20 maart 2013

OS X: Vijf handige tips voor Safari

Zoomen in Safari

In Safari bestaat er de mogelijkheid om met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + plus/min om in en uit te zoomen op een webpagina. Er wordt ingezoomd op de gehele webpagina inclusief afbeeldingen, tekst en dergelijke. Met behulp van cmd⌘ + 0 keer je terug naar de standaard weergave.

Wanneer je echter alleen op tekst wilt inzoomen dan kun je dit ook activeren in Safari. Dit doe je via: Weergave ▸ Zoom alleen in of uit op tekst. Selecteer de optie, deze is onmiddellijk actief.

Bureaublad achtergrond instellen vanuit Safari

In Safari is het mogelijk om vanuit een webpagina afbeelding in te stellen als de achtergrond van je bureaublad. Klik met behulp van de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer de optie 'Gebruik afbeelding als bureaubladafbeelding'. Direct wordt de afbeelding ingesteld als achtergrond. Wanneer je deze wilt aanpassen kun je dit doen via  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ Bureaublad.

Achtergrond

Een link of bladwijzer openen in een nieuw tabblad

Wanneer je een bepaalde url of bladwijzer wilt openen in een nieuw tabblad dan kun je dit doen door op de cmd⌘-toets ingedrukt te houden en te klikken op een link of bladwijzer. Daarnaast kun je ook met de rechtermuisknop de optie 'Open koppeling in een nieuw tabblad' selecteren. Het tabblad wordt dan op de 'achtergrond' geopend. Wanneer je een link of bladwijzer wilt openen in een nieuw tabblad en deze direct op de voorgrond wilt tonen dan kun je gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ tijdens het klikken op de link. De link wordt dan geopend in een nieuw tabblad dat onmiddellijk zichtbaar is.

Gedownloade bestanden verplaatsen

Wanneer je bestanden download in Safari kun je deze terugvinden in het downloadvenster. Om deze te bekijken klik je op het icoon met de omcirkelde pijlomlaag rechtsboven naast het zoekveld in Safari of met behulp van cmd⌘ + option⌥ + L. Wanneer een bestand is gedownload kun je hierop klikken om een overzicht van de gedownloaden bestanden te bekijken. Door op het icon van het bestand te klikken en vervolgens te slepen kun je het bestand verplaatsen naar een andere map of bureaublad zonder hiervoor de downloadmap te openen. Sinds Mountain Lion verdwijnt het download-icon onmiddellijk wanneer er zich geen bestanden bevinden in dit overzicht.

downloaden

Bladeren door tabbladen

Wanneer je veel tabbladen actief hebt kan het voorkomen dat je snel dient te switchen van tabblad. Door erop te klikken met de muisaanwijzer kun je een tabblad kiezen. Echter kun je ook met behulp van een toetscombinatie bladeren doorheen de actieve tabbladen. Gebruik de toetscombinatie ctrl + tab om naar het volgende tabblad te gaan of gebruik de toetscombinatie ctrl + shift⇧ + tab om naar het vorige tabblad te gaan.

Meer tips over Safari kun je hier terugvinden.Reacties


 • Martijn

  21 maart 2013 om 18:12

  Een handige aanvulling op het zoomen in Safari is de Safari-extensie ‘ZoomBySite’. Deze extensie onthoudt per website op welk zoomniveau je hem hebt ingesteld met cmd⌘ + plus/min. Voor mij een onmisbare extensie. Misschien voor één van jullie ook……

 • David

  30 maart 2013 om 11:55

  Bij cmd⌘ + 0 gaat het venster bij mij niet terug naar standaardweergave.
  Werk wel nog met SL. Zoek eigenlijk al lang naar de “terug naar standaardweergave”knop. Met +/- is het altijd gokken

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!