13 februari 2016

ScreencastOS X: Foto’s bijsnijden met behulp van Voorvertoning

Voorvertoning OS X icon

Afbeeldingen en foto’s bewerken, het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de standaard OS X applicatie 'Voorvertoning’ kun je een hoop standaard fotobewerkingen uitvoeren waaronder het bijsnijden (croppen) van een foto.

Door de foto bij te snijden kun je een bepaald gedeelte van de afbeelding verwijderen of juist concentreren op één bepaalde plek van de foto. Volg onderstaande stappen om snel en eenvoudig een foto bij te snijden in de Voorvertoning applicatie.

Open de afbeelding in Voorvertoning en open de wijzigensknoppenbalk door de klikken op het gereedschapskistje naast het zoekveld of binnen je algemene knoppenbalk. Klik vervolgens op het icon voor de selectiefuncties te herkennen aan het gestippelde vierkant. Selecteer nu met behulp van je muis het gedeelte van de foto die je wilt bijsnijden.

bijsnijden voorvertoning van foto's

Dit doe je door de muisaanwijzer bijvoorbeeld in een hoek te plaatsen, klik en hou de muisknop ingedrukt en sleep naar een andere gedeelte van de foto zodat je de gewenste oppervlakte hebt geselecteerd. Laat los en voer de toetscombinatie cmd⌘ + K uit om de foto bij te snijden.

Wanneer je graag een vierkant uit je foto wil bijsnijden kun je tijdens het markeren van de gewenste oppervlakte de shift⇧-toets ingedrukt houden. Hierdoor is het alleen mogelijk om een vierkant te selecteren. Via de selectiefuncties kun je ook een cirkel en andere figuren kiezen waarmee je de foto kunt bijsnijden. Bekijk onderstaande screencast ter verduidelijking van deze optie.

In de video kun je zien hoe je het gereedschapskistje kunt plaatsen in de knoppenbalk wanneer deze niet zichtbaar is. Klik met een secundaire klik op de knoppenbalk en kies voor 'Pas knoppenbalk aan', sleep 'Markering' in de balk om deze toe te voegen.

Lees ook: Locatie-info verwijderen uit een foto met voorvertoning

geupdate artikelReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: