21 augustus 2011

10.7OS X Lion: Het symbool locatiebepaling verwijderen uit de menubalk

Wanneer je in Mac OS X Lion gebruik maakt van een applicatie die locatiebepaling ondersteunt dan verschijnt er een pijlsymbool in de menubalk. Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Privacy is niet mogelijk om dit symbool uit te schakelen.

Op zich is dit symbool echter ook niet noodzakelijk aangezien Mac OS X Lion een waarschuwing venster zal tonen wanneer een applicatie gebruik wil maken van de locatiebepaling voorzieningen.

Als je de applicatie toestemming geeft om de locatiebepaling voorzieningen te gebruiken dan verschijnt deze als volgt in de OS X menubalk:

Wanneer je het symbool in de menubalk wilt uitschakelen dan is dat mogelijk met behulp van de onderstaande twee Terminal commando's:

cd /System/Library/LaunchAgents/
sudo defaults write com.apple.locationmenu.plist Disabled -bool true

Herstart hierna je Mac om de wijziging te activeren. Je schakelt met deze commando's alleen de weergave in de menubalk uit, het voorkeurenpaneel  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ Privacy blijft gewoon actief. Hierin kun je eenvoudig zien welke applicatie er gebruik maken van locatiebepaling.

Je kunt de weergave van het symbool weer inschakelen met de onderstaande commando's, ook hiervoor is weer een herstart noodzakelijk om de wijzing te activeren.

cd /System/Library/LaunchAgents/
sudo defaults write com.apple.locationmenu.plist Disabled -bool false

Waarschijnlijk zal er in de toekomst een optie komen in de systeemvoorkeuren om de weergave in de menubalk uit te schakelen.Reacties


 • Louis

  21 augustus 2011 om 9:16

  Ik vraag me alleen af (en dat heeft Apple waarschijnlijk ook gedaan): waarom zou je hem willen verwijderen? Het is niet dat het nou zou verschrikkelijk veel ruimte in neemt. Daarnaast verlies je de informatie over of locatiebepaling op dit moment actief is (de kleur van het pijltje). Je kunt wel zien welke apps er toestemming hebben, maar niet meer wanneer ze het precies gebruiken.

 • Marcel Kraan

  21 augustus 2011 om 9:22

  Zou handig zijn op laptop als je niet wilt dat andere (dieven) niet weten dat de locatie verstuurd wordt?

 • Hans

  21 augustus 2011 om 9:38

  Bovenstaande truck werkt niet bij mij, zie wel dat com.apple.locationmenu.plist wordt aangepast maar zie na het rebooten het icoon in de menu bar. Het verwijderen van de file in /System/Library/LaunchAgents/ werkt wel.

 • Hans

  21 augustus 2011 om 9:41

  Het icoon verdwijnt overigens wel snel uit beeld. Als ik inlog op het guest account is het icoon niet zichtbaar. (lion 10.7.1)

 • Eric

  21 augustus 2011 om 9:44

  Super, ik irriteerde me aan dat pijltje! Stappen uitgevoerd zoals hierboven beschreven en weg is dat kreng. Bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!