4 maart 2012

10.8OS X Mountain Lion: Berichtencentrum

De notificaties zijn in iOS 5 verbeterd en verder uitgebreid, ook in OS X Mountain Lion is hier nu aandacht aan besteed. In Mountain Lion is er net zoals in iOS 5 een berichtencentrum aanwezig met de daarbij behorende notificaties. Deze verschijnen op scherm wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe e-mail ontvangt of een bepaalde afspraak is ingepland.

Berichtencentrum

Berichtencentrum is net zoals veel native apps in Mountain Lion bijna gelijkwaardig aan de iOS versie. Het berichtencentrum kun je aan de rechterkant van je scherm activeren en zoals in iOS 5 kun je deze activeren vanuit iedere applicatie.

In de Mac OS X menubalk is een extra knop te vinden waarmee je direct het berichtencentrum kunt raadplegen. Het knopje is te vinden in de uiterste linker bovenhoek naast Spotlight. Het bolletje zal in het midden blauw worden wanneer er nieuwe notificaties in het berichtencentrum aanwezig zijn.

Notificaties

Notificaties waren er altijd vrij weinig in OS X. Alleen van het voormalige iCal kon je een soort notificatie ontvangen voor wanneer je er een melding achter had gezet. In Mountain Lion is dit uitgebreid. Bijna alle native applicaties op je Mac zijn uitgerust met notificaties. Ook kunnen ontwikkelaars vanaf nu aan de slag om notificaties aan hun applicaties toe te voegen.

Wanneer je een nieuwe notificatie ontvangt zal deze aan de rechterkant van het scherm verschijnen. De notificaties laten ook een kleine preview zien van het bericht. Bij een nieuwe e-mail zal de notificatie een klein stukje van het bericht in de notificatie zelf laten zien. Wanneer je er vervolgens op klikt wordt je direct doorverwezen naar het nieuwe bericht.

Omdat Apple nu met notificaties naar de Mac komt kan het betekenen dat OS X Mountain Lion zomaar eens het einde kan zijn van de third party applicatie 'Growl' welke op dit moment veelvuldig door Mac gebruikers wordt gebruikt.Reacties


 • Sellis

  4 maart 2012 om 10:19

  In de linkerbovenhoek naast Spotlight? Zal de rechter bovenhoek zijn neem ik aan ;-)

 • Bram

  4 maart 2012 om 11:23

  Ik heb Mountain Lion in Parallels draaien, en vind dit toch wel een hele fijne vooruitgang! Ik gebruik Growl al, maar die wil soms niet helemaal goed werken.

 • Eelco Deuling

  4 maart 2012 om 11:26

  Ik ben vooral benieuwd hoe je de notificaties kunt beheren: of je ze tijdelijk uit kunt schakelen, eventueel gekoppeld aan een workspace.
  Ik heb Growl uiteindelijk maar helemaal verwijderd aangezien ik gek werd van de berichtjes waaraan ik -op dat moment- geen aandacht aan wilde besteden.

 • BjornLiesse

  4 maart 2012 om 11:31

  Het lijkt dat OSX nu zijn eigen Growl heeft ingebouwd.

 • mike

  4 maart 2012 om 11:46

  Door te swipen van rechts naar links op je trackpad zal berichtencentrum ook openen ;-) je vingers op de rand van je trackpad plaatsen!

 • Roland

  4 maart 2012 om 12:23

  @mike bram eelco and others. Heb het even niet gevolgd maar is mountain lion ook al beschikbaar voor de niet developers, zo ja waar en zo nee wanneer komt ie dan?

 • Eelco Deuling

  4 maart 2012 om 12:48

  @Roland: deze zomer is hij te koop.
  En inderdaad is hij alleen beschikbaar voor developers op dit moment.

 • Matthijs Niemeijer

  4 maart 2012 om 15:47

  Weet iemand ook of het ook mogelijk wordt om notificaties van je andere iDevices in het berichtencentrum op je mac te ontvangen? Zoals bijvoorbeeld een smsje?

 • Lars

  5 maart 2012 om 9:01

  Rechterbovenhoek!

 • Petervl57

  5 maart 2012 om 21:06

  Wat is het nut om informatie te herhalen, wat ook op de Apple website te lezen is. En als je verder gaat dan dat, schend je dan niet de vertrouwelijkheid die Apple je heeft gevraagd als developper?

  Appletips is een hele waardevolle website, maar vooral om gebruikers tips te geven over hun huidige OS X? Of is de doelstelling veranderd?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!