6 juni 2009

Overzicht TCP/UDP poorten OS X Applicaties en services (archief)

network

Een verbinding hebben met Internet is de gewoonste zaak van de wereld geworden, veel applicaties en Mac OS X systeem services maken gebruik van communicatie met het internet. Deze communicatie zowel lokaal als naar het internet gebeurd op IP-basis met gebruik van TCP en UDP poorten.

Voor een goede werking van Applicaties en Services dienen deze TCP en UDP poorten bereikbaar te zijn van en naar je Mac. Wanneer een poort bijvoorbeeld is gesloten op een firewall of wordt geblokkeerd op je router kan dit een een correcte werking van de applicatie in de weg staan.

Wanneer je Mac zich bijvoorbeeld op een netwerk bevindt waarop de poort 25 is geblokkeerd zal je een melding krijgen van mail.app dat je email niet verzonden kan worden. Een aantal applicaties zal je een melding geven wanneer er niet gecommuniceerd kan worden, bij services is dat vaak alleen terug te vinden in de systeem log bestanden.

Als er problemen zijn met verbindingen wordt het verkeer meestal geblokkeerd door de firewall of wanneer je gebruik maakt van NAT translatie door de router in je netwerk Om de applicatie alsnog werkend te krijgen dien je in dat geval de specifieke poorten van de applicatie te openen op de firewall of te mappen op je router.

Apple heeft op zijn support website een handige lijst gepubliceerd van alle native OS X applicaties/services en de daarbij behorende TCP en UDP poorten die worden gebruikt, zelfs de bijbehorende RFC's kan je hierin terugvinden. De lijst is een ontzettend handig overzicht voor netwerkbeheerders en bespaart een hoop zoekwerk.

De lijst is terug te vinden op onderstaande url:

http://support.apple.com/kb/TS1629

tcp-udp-ports

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!