15 december 2011

10.7OS X Lion: Vensters aanpassen

In Mac OS X Lion is het eenvoudiger geworden om de grootte van vensters aan te passen. Het is namelijk mogelijk vanuit alle vier de venster hoeken de grootte aan te passen. Daarnaast heeft Apple enkele extra toetscombinaties aan deze nieuwe functie toegevoegd die het zeer handig maken om vensters aan te passen.

Shift⇧: Met behulp deze toets kun je vanuit iedere hoek de grootte van het venster aanpassen waarbij de lengte/breedte verhouding behouden blijft.

Option⌥: Door deze toets ingedrukt te houden bij het aanpassen van een venster wordt ook de tegenoverliggende zijde aangepast.

Option⌥ + Shift⇧: Met behulp van deze toetscombinatie Option⌥ + Shift⇧ gebruik je beide bovenstaande opties. Het venster blijft de huidige verhouding behouden en wordt vergroot/verkleint vanuit het midden van het venster.

Screencast:Reacties


 • Timothy de Leeuw

  15 december 2011 om 9:41

  Is er ook een shortcut om 2 vensters (of meer) gelijk te verdelen over het scherm? Of moet ik dit doen door zelf te gaan slepen met de vensters, zoals ik het nu al doe?

 • Jeroen

  15 december 2011 om 9:48

  Dag Timothy,

  Ik heb daar ook een tijd lang mee moeten klooien. Ik vind het vergroten van vensters een van de weinig dingen die in Windows beter werkt dan bij OSX (ik werk ook graag met fullscreen schermen). Voorheen gebruikte ik altijd rightzoom om vensters met de groene knop of een shortcut (bij mij alt-z) te maximaliseren maar ik gebruik tegenwoordig ook bettertouchtool waarmee je ook veel meer vinger-gestures kunt aanpassen. Daarnaast zit in dat programmaatje ook een optie om het maximaliseren van schermen, of het verdelen van schermen tot de helft te doen zoals in Win7. Ik moet zeggen dat dat toch wel erg prettig werkt om bijvoorbeeld 2 finder-vensters gelijkmatig over je gehele scherm te verdelen in no-time.

 • Eli

  15 december 2011 om 10:18

  Hey Timothy,

  Dat kan! Check even Divvy http://itunes.apple.com/nl/app/divvy/id413857545?mt=12 . Niet bepaald goedkoop, maar het werkt als een zonnetje!

 • Jochem

  15 december 2011 om 12:29

  BetterTouchTool is ook een hele fijne en bovenal gratis ;)
  http://blog.boastr.net/?page_id=1722

 • Harmen

  15 december 2011 om 16:32

  Jep, BetterTouchTool doet ‘window-snapping’ for free!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!