18 november 2012

OS X: Handige toetscombinaties voor de Prullenmand

prullenmandDe prullenmand is dé applicatie waarmee je je Mac netjes en schoon kan houden. Applicaties, muziek, films en alle andere bestanden kun je er in gooien en vervolgens verwijderen. Wanneer je regelmatig je Mac opruimt met bestanden die je niet meer gebruikt, kan het veel werk zijn om steeds je bestanden te moeten slepen. Er zijn in OS X enkele toetscombinaties die dit proces kunnen vergemakkelijken.

Stuur een bestand direct naar de Prullenmand
Gebruik de combinatie: command ⌘ + delete (backspace) om een bestand direct in de prullenmand te plaatsen, zonder hem er handmatig in te hoeven slepen.

Prullenmand legen
Om de bestanden daadwerkelijk van je mac te halen, zul je de prullenmand ook moeten legen. Gebruik de toetscombinatie command ⌘ + delete + shift om alles uit je prullenmand te verwijderen. Je hoeft hiervoor niet per se de prullenmand voor geopend te hebben.

Prullenmand legen zonder waarschuwing
Wanneer je de bovenstaande toetscombinatie gebruikt krijg je een melding waarin wordt gevraagd of je het zeker weet. Het kan namelijk nog sneller door de toetscombinatie command ⌘ + delete + shift + option te gebruiken, omzeil je ook nog eens de melding.

Ook heb je de mogelijkheid om deze waarschuwing volledig uit te schakelen, vaak is het handig een melding te hebben wanneer je veel belangrijke bestanden hebt. Je kunt deze waarschuwing uitschakelen door te gaan naar Finder > Voorkeuren... > Geavanceerd > Vink de optie 'Leeg prullenmand veilig' uit.Reacties


 • Paul Sondervan

  18 november 2012 om 9:40

  Je kunt deze waarschuwing uitschakelen door te gaan naar Finder > Voorkeuren… > Geavanceerd > Vink de optie ‘Leeg prullenmand veilig’ uit.

  Volgens mij moet dat zijn:
  Finder > Voorkeuren… > Geavanceerd > Vink de optie ‘Toon waarschuwing vóór legen prullenmand’ uit.

  Verder is het handiger om de combinatie command ⌘ + delete + shift tekstueel te vervangen door command ⌘ + shift + delete.
  Ook combinatie de combinatie command ⌘ + shift + option + delete
  Dit om te voorkomen dat als mensen de combinatie letterlijk stap voor stap gaan uitvoeren, ze na command ⌘ + delete dingen weggooien, terwijl ze de prullenmand willen leegmaken.

 • rob v M.

  18 november 2012 om 13:02

  Verder is het handig te weten dat je deze toetscombinaties moet uitvoeren als je daadwerkelijk in de geactiveerde finder werkt, en niet in andere openstaande programma’s zoals bijvoorbeeld mail, anders gebeuren er rare dingen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!