9 februari 2010

OS X Terminal commando: uptime

1 min leestijd

Onder OS X Terminal kan je alle commando's die tot de UNIX familie behoren uitvoeren. Alle uitvoerbare commando's kan je bekijken door een Terminal sessie te starten en tweemaal op de esc-toets te drukken. Aangezien dat het 1300+ commando's betreft krijg je subtiel de vraag of je echt alle mogelijkheden wilt bekijken.

Veel OS X bezitters gebruiken OS X Terminal bijna nooit en zijn daardoor ook niet bekend met de krachtige commando's die het kan uitvoeren. De komende tijd gaan we een aantal handige standaard OS X Terminal commando's nader bekijken. Wat is de functie van een commando en hoe kan je hem toepassen.

Vandaag beginnen we met het commando: uptime

Met het commando kan je bekijken hoelang je Mac operationeel is (aanstaat). Deze timer wordt automatisch gereset wanneer je je Mac herstart.

Wanneer je het commando uitvoert krijg je een soortgelijk resultaat als dit:

Wat betekent deze informatie:

22:56
Dit is de tijd wanneer het commando werd uitgevoerd.

up 1 day, 3:31
De daadwerkelijke tijd dat je Mac actief is, in dit geval 1 dag, 3uur en 31 minuten.

load averages: 0,63 0,38 0,34
De load averages geven de gemiddelde belasting van je systeem aan over de laatste 1, 5 en 15 minuten. In dit voorbeeld is je systeem dus de afgelopen 15 minuten voor 0.34% belast.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum09/02/2010 08:00
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  4 reacties

Reacties

  • @McShamus: dat klopt inderdaad niet hoewel er ook vraagtekens zijn te zetten bij jouw uitleg. Er is namelijk nogal wat controverse rond de load average, er zijn dan ook verschillende verhalen en verklaringen die wiskundig zijn onderbouwd. Jouw uitspraak is dezelfde als die men bij Solaris hanteert. Het is een zeer complexe materie waarbij niet eenvoudig een antwoord te geven is. Toch proberen sommigen het zoals het artikel op de volgende link: http://www.teamquest.com/resources/gunther/display/5/ Zoals je daar kunt zien zit er nogal een complex en wiskundig verhaal aan vast. De load geeft echter niet weer in hoeverre je systeem nog werkbaar is aangezien een hoge load in bepaalde situaties werkbaarder kan zijn dan een lage load. Het gaat er uiteindelijk ook vooral om wat de machine nou exact aan het doen is. Je kunt dus beter van iets als top gebruik maken dan van uptime als je de load van de machine wilt beoordelen.

    Beantwoorden
  • @Gigs: Goed idee! dat gaan we doen, van het weekend ga ik daar iets voor maken :)

    Beantwoorden
  • Dat van de procenten klopt mijns inziens niet. Deze cijfers staan voor het ‘load average’ wat weer een weergave is van het aantal forks van processen of light weight processen die per seconde in de run-queue komen te staan. Op enkele, single-threaded CPU’s zou het verhaal kloppen. Met de huidige systemen die meerdere multi-threaded cores hebben gaat het niet meer zo eenvoudig op.

    Beantwoorden
  • Ik wil idd ook wel wat meer met Terminal (en bijv. Automator) gaan doen.
    Misschien een ideetje om alle Terminal (en Automator) artikelen in afzonderlijke blog-categorieën onder te brengen?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store