen. Daarna staat op de achtergrond ook nog steeds het Finder venster open wat je ook nog moet sluiten. Dat zijn 5 klikken op allerlei plekken.
  Om in Launchpad een programma te openen klik je op het icoon daarvan in het Dock en daarna op het programma. 2 klikken, da’s alles (en het Launchpad venster is ook meteen verdwenen).
  Ook kun je een paar letters intypen, en Enter wanneer je het juiste programma geselecteerd ziet. Easy does it.

  Tot slot: wat interface betekent kun je gewoon even Googlen toch?

 • puccini

  9 december 2014 om 19:08

  @sredlums

  Je hoeft mij niet te vertellen wat Launchpad, Interface of Dock is (gebruik al een mac 512 vanaf 1984) maar het verhaal en de eventuele voordelen van Launchpad zijn zo warrig vermeld dat ik echt niet begrijp wat deze persoon bedoeld en vraag gewoon om wat duidelijkheid, want ik persoonlijk zie totaal de voordelen er niet van in. Niet meer en niet minder. !

 • Jochen

  9 december 2014 om 22:35

  @puccini, een beetje van de oude stempel? Alles was beter in ’85! :-)

  Neen, grapje eh?

  Maar dat terzijde, het heeft bij mij ook wel wat tijd gevraagd voor ik Launchpad kon appreciëren, zeker als je deze voor de eerste keer gebruikt is het een gigantische warboel en ben je een hele poos zoet met het ontzettend traag en onhandig verslepen van je apps, een “manager” daarvoor zou al wat vlotter kunnen werken (die bestaan wel denk ik). Maar eens je de moeite hebt gedaan is het wel leuk en handig, hoewel ikzelf nog meest Spotlight gebruik om m’n apps te openen, komt nu ongeveer op hetzelfde neer.

  Dus beste Puccini, ik begrijp je reactie maar je moet ook begrijpen dat de andere reacties hierboven even begrijpelijk zijn … Voor mij althans.

 • David

  9 december 2014 om 23:11

  Om programma’s te starten gebruik ik eigenlijk enkel en alleen maar spotlight.

  Cmd + spatiebalk (spotlight) en dan de eerste karakters / naam van het programma gevolgd door enter is voor mij de snelste manier van werken.

  Nog geen enkel even efficiënt (snel) alternatief tegengekomen.

 • sredlums

  9 december 2014 om 23:59

  @puccini: er is echt niets warrigs aan het verhaal van Mike. De interface lijkt op die van de iOS en hij vind het handig voor de programma’s die net geen plaatsje op zijn Dock verdienen (maar die hij wel snel wil kunnen openen). Geen idee wat daar niet aan te snappen valt…

  Ik open zelf op mijn eigen computer ook alles via Spotlight, maar op de machines van klanten open ik vaak Launchpad om vervolgens de eerste paar letters te typen, soortgelijk aan Spotlight. Beiden erg handig.

 • Job

  28 december 2014 om 0:14

  Nog makkelijker, sneller en overzichtelijker. De application folder in dock zetten in lijstweergave. is ook maar twee klikken nevel rustgevender dan die launchpad…. ook ik zie er dus de voordelen niet van in

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!